Pretraga

[Matura ’20] Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz Vjeronauka i Etike

A- A+

Vjeronauk i Etika ulaze u predmete koje na maturi odabire pisati vrlo mali broj kandidata – Etiku je lani pisalo njih oko 70 dok je ispit iz Vjeronauka polagalo oko 140 kandidata. U ispitne kataloge iz oba predmeta za ovu godinu nisu uvedene izmjene – struktura ispita kao i sadržaji koji će se ispitivati ostaju isti.

Foto: unsplash/srednja.hr

Vjeronauk  

Ispitom iz Vjeronauka, stoji tako u katalogu iz tog predmeta, provjerava se pristupnikovo poznavanje i razumijevanje temelja kršćanske vjere, života i povijesti Crkve te područja življenja kršćanske vjere u suvremenome svijetu.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika izmjena koju su zazivali brojni maturanti

Konkretne sadržaje koji će se ispitivati u testu možete vidjeti u ispitnom katalogu koji se nalazi pri dnu ovog odlomka. Na kraju kataloga navedeni su i sadržaji koji se neće provjeravati na ispitu iz Vjeronauka. Važno je proučiti područja ispitivanja te primjere zadataka, jer su oni svojevrsna priprema za sam ispit, stoji tako u katalogu iz Vjeronauka. Uz to, kao dobra priprema za ispit, pristupnicima se savjetuje i rješavanje već provedenih ispita.

Ispit iz Vjeronauka sadržava 40 zadataka višestrukog izbora te kratkog i produženog odgovora. Ispit traje 70 minuta bez stanke, a na njemu pristupnik može ostvariti maksimalno 45 bodova.

Nakon prošlogodišnjeg ispita iz Vjeronauka, porazgovarali smo s dvoje maturanata koji su mu pristupili.

– Test je bio po mom mišljenju dosta jednostavan. Imam dojam da se više tražila opća kultura i znanje o vjeri, nego bubanje napamet i napokon mogu reći da sam prezadovoljna radi toga, kazala nam je sada već bivša zagrebačka maturantica Nikol i otkrila da se u ispitu pojavilo dosta pitanja iz prethodnih godina provedbe.

Ona se za ovaj ispit pripremala dosta detaljno – osim što je riješila testove iz Vjeronauka od prethodnih godina, prošla kroz udžbenike svih razreda srednje i Bibliju, proučila je i udžbenik iz osmog razreda osnovne te pregledala neke filmove religijske tematike.

Napomenimo za kraj kako je prošle godine prag za dvojku na Vjeronauku iznosio 33%. U nastavku možete vidjeti ovogodišnji katalog iz tog predmeta, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Etika

Ispitom iz Etike na maturi provjerava se u kojoj mjeri pristupnik zna, odnosno može prepoznati i odrediti specifične etičke pojmove i pojmove srodnih disciplina, etička učenja, vrijednosne sustave, pojedine probleme koji ulaze u opseg etičkih rasprava te dvojbe i izabrane modele razrješavanja tih dvojbi. Uz to, kandidati moraju na tekstu primijeniti određena činjenična i konceptualna znanja i argumentacije konkretnih problema iz etike kao filozofske discipline i etičkih problema srodnih područja obuhvaćenih nastavnim planom i programom iz Etike.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ispit iz Etike se, dakle, sastoji od dviju ispitnih cjelina. Prvom se cjelinom ispituju znanja o određenim pojmovima, koncepcijama i problemima, a drugom cjelinom etička argumentacija u eseju. Detaljni opisi onoga što bi pristupnik trebao znati i razumjeti da bi uspješno riješio ispit iz Etike nalaze se u ispitnom katalogu pri dnu ovoga teksta.

Ovogodišnji test sadržavat će ukupno 26 zadataka, a pristupnik u ispitu može ostvariti 55 bodova. Prva ispitna cjelina sastavljena je od 25 zadataka višestrukog izbora te kratkog i produženog odgovora i donosi ukupno 25 bodova.

Drugu ispitnu cjelinu čini zadatak esejskoga tipa koji donosi ukupno 30 bodova. U tom dijelu ispita pristupnici trebaju sastaviti esej duljine između 500 i 600 riječi na temelju ponuđenoga teksta ili tekstova. Tekstovi mogu biti etički odlomci iz filozofijske literature ili nefilozofijski (književni, novinski ili sl.), a bit će popraćeni smjernicama za pisanje eseja. Za rješavanje ispita maturanti imaju 120 minuta.

Prošle je godine Etika bila posljednji predmet koji se polagao na maturi, a prag za dvojku na ovom ispitu iznosio je svega 30%.

– Meni osobno je ispit protekao bez ikakvog nerviranja jer mi Etika ne treba za faks, osjećam se kao pravi filozof nakon pisanja eseja od 600 riječi i mislim da ću dobiti pozitivnu ocjenu. Naziv eseja je bio ‘Moć novca’, to jest Marxov esej o utjecajnosti novca u društvu, stvarno je bilo lagano, ali tražilo se minimalno 500 riječi. Dosta teški su mi bili zadaci s kratkim odgovorom jer nisam pretjerano učila Etiku i imala sam dosta dilema oko njih, trebalo je na temelju jedne rečenice odrediti o kojoj vrsti etike ili etičkog stava se radi i tu sam pogađala – i šta treba, i šta ne treba, rekla nam je nakon ispita prošlogodišnja maturantica Anđela.

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Etike, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje. Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

[Matura ’20] Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz Vjeronauka i Etike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap