Pretraga

[Matura ’20] Trećina pristupnika lani dobila jedinicu: Doznajte kako izgleda matura iz Informatike

A- A+

Prošle je godine na ispitu mature iz Informatike najčešća ocjena bila dvojka, a gotovo trećina pristupnika od njih 2.500 pala je ovaj predmet. Ispitni katalog za ovu godinu ostaje nepromijenjen. Samim time ne mijenja se niti struktura ispita – kod pristupnika se provjerava znanje iz tri informatička područja.

Ilustracija: Alvaro Reyes; Unsplash

Ispitom iz Informatike ispituje se znanje u trima područjima: osnove upotrebe računala i primjenskih programa, poznavanje građe i načela rada računala te algoritamski način rješavanja problema i programiranje.

Konkretni opisi onoga što maturanti moraju usvojiti kako bi ostvarili uspjeh na ovom ispitu nalaze se u ispitnom katalogu pri dnu ovog teksta, od 7. stranice.

100 minuta za rješavanje 36 zadataka

U ispitu iz Informatike podjednako će biti zastupljena područja poznavanje građe i načela rada računala te algoritamski način rješavanja problema i programiranje, oba čine 40% udjela u bodovima. Preostalih 20% u bodovnom udjelu čini osnove upotrebe računala i primjenskih programa.

Ispit je sačinjen od ukupno 36 zadataka za čije rješavanje je određeno maksimalno 100 minuta. Ni ove godine maturantima za rješavanje računskih zadataka neće biti dozvoljeno koristiti džepno računalo. Maksimalan broj bodova koje pristupnici mogu ostvariti na ovom ispitu je 50.

Literatura za pripremu ovog ispita svi su udžbenici za gimnazijske programe, a u katalogu se za bolju pripremu pristupnicima savjetuje  proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka, kao i rješavanje provedenih ispita.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Iako se očekivalo kako će činjenica da se na ispitu ne smije koristiti kalkulator, prošlogodišnjim maturantima stvarati puno problema, to se nije dogodilo.

– Nikad do sad nisu bili ovakvi tipovi zadatka da je opisano što neka osoba želi raditi i mi moramo zaokružiti što treba, nije bilo teško, ali je zbunjujuće. Maknuli su programski jezik i bilo je svega pet zadataka, što nisam očekivala jer mi to puno bolje ide od drugih tipova zadataka. Ubacili su puno više logičkih sklopova i slično. U pravilu, najteža su zadnja dva zadatka gdje se mora ispisati program, ali ne sjećam se kako su glasili. Ostali su zadaci bili su dosta zbunjujući, a ne toliko teški, ali žurbi i stresu jako se lako ‘fula’, otkrila nam je nakon ispita sada već bivša maturantica Josipa, dok dojmove drugih maturanata s kojima smo razgovarali nakon ispita možete pročitati ovdje.

Već smo spomenuli kako je lani gotovo trećina pristupnika pala ovaj ispit, iako je prag za prolazak bio samo 30%, a bodovne pragove za ostale ocjene možete pogledati ovdje.

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Informatike za 2019./2020., a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[Matura ’20] Trećina pristupnika lani dobila jedinicu: Doznajte kako izgleda matura iz Informatike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap