Pretraga

[Matura ’23] Izašle preporuke za učenike i nastavnike, evo što morate znati o ispitu iz Politike i gospodarstva

A- A+

Politika i gospodarstvo jedan je od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta na maturi – lani ju je odabralo pisati oko četiri tisuće maturanata. Čest je to izbor onih čiji budući studij ne zahtjeva neki konkretan izborni predmet nego bilo koji koji maturanti žele, budući da je satnica ovog predmeta poprilično mala. No, prošle godine ocjene baš i nisu bile ‘bajne’ – prosječna je, kažu to podaci NCVVO-a, bila tek 2,2. Ispitni katalog za ovaj predmet već je objavljen – ove godine maturanti će imati 90 minuta za rješavanje 50 zadataka.

Politika i gospodarstvo | foto: srednja.hr

Prema kalendaru državna mature u ovoj školskoj godini, za maturante koji prijave Politiku i gospodarstvo taj je ispit na rasporedu 12. lipnja 2023.

Ispituje se znanje u trima velikim područjima

Ispitni katalog, koji je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio, navodi da je cilj tog ispita procijeniti usvojenost i primjenu temeljnih koncepata političke pismenosti, ekonomske pismenosti i civilnoga društva. Kod maturanata će se tako u zadacima iz PiG-a provjeravati znanja o obilježjima političke i ekonomske zajednice, zatim znanja o ustrojstvu vlasti Republike Hrvatske, a potom i poznavanje demokratskih načela i vrijednosti, Morat će pokazati i koliko dobro poznaju principe političkoga i ekonomskoga djelovanja u uvjetima slobode izbora i tržišne slobode te pokazati kritičko promišljanje i suočavanje s političkim i ekonomskim problemima, događajima i potencijalima u lokalnoj, državnoj, europskoj i globalnoj zajednici.

Zadacima će se, navedeno je u ispitnom katalogu, provjeravati dostignuta razina znanja te kompetencije pristupnika u trima područjima:

  • politička pismenost (obilježja političke zajednice i položaj građana u njoj te struktura vlasti i koncept vladavine prava)
  • ekonomska pismenost (obilježja ekonomske zajednice i položaj građana u njoj te izazovi ekonomije u sklopu održivoga gospodarskog razvoja)
  • civilno društvo (ljudska prava i građanska participacija te politički i ekonomski sustav Republike Hrvatske)
Izdvojeni članak

[Matura ’23] Fizika se najčešće prijavljuje kao izborni na maturi, provjerite kakav vas ispit očekuje ove godine

Struktura ispita

Kada je riječ o strukturi ispita, ovaj iz Politike i gospodarstva sadrži 50 zadataka, koji donose 53 boda, a rješava se maksimalno 90 minuta. Najviše zadataka, 19 je iz područja civilnog društva, njih 16 je iz područja političke pismenosti i još 15 je zadataka u području ekonomske pismenosti.  U tablici u nastavku možete vidjeti i kakve vas vrste zadataka očekuju na PiG-u.

Izvor: ispitni katalog NCVVO-a za Politiku i gospodarstvo


KAKO JE BILO PROŠLE GODINE?

Nakon svakog ispita mature razgovaramo s nekoliko maturanata koji su ih polagali, a tako je bilo i nakon prošlogodišnjeg ispita iz PiG-a.

– Definitivno se osjećam dosta zbunjeno sad kad sam završila, bio mi je puno teži ovaj ispit nego probna i ogledna matura. Dosta pitanja mi je bilo neočekivano, bilo je puno institucija i njihovih funkcija, bilo je i marketinga. Bilo je malo onih tipičnih pitanja koje sam očekivala da će biti, poput dvotrećinske većine i političke kulture. Još jedna novost  u ispitu je bila dosta povezivanja s današnjim svijetom, bilo je pitanje o zaštiti okoliša, grafikon o korupciji i Europski sporazumi. Što više pratite vijesti i čitate novine, bolje ćete proći na maturi, rekla nam je nakon prošlogodišnjeg ispita maturantica Ivona dok dojmove drugih lanjskih pristupnika možete vidjeti ovdje.


Priprema ispita

Sastavni dio ispitnog kataloga za maturu iz Politike i gospodarstva su i savjeti i preporuke za pripremu ovog ispita, kako oni za nastavnike, tako i za učenike. Zbog iznimno malog broja sati ovog predmeta u gimnazijama, nastavnike iz NCVVO-a upućuju ‘na maksimalnu upotrebu svih mogućih izvora učenja i poučavanja te primjenu različitih nastavnih metoda’. Među ostalim, preporuka je da interdisciplinarno planiranje nastave te povezivanje sadržaja iz srodnih predmeta, korištenje multimedijskih materijala za proučavanje aktualnih političkih i ekonomskih situacija, a savjet je i da uključe učenike u život zajednice tako da ih upoznaju s mogućnostima utjecaja na društvenu okolinu. Preporučuje se i terenska nastava na relevantnim mjestima izvan škole, npr. posjeti političkim institucijama, a bitno je i da nastavnici potiču razvijanje ‘kritičkoga odnosa kod učenika prema stvarnosti na način da se od njih traži davanje argumentirane kritike i promišljanja gospodarske i političke stvarnosti’.

Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

[Matura ’23] Samo ‘štrebanje’ napamet neće biti dovoljno za uspjeh na Biologiji, evo kako izgleda ispit

I učenicima se savjetuje da predmet proučavaju tako da ga povezuju sa sadržajima drugih srodnih predmeta, npr. Povijesti ili Sociologije. Važno je i da prate politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici kroz medije i da nauče prepoznati širinu i dubinu njihovih utjecaja. I učenici bi sami trebali poraditi na tome da kritički promišljaju o stvarnosti da traže kreativna tješenja za poboljšanje okoline, a kako bi se lakše uključili u politički i gospodarski život, dakako, trebaju razumjeti temeljne pojmove koje su naučili na nastavi ovog predmeta. Uz to, temeljna priprema za ispit iz Politike i gospodarstva uključuje proučavanje područja ispitivanja iz ispitnog kataloga, kao i rješavanje ranije provedenih ispita državne mature iz PiG-a.

U literaturu za pripremu ispita ulaze tri udžbenika i Ustav RH:

1. Knežević-Hesky, A., 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik iz politike i gospodarstva za četvrti razred gimnazije. Alfa. Zagreb.
2. Palčić, N., Travaš, Ž., 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik u četvrtom razredu gimnazije. Školska knjiga. Zagreb.
3. Sunajko, G., Čepo, D., Goldstein, I., 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik za gimnazije. Udžbenik.hr.
4. Ustav Republike Hrvatske.

U nastavku možete proučiti čitav ispitni katalog za ovogodišnju maturu iz Politike i gospodarstva, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

ispitna knjižica s državne mature i udžbenik za predmet politika i gospodarstvo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap