Pretraga

[Matura ’22] Ispit iz Povijesti dosta će se razlikovati od prošlogodišnjeg, uvedeno više značajnih izmjena

A- A+

Kada je riječ o izbornim predmetima koje na maturi prijavljuje i polaže mali broj učenika, među njima se nalazi i Povijest. Ovaj su predmet prošle godine prijavila tek 603 učenika, a najčešće ocjene koje su učenici ostvarivali bile su dovoljan i dobar. Ispitni katalog za ovu godinu već je objavljen. Prema njemu, umjesto 70 zadataka ovogodišnji maturanti rješavat će njih 47. No, uvedena je nova vrsta zadataka – zadatak produženog odgovora. Uz to, učenici će imati više vremena za rješavanje ispita.

Prizor iz filma Gladijator| screenshot: YouTUbe

Maturanti koji su prijavili ispit iz Povijesti u kalendaru moraju označiti 10. lipnja. To je datum kada se polaže ispit na ljetnom roku, a u ovaj predmet, da se to iščitati iz objavljenog ispitnog kataloga, uvedeno je nekoliko novosti u odnosu na one prijašnjih godina.

Ispituje se znanje iz četiri područja

Krenimo redom – Povijest je na državnoj maturi izborni predmet. Njime se, stoji tako u katalogu, ispituju se sadržaji iz opće i nacionalne povijesti od
prapovijesti do suvremenoga doba. Ti su sadržaji podijeljeni u četiri područja ispitivanja: prapovijest i stari vijek, srednji i rani novi vijek, razdoblje od početka 18. stoljeća do kraja 1918. godine te razdoblje nakon 1918. godine.

– Od pristupnika se očekuje poznavanje temeljne povijesne terminologije, događaja, pojava i procesa te razumijevanje uzročno-posljedičnih veza (razlikovanje i klasificiranje uzroka i posljedica povijesnih događaja, pojava i procesa, slijeda povijesnih događaja, pojava i procesa, povijesnih promjena i kontinuiteta, povijesnih izvora kroz analizu ilustrativnih i tekstualnih materijala pri interpretaciji povijesnih zemljovida i kronoloških i statističkih tablica te sposobnost kronološkoga razmišljanja), piše, između ostaloga, u ispitnom katalogu iz Povijesti.

Važno je da maturanti koji odaberu Povijest na maturi detaljno prouče ispitni katalog, jer se u njemu nalaze tablice s nečim što se naziva obrazovni ishodi. To su zapravo tablično prikazani sadržaji koje maturant mora usvojiti da bi uspješno riješio ispit, a mogu se pronaći u ispitnom katalogu pri dnu teksta od sedme stranice.

Manje zadataka nego lani, ali pristupnicima će biti zadana nova vrsta pitanja

Što se tiče same strukture ispita, ona je u odnosu na prošlu godinu doživjela određene izmjene. Dok je prošlogodišnji ispit sadržavao 70 zadataka, ove će godine maturantima biti zadano njih 47 . No, za razliku od lani nema zadataka kratkog odgovora, već će se u ispitu naći jedan zadatak produženog odgovora koji donosi čak devet bodova. Od vrsta zadataka u ispit će se još sastojati od zadataka višestrukog izbora, a dio njih bit će vezan uz kronologiju događaja ili će imati zadan polazni sadržaj, npr. fotografiju ili povijesni izvor. U tablici ispod možete vidjeti strukturu ispita.

povijest matura

Novost je i da će ovogodišnji maturanti imati više vremena za rješavanje ispita – vrijeme pisanja produljeno je sa 120 na 135 minuta.  Također, umjesto dosadašnjih 80 bodova, maksimalan broj bodova koje učenici mogu ostvariti na Povijesti je 63.

U ispitnom katalogu navedeno je i kako su, kao i za ostale predmete, literatura za pripremu ispita iz Povijesti svi su udžbenici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pristupnicima se savjetuje i proučavanje ishoda prema predmetnome kurikulumu te rješavanje oglednoga primjera ispita.

U dokumentu u nastavku možete detaljno doznati što vas sve očekuje na ispitu mature iz Povijesti, a ovdje možete preuzeti i ogledni ispit. Napomena: ako vam katalog u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.11 MB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap