Pretraga

[Matura ’19] Vapaji maturanata nisu uvaženi: Važno pomagalo i ove godine zabranjeno na Informatici

A- A+

Oko 2.500 maturanata prošle je godine za izborni predmet na državnoj maturi odabralo Informatiku. Kako su nam otkrili oni koji su ga pisali, teorijski dio ispita nije bio pretežak, ali probleme su im pravili složeni računski zadaci za čije se rješavanje nije smio koristiti kalkulator. Kalkulator se neće smjeti koristiti ni ove godine, a prosječno će za rješavanje ispita maturanti imati tri minute po zadatku.

Foto: Srednja.hr

Ispit mature iz Informatike na ljetnom se roku piše 13. lipnja 2019. godine. Tim se ispitom provjerava dostignuta razina znanja te kompetencija u tri područja: osnove upotrebe računala i primjenskih programa, poznavanje građe i načela rada računala te algoritamski način rješavanja problema i programiranje.

100 minuta za 36 zadataka

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

U ispitni katalog iz Informatike nisu uvedene prevelike izmjene u odnosu na prošlu godinu. Kako kažu iz NCVVO-a, zadržan je dosadašnji oblik ispita, ali su u pomoćnim tablicama dodani i kodovi u programskim jezicima Python i C/C++ za zadatke iz područja ispitivanja algoritamski način rješavanja problema i programiranje.

– Nakon više od 12 godina od izrade prvoga ispitnog kataloga situacija se u školama promijenila te se u velikome broju gimnazija, ali i ostalih škola upotrebljavaju programski jezici Python i C/C++. Naravno, još uvijek se pod utjecajem ispitnih kataloga državne mature upotrebljava i pseudojezik koji je teško provjeravati na računalu, obrazloženje je ove izmjene.

Inače, ispitni katalog usklađen je s jednogodišnjim nastavnim planom i programom za Informatiku u gimnazijama koji je vrijedio u školskoj godini 2015./2016. i 2016./2017.1 , tj. koji je vrijedio za pristupnike kada su pohađali prvi odnosno drugi razred gimnazije. Za generacije koje je pohađaju prvi odnosno drugi razred gimnazije u školskoj godini 2018./2019. ispit državne mature iz Informatike bit će usklađen s novim kurikulumom.

Ispit državne mature iz Informatike sastoji se od 36 zadataka. Najviše ih je vezano uz područje poznavanje građe i načela rada računala, 16. Ukupno je 12 zadataka u području rješavanje problema programiranjem te osam u području osnove upotrebe računala i primjenskih programa.
Za rješavanje tih zadataka maturanti imaju ukupno 100 minuta, a maksimalan broj bodova koje je na ispitu moguće ostvariti je 50.

Literatura za pripremu ispita iz Informatike su svi udžbenici za gimnazijski program koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja tijekom protekloga četverogodišnjeg razdoblja školovanja. Za kvalitetnu pripremu pristupnicima se savjetuje proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka, kao i rješavanje već provedenih ispita. NCVVO je uz ispitni katalog objavio i ogledni ispit kojeg možete vidjeti pri dnu članka, odmah ispod ispitnog kataloga.

Lani probleme pravili računski zadaci

Izdvojeni članak

Složeni računski zadaci koji su se morali rješavati bez kalkulatora pravili probleme na maturi iz Informatike

Prošle godine maturantima su, kako su nam otkrili pristupnici Informatici, najviše muke zadavali računski zadaci.

– Ispit je prošao vrlo loše i ljut sam. Na test kao test nemam nikakvih primjedbi, teorija je bila lagana, zadaci očekivani, da sam imao kalkulator vjerojatno bih imao oko 80%. Ali s obzirom na to da kalkulator nismo imali, neki su zadaci bili naprosto nerješivi. Broj 5865.875 preračunati u heksadekadski sustav ručno traje satima. A najviše je zadataka bilo upravo računanja i preračunavanja mjernih jedinica – množenje, odnosno, dijeljenje sa 1.024. Bez kalkulatora, ponavljam, neizvedivo, požalio nam se nakon ispita maturant Ivan iz IV. gimnazije ‘Marko Marulić’ Split.

Loša vijest za maturante jest ta da kalkulator neće biti dozvoljen niti ove godine. Od pribora je na Informatici dozvoljena jedino kemijska olovka.

Prošlogodišnji su maturanti na ispitu iz Informatike ostvarili poprilično loše rezultate. Čak 20% pristupnika iz ispita je dobilo jedinicu, a najčešća ocjena bila je dvojka. U skladu s time, prag prolaznosti iznosio je svega 28%. Pragove za ostale ocjene možete vidjeti u tablici koja slijedi.


U nastavku se nalaze ispitni katalog za Informatiku za 2018./2019. godinu kao i ogledni primjer ispita. Za bolju pripremu i provjeru znanja iz Informatike pokušajte riješiti i poneki kviz na ovome linku, a koji se temelji na pitanjima s prethodno provedenih državnih matura. Za više informacija o ovogodišnjoj državnoj maturi zapratite našu Facebook stranicu Maturanti 2019. te se učlanite u grupu Državna matura.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [654.60 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [476.75 KB]

Više o maturi 2019. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’19] Na ispit iz Kemije uvedena drastična promjena: Provjerite kako će izgledati i što sve za njega morate naučiti

[Matura ’19] Najviše izmjena ove je godine na Biologiji: Većina zadataka tražit će razumijevanje gradiva

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

[Matura ’19] Na maturi iz Fizike po novom zabranjena dva pomagala: Uvedene izmjene i u sadržaj koji se mora naučiti

[Matura ’19] Težak posao pred maturantima koji će pisati Geografiju: Imaju dva sata da riješe čak 92 pitanja

[Matura ’19] Doznajte što vas očekuje i kako se pripremiti za Engleski: Velika izmjena na tom ispitu ipak odgođena

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

[MATURA ’19] Objavljena većina ispitnih kataloga, a fali ih još dva: Ovo su važne izmjene koje vas očekuju

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Share via
Copy link
Powered by Social Snap