Pretraga

Matura ’24: Fiziku je na zadnjoj maturi palo skoro 50 posto učenika, evo što vas očekuje ove godine

A- A+

Rezultati državne mature iz Fizike, prošle su godine bili najgori među svim predmetima jer ju nije položilo čak 46,4 posto kandidata. Kako se ovaj rezultat ne bi ponovio i kako bi što više maturanata iduće godine maturu iz Fizike položilo sa što boljim uspjehom, preporuča im se da prouče ispitni katalog koji je već objavljen na stranicama NCVVO-a. U katalogu je detaljno objašnjeno kako će izgledati ispit na maturi iz fizike, a izdvojeni su i primjeri zadataka.

Ispitni katalog iz fizike

Ilustracija – ispitni katalog iz fizike | foto: srednja.hr, canva

Od ispita iz izbornih predmeta koji se pišu na maturi 2024. godine, ispit iz Fizike pisat će se 12. lipnja. Fizika je godinama najpopularniji izborni predmet koji je prošle godine polagalo oko 7.100 učenika. Kao i za ostale predmete, za Fiziku je objavljen ispitni katalog u kojemu su navedeni i objašnjeni sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja u školskoj godini 2023./2024.

Na ispitu iz Fizike, provjerit će se vaše znanje iz područja strukture tvari, međudjelovanja, gibanja i energije. Također, provjerit će se u kojoj mjeri znate primijeniti matematička i eksperimentalna znanja i vještine u fizici te osnovne koncepte i zakone iz potpodručja mehanike, termodinamike, elektriciteta i magnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike.

Očekuju vas pitanja otvorenog i zatvorenog tipa

Ispit će sadržavati ukupno 35 zadataka koji mogu donijeti maksimalno 60 bodova. Od toga će 24 pitanja biti pitanja zatvorenog tipa, odnosno višestrukog izbora i nosit će 40 posto bodova u ispitu. Preostalih 11 pitanja bit će otvorenog tipa te će ona nositi 60 posto bodova.

Svaki točan odgovor na pitanjima zatvorenog tipa nosit će po jedan bod što znači da možete prikupiti maksimalno 24 boda. Ova pitanja ispitivat će bilo koju od četiri razine Bloomove taksonomije kognitivnih procesa, odnosno znanje, razumijevanje, primjenu i analizu.

Na pitanjima otvorenog tipa možete ostvariti maksimalno 36 bodova, a svako pojedino pitanje može nositi dva, tri ili četiri boda. Zadatci koji nose dva boda ispituju znanje i razumijevanje, zadatci koji nose tri boda ispituju znanje, razumijevanje i primjenu, a zadatci koji nose četiri boda ispituju znanje, razumijevanje, primjenu i analizu.

Izdvojeni članak
ispitna knjižica s državne mature i udžbenik za predmet politika i gospodarstvo

Kalendar državne mature u 2023. I 2024. godini

Neki kalkulatori nisu dozvoljeni

Za rješavanje 35 zadataka imat ćete 180 minuta, odnosno tri sata bez stanke. Na ispitu ćete dobiti sigurnosnu vrećicu u kojoj su dvije ispitne knjižice (jedna je za pitanja otvorenog tipa, druga za pitanja zatvorenog tipa), knjižica s formulama, list za odgovore te listovi za koncept.

Ispit ćete pisati kemijskom olovkom plave ili crne boje, a od geometrijskog pribora dozvoljeno je koristiti jedno ravnalo ili jedan trokut te kalkulator. Nije dozvoljeno korištenje kutomjera i šestara te donošenje svojih listova s formulama. Iako je na ispitu dozvoljeno korištenje kalkulatora, postoje neke vrste koje nećete smjeti koristiti.

Iz NCVVO-a kažu kako je dozvoljeno koristiti kalkulator tipa Scientific koji smije imati: eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka logx) te trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Nije dozvoljeno koristiti se kalkulatorom koji ima mogućnosti bežičnog povezivanja s drugim uređajem, upotrebe memorijske kartice, simboličkog računanja; programiranja, grafičkoga rješavanja (npr. u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH) te deriviranja i integriranja.

Kako se pripremiti za ispit iz Fizike

NCVVO maturantima savjetuje da, za početak, dobro prouče ispitni katalog te da se, prilikom učenja, koriste udžbenicima i priručnicima koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također, savjetuju i proučavanje konceptualnih i numeričkih primjera koji su navedeni u ispitnom katalogu, rješavanje provedenih ispita i sličnih tipova zadataka u različitim odobrenim udžbenicima i zbirkama te izvođenje pokusa uz kontrolu varijabla, prikaz rezultata s pogreškom mjerenja, tabličnu
i grafičku obradu rezultata mjerenja i tumačenje dobivenih rezultata.

Iako se za svaku godinu određuju zasebni pragovi prolaznosti na državnoj maturi, spomenimo kako je prošle godine taj prag za dvojku iz Fizike bio 25 posto. Pragove za preostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Fizike, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.