Pretraga

[Matura ’20] Ispit iz Geografije sastoji se od čak 92 zadatka: Ovo su savjeti za njihovo rješavanje

A- A+

Ispit iz Geografije prošle je godine polagalo tek oko 350 maturanata, čime se svrstava u manje popularne predmete. Prosječna postotna riješenost ispita kretala se između 41 i 50%, a oko petine pristupnika iz njega je dobilo nedovoljan. Ispitni katalog iz Geografije za ovu se godinu nije mijenjao, što znači da će i ovogodišnja generacija pristupnika imati 120 minuta za rješavanje 92 zadatka.

92 zadatka iz četiri područja

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ispitom će se provjeravati znanje iz četiri područja: fizičkoj geografiji, društvenoj geografiji, regionalnoj geografiji svijeta i geografiji Hrvatske.

– U zadatcima u kojima se ispituju geografska znanja provjerava se u kojoj mjeri pristupnik zna i može odrediti i objasniti geografske činjenice i generalizacije. U zadatcima u kojima se ispituju geografske vještine provjerava se u kojoj mjeri pristupnik zna i može upotrebljavati geografske karte te geografske statističke i grafičke metode u interpretaciji prostornih pojava i procesa, stoji u ispitnoj knjižici.

Obrazovni ishodi, odnosno sadržaji koje maturanti moraju usvojiti da bi ostvarili uspjeh na ispitu, nalaze se u katalogu pri dnu teksta od 6. stranice. Kako smo već spomenuli u uvodu, ispit se sastoji od dviju ispitnih knjižica koje sadržavaju 92 zadatka, a test se piše 120 minuta bez stanke. Pristupnik u ispitu može ostvariti najviše 100 bodova, u svakome od četiri područja po 25.  Zadaci koji će se naći u ispitu su oni produženog i kratkog odgovora te višestrukog izbora.

Svakako valja naglasiti i posebno pravilo pisanja ovog ispita, oko kojeg se maturanti nerijetko raspituju: u zadatcima otvorenoga tipa (osim ako je odgovor jedno slovo) neće se priznavati odgovori upisani velikim tiskanim slovima, a geografska imena treba pisati sukladno važećemu pravopisu.

Literatura za pripremu ispita iz Geografije, stoji tako u katalogu, su svi udžbenici za gimnazijski program i geografski atlasi koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uz to, u katalogu su navedena i četiri savjeta za pripremu ovog predmeta:

  • proučiti ispitne cjeline te primjere zadataka u katalogu
  • riješiti provedene ispite
  • aktualizirati brojčane podatke iz publikacija Državnoga zavoda za statistiku, UN-a i specijaliziranih organizacija UN-a
  • pratiti najvažnije događaje u Hrvatskoj i svijetu u medijima i stručnim časopisima.

Iskustva prošlogodišnjih maturanata

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Doznajte kako će izgledati ispit iz Matematike: Ispituje se znanje u četiri područja

Lani se maturanti na ovom ispitu nisu previše ‘proslavili’, u prosjeku su točno riješili tek između 41 i 50% ispita. Nakon samog ispita porazgovarali smo s nekolicinom njih, a kao i obično, oko težine ispita imali su podvojena mišljenja. Ipak, jedan su zadatak dva od četiri naša sugovornika ocijenila posebno jednostavnim i zanimljivim – onaj u kojemu su na karti morali označiti zemlju u kojoj se nalaze Brandenburška vrata.

– Iskreno, ne znam što očekujem jer mi je 92 zadatka bilo previše i nisam sve stigla. Definitivno sam zastala na zadatku koji je bilo slikovni. Bila je prikazana karta Europe, a države su bile pobojane u nijansama maslinaste boje. Pokraj je bila legenda za gustoću naseljenosti a pitanje je bilo ‘Koja regija Europe ima samo jednu državu s gustoćom većom od 50 stan./km2?’ Problem je bio što su mi dvije nijanse bile iste pa mi je bilo teško razlikovati ih. I bio je kružni dijagram bez legende s različito obojenim dijelovima u kojima su bili navedeni postotci, a pitanje je glasilo ‘Koja je to struktura stanovništva?’ što me zbunilo jer nije bilo legende. Tek kada sam došla doma shvatila sam da se vjerojatno tražio odgovor homogena/heterogena struktura, otkrila nam je nakon ispita maturantica Helena.

Napomenimo još za kraj kako je prošle godine prag za prolazak ovog ispita bio 30%, a bodovne pragove ostalih ocjena pogledajte na poveznici. U nastavku se nalazi ovogodišnji ispitni katalog iz Geografije, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [11.69 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.