Pretraga

[Matura ’20] Kandidati koji odaberu Logiku imaju dva sata za rješavanje 20 zadataka

A- A+

Na državnoj maturi Logika je izborni predmet, a spada među one s manjim brojem prijava. Lani je taj ispit pisalo tek oko 150 pristupnika, a za ovu godinu u ispitni katalog iz tog predmeta nisu uvedene izmjene.

Foto: Mesh; Unsplash

Svrha ispita iz Logike je utvrditi stupanj ovladavanja znanjem i dosegnutu razinu logičke vještine, stoji tako u ispitnom katalogu iz ovog predmeta.

Ispituje se znanje i vještine u četiri područja

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Vijest koja će obradovati mnogobrojne maturante: Filozofski fakultet u Zagrebu ukinuo je prijemni

Od maturanata koji pristupe ovom ispitu očekuje se da mogu ispravno rabiti logičko nazivlje, prepoznati i odrediti oblike misli, odrediti svojstva oblika misli te odrediti odnose među oblicima misli iste i različite vrste.

Osim toga, pristupnici ispitu iz Logike trebali bi moći primijeniti osnovne logičke postupke u ispitivanju svojstava oblika misli, znati rabiti logičko ideografsko pismo i grafičke postupke u opisivanju oblika misli i ispitivanju njihovih svojstava te prepoznati znanstvene metode.

Kako stoji u ispitnom katalogu, kod pristupnika se provjerava dostignuta razina znanja te vještina u četiri područja: pojam, sud: neformalna i formalna logika, zaključak: neformalna i formalna logika te metodologija.

120 minuta za rješavanje 20 zadataka

Ispit iz Logike ukupno sadržava 20 zadataka, a najzastupljenije područje u ispitu bit će neformalna i formalna logika, koja čini 40% testa. Ispit se sastoji od zadataka alternativnoga izbora, i zadataka dopunjavanja, te zadataka kratkog i produženog odgovora.

Za rješavanje ispita maturanti na raspolaganju imaju ukupno 120 minuta, a maksimalno se na ispitu iz Logike može ostvariti 60 bodova.

U tablicama ispitnog kataloga navedeni su sadržaji koje bi maturanti trebali usvojiti kako bi na ispitu ostvarili određeni uspjeh te je naglašeno kako upravo popis tih obrazovnih ishoda za svako područje ispitivanja pristupnicima može služiti kao lista za provjeru usvojenoga znanja. Dodatan savjet za pripremu je i rješavanje već provedenih ispita objavljenih na stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Napomenimo za kraj kako je prošle godine prosječna postotna riješenost ispita iz Logike bila između 50 i 61%, dok je prag za prolazak tog ispita iznosio 30%.

Literatura za pripremu ispita iz Logike

U pripremi za ispit mogu se rabiti sljedeći gimnazijski udžbenici i vježbenice:
– Gregorek, Majorinc, Turk, Vježbenica, Školska knjiga
– Mirko Jakić, Logika, Školska knjiga
– Davor Lauc; Elementi simboličke logike, Element
– Srećko Kovač, Logika, Hrvatska sveučilišna naklada
– Gajo Petrović, Logika, Element
– Ante Vlastelica, Logika: Vježbe-zadaci-rješenja, Školska knjiga

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Logike, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.33 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje. Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap