Pretraga

[Matura ’20] Lani su na Psihologiji ocjene bile katastrofalne: Pogledajte kako će izgledati ovogodišnji ispit

A- A+

Najčešća ocjena na prošlogodišnjoj maturi iz Psihologije bila je jedinica, a taj predmet pisalo je oko 3.800 pristupnika. I ove će se godine na Psihologiji ispitivati znanje u čak devet područja, a za rješavanje 45 zadataka maturanti imaju 80 minuta.

Foto: Pixabay

Ispitom iz Psihologije ispituje se znanje iz čak devet područja: psihologija kao teorijska i primijenjena znanost, biološke osnove ponašanja, osjeti i percepcija, emocije i motivacija, pamćenje i učenje, inteligencija i stvaralaštvo, razvojna psihologija, ličnost i psihički poremećaji te socijalna psihologija.

Struktura ispita i priprema

No, kako stoji u ispitnom katalogu, osim dostignute razine znanja i kompetencija, ispitom iz Psihologije provjerava se povezivanje i primjena znanja iz navedenih područja. Konkretni opisi onoga što pristupnici moraju usvojiti nalaze se u ispitnom katalogu pri dnu ovog teksta od 6. stranice.

Sve to ispitat će se kroz 45 zadataka podijeljenih u četiri cjeline. Riječ je o zadacima kratkog i produženog odgovora te zadacima višestrukog izbora. Za njihovo rješavanje maturanti će na raspolaganju imati maksimalno 80 minuta, a ukupno se na ispitu može ostvariti najviše 76 bodova.

– U načelu, za pripremu ovoga ispita vrijede opća pravila koja vrijede i za druge vrste pisanih ispita. Ispitni katalog, kao javni dokument, pruža važne informacije i nastavnicima i pristupnicima te jasno opisuje što će se i kako ispitivati na državnoj maturi, stoji u katalogu.

Literatura za pripremu ispita iz Psihologije su sljedeći udžbenici:

1. Bratko, D., Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Profil, Zagreb, 2001.
2. Šverko, B. (ur.), Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb, 2006.

Dojmovi prošlogodišnjih pristupnika

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Već smo spomenuli kako ocjene prošlogodišnjih pristupnika koji su pisali Psihologiju baš i nisu bile ‘bajne’ – najčešća ocjena bila je jedinica. Kao i nakon svakog ispita, maturanti su imali podijeljene dojmove o težini Psihologije. Kao najteža pitanja izdvojili su:

– Mislim da je bilo 14. pitanje ‘koji su najbliži po ličnosti’ (barem mislim da je tako išlo pitanje). Ja sam se dvoumila između jednojajčanih blizanaca odgojenih odvojeno i dvojajčanih odgojenih zajedno. Malo mi je mozak stao i kod pitanja broj u kojem su me tražili da odgovorim ‘koji je od navedenih fizički podražaj’. Imaš isto samo dva odgovora koji su me zbunili pa sam ih posljednje rješavala Psihički poremećaji nisu bili teški jer se njih samo trebalo naučiti napamet, taj zadatak sam bez problema riješila, no mogu razumjeti da je nekome bio težak, kazala nam je sada već bivša maturantica Meri.

Napomenimo za kraj i kako je prag prolaznosti na Psihologiji iznosio 30%, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti na poveznici. Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Psihologije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[Matura ’20] Lani su na Psihologiji ocjene bile katastrofalne: Pogledajte kako će izgledati ovogodišnji ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap