Pretraga

[Matura ’19] Najviše izmjena ove je godine na Biologiji: Većina zadataka tražit će razumijevanje gradiva

A- A+

Biologija je na državnoj maturi među popularnijim izbornim predmetima, a prošle godine pisalo ju je oko šest tisuća maturanata. Ispitni katalog za 2019. znatno je izmijenjen u odnosu na prošlogodišnji. Kao i lani, većina zadataka zahtijevat će od pristupnika razumijevanje gradiva. No, broj zadataka znatno je smanjen, a niži je i broj bodova koje pristupnici na ispitu mogu ostvariti.

Foto: srednja.hr

Ispit iz Biologije na ljetnom se ispitnom roku piše 12. lipnja 2019. u 9 sati. Ispituje se njime znanje iz pet područja unutar Biologije: organiziranost živoga svijeta, razmnožavanje i razvoj organizama, tvari i energija u životnim procesima, ravnoteža i međuovisnosti u živome svijetu te biološka pismenost. 

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

– Tijekom pripremanja ispita nije dovoljno iz kataloga uzeti u obzir samo sadržaje kao osnovu učenja, već treba obratiti pozornost na ishode i pripadajuće potpodručje prve i druge razine te na područje kojemu ishod pripada. Također, treba obratiti pozornost na poveznice unutar Biologije i ostalih prirodoslovnih predmeta, stoji u uvodu ispitnog kataloga iz tog predmeta.

Smanjen broj zadataka

Ispitni katalog iz Biologije jedan je od onih koji su za 2019. doživjeli najveći broj izmjena. Tako su smanjeni broj zadataka višestrukog izbora kao i broj bodova koje je moguće ostvariti u njima, i to s 50 na 40.

Broj zadataka u kojima je moguće ostvariti dva boda ostao je isti, broj zadataka u kojima je moguće ostvariti tri boda povećan je sa šest na osam, a broj zadataka u kojima je moguće ostvariti četiri boda smanjen je sa šest na dva. Ukupan broj zadataka koji će biti na ovogodišnjem ispitu je 54, dok ih je lani bilo 12 više. Maksimalan broj bodova koji je moguće ostvariti na ispitu iz Biologije je 80, što je za 20 manje nego lani.

– Izmjene su napravljene na temelju iskustva stečenoga u izradi i recenziji zadataka za državnu maturu iz Biologije te na temelju povratnih informacija o provedbi ispita, pojašnjavaju iz NCVVO-a.

Vrijeme pisanja ostaje isto, a ispit je baziran na razumijevanju gradiva

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na maturi iz Fizike po novom zabranjena dva pomagala: Uvedene izmjene i u sadržaj koji se mora naučiti

Uz navedeno došlo je i do izmjena u sadržaju kojeg maturanti ne moraju pamtiti za ispit. Riječ je o tablicama obrazovnih ishoda koje u ispitnom katalogu (nalazi se pri dnu teksta) počinju od 12. stranice. Obrazovne ishode važno je proučiti jer se lani na ispitu iz Biologije pojavilo pitanje za koje je u katalogu izričito bilo navedeno da se ne mora pamtiti. To je uočila jedna maturantica, nakon čega je pitanje poništeno, a svim pristupnicama priznat jedan bod.

Iako je broj zadataka za ovu godinu smanjen, vrijeme pisanja ispita iz Biologije ostaje isto – 135 minuta. Valja naglasiti kako će i na ovogodišnjoj maturi najveći broj pitanja od maturanata tražiti razumijevanje gradiva.

– Prema kognitivnim je razinama u ispitu najmanje 30 % zadatka kojima se provjera reprodukcija; 50 % – 60 % zadataka kojima se provjera primjena znanja i najviše 10 % zadatka rješavanja problema, stoji u ispitnom katalogu.

Prošlogodišnja iskustva maturanata

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Osim što je lani svima priznat jedan bod zbog poništenja pitanja koje nije smjelo biti u ispitu, NCVVO je na ovom predmetu napravio još jedan propust. Po objavi rješenja zadataka, maturanti su primijetili da uz 27. zadatak kao točan odgovor stoji zapravo neispravan. Bez ikakve obavijesti ili isprike, NCVVO je naknadno izmijenio službeni dokument s rješenjima zadataka iz kojega je proizašlo kako su maturanti bili u pravu.

Većina maturanata s kojima smo porazgovarali nakon prošlogodišnjeg testa nije se pretjerano žalila na težinu testa. Kako se on već nekoliko godina zaredom bazira na razumijevanju gradiva, pristupnici su na tu okolnost postali spremniji.

– Ispit je prošao sasvim solidno. Vremena sam imala dovoljno, ni previše ni premalo. Uspjela sam provjeriti odgovore. Ispit je, po mome mišljenju, bio zahtjevniji od prijašnjih. Bilo je puno više pitanja o biljkama nego u prijašnjim maturama što ni meni, a mogu reći i drugim maturantima, ne ide u prilog jer smo se više bazirali na anatomiju ljudskog tijela. Bilo je jako puno pitanja u kojima se moralo puno toga logički povezati, a jako malo činjenica koje se mogu naučiti iz udžbenika, istaknula je nakon prošlogodišnjeg ispita Lorna iz osječke gimnazije.

Prošle je godine prag za dvojku iznosio 30%, a pragove ostalih ocjena možete vidjeti u tablici.

U nastavku slijedi ispitni katalog iz Biologije, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Biologije na ovome linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019.

Više o maturi 2019. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

[Matura ’19] Na maturi iz Fizike po novom zabranjena dva pomagala: Uvedene izmjene i u sadržaj koji se mora naučiti

[Matura ’19] Težak posao pred maturantima koji će pisati Geografiju: Imaju dva sata da riješe čak 92 pitanja

[Matura ’19] Doznajte što vas očekuje i kako se pripremiti za Engleski: Velika izmjena na tom ispitu ipak odgođena

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

[MATURA ’19] Objavljena većina ispitnih kataloga, a fali ih još dva: Ovo su važne izmjene koje vas očekuju

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

[Matura ’19] Najviše izmjena ove je godine na Biologiji: Većina zadataka tražit će razumijevanje gradiva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap