Pretraga

[Matura ’20] Reakcije nakon Likovnog lani su bile burne: Doznajte što vas očekuje na tom ispitu

A- A+

Preko tisuću maturanata lani je na državnoj maturi polagalo ispit iz Likovne umjetnosti, a najčešće ocjene koju su postizali bile su dvojka i trojka. Nakon prošlogodišnjeg ispita došlo je do velikog nezadovoljstva iz pomalo neuobičajenog razloga – markeri koje im je za pisanje dodijelio NCVVO preslikavali su se na sljedećih nekoliko stranica, zbog čega su ispiti izgledali neuredno.

Screenshot: YouTubeIspitom iz Likovne umjetnosti ispituju se sadržaji iz svjetske i nacionalne likovne umjetnosti, kroz pet područja: temeljni sadržaji likovne umjetnosti, likovna umjetnost od pretpovijesti do romanike, likovna umjetnost od romanike do 20. stoljeća, likovna umjetnost 20. stoljeća te dizajn, fotografija i film.

Obrazovni ishodi za svaku od cjelina, odnosno ono što pristupnici trebaju znati da bi ostvarili uspjeh na ispitu, možete vidjeti u tablicama ispitnog kataloga pri dnu teksta, od sedme stranice.

Struktura ispita

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Sam ispit sastojat će se od dvije ispitne cjeline koje sadržavaju ukupno 47 zadataka. Prva cjelina sastoji se od 32 zadatka višestrukog izbora, povezivanja i skupine zadataka vezanih za jedan slikovni primjer. U drugoj ispitnoj cjelini maturanti će morati analizirati likovni primjer kroz zadatke dopunjavanja, produženog odgovora i kratkog odgovora, a ukupno ih je 15.

Ispit iz Likovne umjetnosti piše se 120 minuta, a pristupnik na njemu može ostvariti najviše 100 bodova.

U ispitnom katalogu kao literatura za pripremu ispita iz Likovne umjetnosti navedeni su udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju. Uz to, a kako bi ostvarili uspjeh na ispitu, pristupnicima se savjetuje proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka te rješavanje provedenih ispita.

Tijekom pisanja obaju dijelova ispita iz Likovne umjetnosti dopušteno je upotrebljavati isključivo kemijsku olovku kojom se piše plavom ili crnom bojom, flomastere i ravnalo.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Trebam li proći esej da bih prošao ispit? Evo što vas očekuje na maturi iz Engleskog

Lani je pribor kojeg su maturanti dobili od NCVVO-a stvarao problem na samome ispitu. Naime, kako su nam se požalili svi maturanti s kojima smo porazgovarali nakon ispita, markeri koje su dobili uz ispitni materijal preslikavali su se na sljedećih nekoliko stranica. Osim što je tako ispit izgledao neuredno, odgovori na sljedećim stranicama bili su teško čitljivi.

– Pitanja su na analizi bila konkretna, ali podosta slična s onim prethodnim i sljedećim. U pitanju je bila skulptura ‘Matoš na klupi’ i pitanja su se odnosila na odnos mase i okoline, skulpture i okoline te kompozicije i okoline. Iskreno vrlo sam brzo izgubila inspiraciju za pisanje kada sam svaki minimalno detalj morala usporediti i povezati s okolinom, kazala nam je nakon ispita sada već bivša maturantica Sara.

Spomenuli smo već kako je najčešća ocjena lani bila dvojka i trojka, a prag prolaznosti na ovom ispitu iznosio je 30%, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje. U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Likovnog, a jedan od načina pripreme jest i taj da se upoznate s načinom ispitivanja propisanim u tom katalogu. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.64 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap