Pretraga

[Matura ’19] Težak posao pred maturantima koji će pisati Geografiju: Imaju dva sata da riješe čak 92 pitanja

A- A+

Geografija na državnoj maturi baš i nije popularan ispit – prošle godine polagalo ju je tek nešto više od 500 pristupnika. Ispitni katalog za ovogodišnje maturante nije se mijenjao, a svakako je najvažnije za istaknuti kako za pripremu neće biti dovoljno samo pamtiti činjenice. U pojedinim područjima maturanti morati moći razumjeti i primijeniti stečeno znanje.

Foto: Pixabay

Ispit državne mature iz Geografije ovogodišnji će maturanti polagati 10. lipnja 2019. Njime će se provjeravati dostignute razine znanja i vještina na četiri područja: fizička geografija, društvena geografija, regionalna geografija svijeta i geografija Hrvatske. U većini spomenutih područja, osim pamćenja i razumijevanja, od maturanata će se tražiti i primjena stečenog znanja.

120 minuta za 92 minuta

Ispit iz Geografije sastoji se od dviju ispitnih knjižica koje sadržavaju 92 zadatka, po 23 iz svakog od spomenutih područja. Prva ispitna knjižica sadržava 40 zadataka višestrukoga izbora, a druga 52 zadataka otvorenoga tipa. Pristupnik na ispitu može ostvariti najviše 100 bodova, a svakako je važno za naglasiti kako se u zadatcima otvorenoga tipa (osim ako je odgovor jedno slovo) ne priznaju odgovori upisani velikim tiskanim slovima. Geografska imena treba pisati sukladno važećemu pravopisu.

Ispit iz Geografije traje 120 minuta bez stanke. Na ispitu se smije koristiti samo kemijska olovka, dok su grafički prilozi i geografske karte sastavni su dijelovi ispita.

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Literatura za pripremu ispita iz Geografije su svi udžbenici za gimnazijski program i geografski atlasi koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a čiji se popis može naći na mrežnim stranicama Ministarstva. Kako kažu iz NCVVO-a, dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će pomoći pristupniku da uspješno riješi zadatke u ispitu, a pristupniku se savjetuje:

  • proučavanje ispitnih cjelina te primjera zadataka
  • rješavanje provedenih ispita
  • aktualizacija brojčanih podataka iz publikacija Državnoga zavoda za statistiku, UN-a i specijaliziranih organizacija UN-a
  • praćenje najvažnijih događaja u Hrvatskoj i svijetu u medijima i stručnim časopisima.

Lani je za rješavanje ispita bio potreban kalkulator

Prošlogodišnji maturanti najviše su zamjerke imali na to što se na ispitu nije smio koristiti kalkulator.

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

– Mogu reći da je za razliku od prijašnjih godina test bio puno teži i zahtjevniji. Raspoređenost karata je bila najgora do sada. Većina mature se svodila na Aziju, dok Europe skoro pa nije ni bilo. Još jedan veliki minus je što se kalkulator nije smio koristiti, a zadaci s brojevima su bili astronomski i uzimali su previše vremena. Primjerice broj stanovnika je 5.500.000, površina je 36.000 km2 pa izračunaj broj stanovnika po kilometru kvadratnom. Smatram da jedini način da ocjene budu optimalne su da se prag spusti više nego prijašnjih godina, jer je matura stvarno bila teška, rekao nam je nakon ispita Dorian, maturant Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova.

Kako je izgledao prošlogodišnji ispit i koja su njegova rješenja možete vidjeti ovdje.

Inače, prošle je godine za dvojku bili dovoljno riješiti 30% ovoga ispita, a kako su izgledali pragovi za druge ocjene možete vidjeti u tablici koja slijedi.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Geografije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Copy link
Powered by Social Snap