Pretraga

[Matura ’19] Predmeti s najmanje prijava pišu se posljednji: Provjerite što vas očekuje na Etici i Glazbenom

Dva najmanje popularna predmeta među prošlogodišnjim maturantima bila su Glazbena umjetnost i Etika, a ukupno ih je pisalo manje od 200 pristupnika. Ova dva predmeta posljednja su u kalendaru ljetnog roka državne mature 2019., a u ovom tekstu analiziramo kako će ispiti izgledati.

foto: ncvvo

Posljednja dva predmeta ljetnog roka ovogodišnje državne mature su Glazbena umjetnost i Etika. Oba predmeta pišu se 28. lipnja, s time da je u jutarnjem terminu u 9 sati na rasporedu Glazbena umjetnost, dok se Etika piše u 14 sati.

Za rješavanje teorije i analiza glazbenih primjera 90 minuta

Ispit iz Glazbenog na maturi se sastoji od dvije ispitne cjeline. Prvom ispitnom cjelinom, ispituje se poznavanje glazbene teorije, dakle, temeljnih glazbenih pojmova, glazbenih vrsta i oblika, specifičnosti njihove građe, glazbenih stilova te uloge najistaknutijih skladatelja i njihovih reprezentativnih skladba.

Drugom ispitnom cjelinom – analiza glazbenih primjera, ispituje se vještina slušanja s razumijevanjem. Maturanti kroz nju trebaju pokazati primjenu glazbenih pojmova pri analizi dvaju glazbenih primjera. Kako stoji u ispitnom katalogu iz ovog predmeta, od pristupnika se traži da prepoznaju i razlikuju sastavnice glazbenih djela svjetske i nacionalne glazbene baštine, te razlikuju glazbene stilove i prepoznaju reprezentativne skladbe najistaknutijih skladatelja.

Prvi dio ispita koji se odnosni na poznavanje teorije sadrži 21 zadatak, a u analizi glazbenih primjera ih je ukupno 30. Ispit iz Glazbene umjetnosti traje 90 minuta bez stanke, od čega prva traje 20 minuta, a druga 70.

Lani nije bilo problema s glazbenom analizom

Literatura za pripremu ispita iz Glazbenog svi su udžbenici koje je odobrili Ministarstvo obrazovanja, a jedna od najboljih priprema rješavanje je prijašnjih ispita. Uz navedeno, pristupnik bi trebao pozorno slušati glazbene primjere te otkrivati njihove sastavnice i stilska obilježja, kao i uspoređivati različite glazbene primjere i otkrivati sličnosti i razlike među njima.

Prošle godine Glazbeni je na maturi pisalo 116 pristupnika, a prag prolaznosti na tom ispitu iznosio je 32%. Bio je to prvi ispit koji se pisao na ljetnom roku 2018. Maturantica Tina iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini otkrila nam je kako joj ispit nije bio previše stresan, a zadaci su joj bili zanimljivi.

– Usporedba je bila dosta jednostavna, trebalo mi je najmanje vremena za taj dio. Ostali zadaci u kraćem dijelu, 20-minutnom, bili su klasični na zaokruživanje, par prepoznavanja glazbala i glazbenih zapisa, dosta povijesnih činjenica i također par zadataka s povezivanjem skladatelja i njegove skladbe, ispričala nam je nakon ispita Tina, koja se za ovaj predmet pripremala dva mjeseca.

Glazbene primjere možete pronaći na ovoj poveznici, a za bolju pripremu ispita iz Glazbene umjetnosti bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima koji se temelje na pitanjima s prethodnih rokova.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici. Vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Na Etici zadaci iz teorije i esej

Istog dana kada i Glazbeni na državnoj maturi polaže se i Etika. Predmet je to koji je lani pisao najmanji broj pristupnika, njih svega šezdesetak.

Ispit iz Etike sastoji se od dviju ispitnih cjelina. Prvom se, teorisjkom cjelinom, ispituju znanja o određenim pojmovima, koncepcijama i problemima, a drugom cjelinom etička argumentacija u eseju. Poznavanje teorije, podrazumijeva da pristupnik, između ostaloga, može odrediti temeljne pojmove iz područja filozofske etike, objasniti različita etička uporišta i njihova načela, objasniti etičke teorije poznatih autora te odrediti pojmove mitskih i religijskih izvora etike.

Detaljne opise onoga što morate naučiti da biste zadovoljili na ispitu iz Etike možete doznati s prvih stranica ispitnog kataloga za taj predmet, koji se nalazi pri dnu ovoga teksta.

Ispit iz Etike sadrži 26 zadataka, od kojih je jedan esejski, a ostatak se odnosi na teorijski dio ispita. Ukupan broj bodova koje je moguće ostvariti na Etici je 55, a ispit se piše 120 minuta bez pauze.

Priperema za ispit iz Etike

Za teorijski dio ispita pristupnik se priprema prema obrazovnim ishodima iz ispitnoga kataloga, a za esej je potrebno, uz pomoć nastavnika i proučavanjem izvornih tekstova iz udžbenika i dodatne literature, vježbati etičku argumentaciju u pisanome obliku. Literatura su svi udžbenici koji su propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a dodatno bi se pristupnici trebali pripremati uz sljedeću literaturu:

  • Boris Kalin, Povijest filozofije, udžbenik (izbor tekstova etičke tematike)
  • Tomislav Reškovac, Filozofija, udžbenik (izbor tekstova i sinteza etičke tematike)

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Etike, a potom i testirati svoje znanje u kvizovima koje smo za vas pripremili.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici. Vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[Matura ’19] Predmeti s najmanje prijava pišu se posljednji: Provjerite što vas očekuje na Etici i Glazbenom
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap