Pretraga

[Matura ’19] Predmeti s najmanje prijava pišu se posljednji: Provjerite što vas očekuje na Etici i Glazbenom

A- A+

Dva najmanje popularna predmeta među prošlogodišnjim maturantima bila su Glazbena umjetnost i Etika, a ukupno ih je pisalo manje od 200 pristupnika. Ova dva predmeta posljednja su u kalendaru ljetnog roka državne mature 2019., a u ovom tekstu analiziramo kako će ispiti izgledati.

foto: ncvvo

Posljednja dva predmeta ljetnog roka ovogodišnje državne mature su Glazbena umjetnost i Etika. Oba predmeta pišu se 28. lipnja, s time da je u jutarnjem terminu u 9 sati na rasporedu Glazbena umjetnost, dok se Etika piše u 14 sati.

Za rješavanje teorije i analiza glazbenih primjera 90 minuta

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ispit iz Glazbenog na maturi se sastoji od dvije ispitne cjeline. Prvom ispitnom cjelinom, ispituje se poznavanje glazbene teorije, dakle, temeljnih glazbenih pojmova, glazbenih vrsta i oblika, specifičnosti njihove građe, glazbenih stilova te uloge najistaknutijih skladatelja i njihovih reprezentativnih skladba.

Drugom ispitnom cjelinom – analiza glazbenih primjera, ispituje se vještina slušanja s razumijevanjem. Maturanti kroz nju trebaju pokazati primjenu glazbenih pojmova pri analizi dvaju glazbenih primjera. Kako stoji u ispitnom katalogu iz ovog predmeta, od pristupnika se traži da prepoznaju i razlikuju sastavnice glazbenih djela svjetske i nacionalne glazbene baštine, te razlikuju glazbene stilove i prepoznaju reprezentativne skladbe najistaknutijih skladatelja.

Prvi dio ispita koji se odnosni na poznavanje teorije sadrži 21 zadatak, a u analizi glazbenih primjera ih je ukupno 30. Ispit iz Glazbene umjetnosti traje 90 minuta bez stanke, od čega prva traje 20 minuta, a druga 70.

Lani nije bilo problema s glazbenom analizom

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Literatura za pripremu ispita iz Glazbenog svi su udžbenici koje je odobrili Ministarstvo obrazovanja, a jedna od najboljih priprema rješavanje je prijašnjih ispita. Uz navedeno, pristupnik bi trebao pozorno slušati glazbene primjere te otkrivati njihove sastavnice i stilska obilježja, kao i uspoređivati različite glazbene primjere i otkrivati sličnosti i razlike među njima.

Prošle godine Glazbeni je na maturi pisalo 116 pristupnika, a prag prolaznosti na tom ispitu iznosio je 32%. Bio je to prvi ispit koji se pisao na ljetnom roku 2018. Maturantica Tina iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini otkrila nam je kako joj ispit nije bio previše stresan, a zadaci su joj bili zanimljivi.

– Usporedba je bila dosta jednostavna, trebalo mi je najmanje vremena za taj dio. Ostali zadaci u kraćem dijelu, 20-minutnom, bili su klasični na zaokruživanje, par prepoznavanja glazbala i glazbenih zapisa, dosta povijesnih činjenica i također par zadataka s povezivanjem skladatelja i njegove skladbe, ispričala nam je nakon ispita Tina, koja se za ovaj predmet pripremala dva mjeseca.

Glazbene primjere možete pronaći na ovoj poveznici, a za bolju pripremu ispita iz Glazbene umjetnosti bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima koji se temelje na pitanjima s prethodnih rokova.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici. Vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Na Etici zadaci iz teorije i esej

Istog dana kada i Glazbeni na državnoj maturi polaže se i Etika. Predmet je to koji je lani pisao najmanji broj pristupnika, njih svega šezdesetak.

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Doznajte što vas očekuje i kako se pripremiti za Engleski: Velika izmjena na tom ispitu ipak odgođena

Ispit iz Etike sastoji se od dviju ispitnih cjelina. Prvom se, teorisjkom cjelinom, ispituju znanja o određenim pojmovima, koncepcijama i problemima, a drugom cjelinom etička argumentacija u eseju. Poznavanje teorije, podrazumijeva da pristupnik, između ostaloga, može odrediti temeljne pojmove iz područja filozofske etike, objasniti različita etička uporišta i njihova načela, objasniti etičke teorije poznatih autora te odrediti pojmove mitskih i religijskih izvora etike.

Detaljne opise onoga što morate naučiti da biste zadovoljili na ispitu iz Etike možete doznati s prvih stranica ispitnog kataloga za taj predmet, koji se nalazi pri dnu ovoga teksta.

Ispit iz Etike sadrži 26 zadataka, od kojih je jedan esejski, a ostatak se odnosi na teorijski dio ispita. Ukupan broj bodova koje je moguće ostvariti na Etici je 55, a ispit se piše 120 minuta bez pauze.

Priperema za ispit iz Etike

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

Za teorijski dio ispita pristupnik se priprema prema obrazovnim ishodima iz ispitnoga kataloga, a za esej je potrebno, uz pomoć nastavnika i proučavanjem izvornih tekstova iz udžbenika i dodatne literature, vježbati etičku argumentaciju u pisanome obliku. Literatura su svi udžbenici koji su propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a dodatno bi se pristupnici trebali pripremati uz sljedeću literaturu:

  • Boris Kalin, Povijest filozofije, udžbenik (izbor tekstova etičke tematike)
  • Tomislav Reškovac, Filozofija, udžbenik (izbor tekstova i sinteza etičke tematike)

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Etike, a potom i testirati svoje znanje u kvizovima koje smo za vas pripremili.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici. Vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[Matura ’19] Predmeti s najmanje prijava pišu se posljednji: Provjerite što vas očekuje na Etici i Glazbenom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap