Pretraga

[Matura ’20] Ispit iz Kemije trajat će tri sata, a maturanti trebaju riješiti 47 zadataka

A- A+

Prvi izborni predmet koji se pisao na prošlogodišnjoj maturi bila je Kemija, a sama težina ispita razočarala je brojne maturante – zbunilo ih je čak i pitanje vezano uz posuđe kojime se najtočnije određuje volumen neke otopine. I ove će godine Kemija biti prvi izborni koji se piše na ljetnom roku, a ovogodišnji ispitni katalog nije se mijenjao u odnosu na stari.

Foto: Louis Reed, Unsplash

Ispitom iz Kemije će se ocjenjivati znanje u šest područja: tvari, kemijske promjene, energija, brzina kemijskih reakcija, ravnoteža kemijskih reakcija te prikupljanje podataka, obrada i prikazivanje rezultata. Riječ je, dakle, o područjima koja obuhvaćaju cjelokupno gradivo osnovne  i srednje škole u Kemiji.

Konkretne opise onoga što trebate usvojiti da biste bili uspješni na ispitu možete pronaći od 6. stranice kataloga za maturu koji se nalazi pri dnu teksta.

Struktura ispita

Kako stoji u ispitnom katalogu, ispit iz Kemije sadržava 25 % zadataka koji se odnose na prepoznavanje i navođenje, 50 % zadataka koji zahtijevaju razumijevanje i 25 % zadataka koji će tražiti primjenu usvojenog znanja. Kada je riječ o zastupljenosti područja u ispitu, najzastupljenije će biti područja tvari i kemijske promijene.

Ispit iz Kemije sastoji se od dvije vrste zadataka – zadataka višestrukog izbora i zadataka otvorenog tipa, a ukupno ih je 47. Maksimalan broj bodova koji pristupnici mogu ostvariti na ispitu je 70, a test se ukupno piše 180 minuta bez stanke.

Literatura za pripremu ispita svi su udžbenici iz Kemije, kao i pomoćna nastavna sredstva i materijali koje je odobrilo Ministarstvo.

– Kao dodatne materijale mogu upotrebljavati i zadaće s natjecanja iz Kemije dostupne u biltenima s natjecanja i na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje te prijašnje nacionalne ispite i ispite dosadašnjih državnih matura koji su objavljeni na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Najbolji pokazatelji pripremljenosti za ispit iz Kemije su uspješnost u opažanju kemijskih promjena, tumačenju opaženih promjena zabilježenih tijekom kemijskih pokusa i donošenju zaključaka, stoji u ispitnom katalogu.

Iskustva prošlogodišnjih maturanata

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Najčešća ocjena na prošlogodišnjem ispitu iz Kemije bila je trojka, a maturanti s kojima smo porazgovarali nakon ispita požalili su nam se kako im je bio teži u odnosu na onaj od godine prije.  Najviše diskusije izazvalo je pitanje koje se često pojavljuje i u raznim kvizovima, a vezano je uz posuđe kojime se točno može odrediti volumen otopine.

– Neću proći, nema šanse, a učila od jutra do sutra. Ja nikad nešto teže nisan vidila. Ni približno nije bilo ka’ prošlih godina, s kin god da pričan kažu da je stvarno teško bilo. Meni je, iskreno, najteži bio zadatak s laserom, kakve veze laser ima s kemijon? Nešto ‘koliko nanometara može projicirati laser za prezentacije koji ima crveno svitlo. Nije bilo pitanja vezanih uz izotope i izobare, nije bilo elektronske konfiguracije, ništa lagano nije bilo. Pitanja su bila na razini fakulteta, a naše znanje u srednjim školama jednostavno ne omogućuje raditi po takvom programu, kaže nam naša posljednja sugovornica, Lara i otkriva, na pitanje o kojem maturanti najviše ‘bruje’, također odgovorila pipeta, iskustvo je bivše maturantice Lare iz Splita.

Prag prolaznosti lani je na Kemiji bio tek 30%, a pragove ostalih ocjena možete vidjeti ovdje. U nastavku se nalazi ovogodišnji ispitni katalog iz tog izbornog predmeta, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.39 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap