Pretraga

[Matura ’21] Maturanti imaju 100 minuta za rješavanje 36 zadataka: Provjerite kako će izgledati ispit iz Informatike

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio ispitne kataloge za državnu maturu 2021. Među njima je i katalog iz Informatike, izbornog predmeta kojeg je lani pisalo oko 2.500 učenika. U odnosu na prošlu godinu, ispitni katalog za Informatiku nije se mijenjao.

Foto: srednja.hr

Ispit iz Informatike ovogodišnji će maturanti polagati 11. lipnja. Njime se ispituje znanje u trima područjima: osnove upotrebe računala i primjenskih programa, poznavanje građe i načela rada računala te algoritamski način rješavanja problema i programiranje.

Konkretni opisi onoga što maturanti moraju usvojiti kako bi ostvarili uspjeh na ovom ispitu nalaze se u ispitnom katalogu, koji se nalazi pri dnu ovoga teksta.

100 minuta za 36 zadataka

A kako u njemu piše, u ispitu iz Informatike podjednako su zastupljena područja poznavanje građe i načela rada računala te algoritamski način rješavanja problema i programiranje, oba čine 40% udjela u bodovima. Preostalih 20% u bodovnom udjelu čini osnove upotrebe računala i primjenskih programa.

Ispit je sačinjen od ukupno 36 zadataka za čije rješavanje je određeno maksimalno 100 minuta. Ni ove godine maturantima za rješavanje računskih zadataka neće biti dozvoljeno koristiti džepno računalo. Maksimalan broj bodova koje pristupnici mogu ostvariti na ovom ispitu je 50.

Literatura za pripremu ovog ispita svi su udžbenici za gimnazijske programe, a u katalogu se za bolju pripremu pristupnicima savjetuje  proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka, kao i rješavanje provedenih ispita.

Iskustva prošlogodišnjih učenika

Prošle godine najčešća ocjena na Informatici bila je dvojka, a prosječna postotna riješenost ispita između 41 i 50%, dok je prosječna ocjena 2,6.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Jedinica je lani bila najčešća ocjena: Imate 80 minuta za rješavanje 45 zadataka iz Psihologije

– Ispitno gradivo je bilo dosta balansirano i bilo je dobro što su programi napisani u pseudojeziku bili napisani i u drugim programskim jezicima u pomoćnoj knjižici. Većina ispita mi je bila jasna, a zadatci oko kojih sam se dvoumio su većinom bili zadatci gdje su programi bili zadani u pseudojeziku jer sam tome posvećivao manje pažnje kod učenja. Nakon ispita se osjećam opušteno jer je s ovim ispitom završila matura pa sad samo čekam rezultate. Što se tiče težine računskih zadataka, izračun vrijednosti nije bio previše kompliciran bez kalkulatora, no za računanje je bila potrebna koncentracija. Bilo je važno koristiti ispravne metode kako bi došli do rezultata i to je bilo vrlo važno za uštedjeti vrijeme. Najteži zadatci su mi bili oni s petljama u pseudokodu jer sam to najmanje učio, rekao nam je nakon ispita iz Informatike maturant Martin.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Informatike možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [671.42 KB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap