Pretraga

Pitali smo maturante kako je prošla niža razina Hrvatskog na maturi: ‘Gore nego Škotska jučer’

A- A+

Na državnoj maturi danas se pisala osnovna razina ispita iz Hrvatskog jezika. Razgovarali smo s nekoliko maturanata koji su nam uglavnom svi rekli da ispit nije bio toliko težak. Neki su, pak, pesimistični pa kažu da je današnji ispit prošao gore nego Škotska jučer u nogometnom srazu s Hrvatskom.

državna matura hrvatski

Foto: Srednja.hr

Danas se na državnoj maturi polagao još jedan obvezni ispit. Hrvatski jezik na osnovnoj razini pisao je 9.971 kandidat. Po društvenim su mrežama već počeli dijeliti iskustva, memeove i šaliti se na račun današnjeg ispita. Tako je na pitanje maturantice o tome kako je prošla niža razina Hrvatskog danas rekao “gore nego Škotska jučer”. Mi smo i porazgovorali s nekolicinom maturanata, a oni su s nama podijelili svoje dojmove.

Izdvojeni članak

Maturanti pisali A razinu Hrvatskog: ‘Idući put neka nam ostave komad papira da možemo brisati suze’

Dvoje ih kasnilo na ispit

Matija, maturant iz Gimnazije Sisak kaže nam da je ispit bio lagan te ga je riješio bez problema u roku od pola sata. No, ipak se ne nada nekoj visokoj ocjeni, već prolazu, a nijednog se zadatka ne sjeća kao najtežeg.

– Jako sam se malo pripremao, možda sam nekih dva dana prije ispita krenuo gledati snimljene pripreme. Svega nekih 6 sati učenja. Bilo je i više nego dovoljno vremena za rješavanje ispita, kaže nam.

Neki su maturanti s više razine Hrvatskog, koji se pisao prije dva dana, tvrdili da su pristupnici ispita na nižoj u prednosti jer pišu kasnije pa imaju više vremena za ponavljanje. Matija ne misli da je to neka prednost, a napominje i kako maturanti s više razine imaju dan više za pripremu za esej. U njegovoj školi nije bilo nikakvih incidenata ili prepisivanja, osim što je dvoje maturanata kasnilo na ispit, no, kako kaže, “sve je prošlo glatko”.

'OPTIMISTIČAN SAM'

Matej iz Prirodoslovne-škole Vladimira Preloga kaže nam da je optimističan jer je ispit bio dosta lagan. Za pripremu je riješio prošlogodišnju maturu, a po težini su bile slične. Vremena je za rješavanje bilo sasvim dovoljno, a misli i da maturantima na nižoj razini Hrvatskog nije puno pomogla prednost od dva dana dulje za pripremu u odnosu na one koji su pisali višu razinu. Očekuje da će dobiti trojku ili četvorku, a planira upisati Tehničko veleučilište u Zagrebu.

Mučili ga citati

Matej iz Elektrotehničke škole u Zagrebu kaže nam da je pri početku rješavanja ispita pomislio kako je ful lagano, no kako je išao dalje bilo je sve teže. Konkretno, kaže da se od 31. do 80. pitanja “baš mučio” s otkrivanjem odgovora.

– Najteži zadaci su bili oni gdje nam je zadan citat ili podatak o nekom piscu iz kojeg smo trebali prepoznati o kojem je piscu riječ. Pripremao sam se za ispit tako da sam išao na pripreme za maturu iz hrvatskog i rješavajući prošlogodišnje mature. Dio testa sa polaznim tekstovima je bio po meni čak malo lakši nego prošlih godina, ali je zato povijesnoteorijski dio testa i gramatika bila teža, ispričao nam je.

Polaznicima na nižoj razini, smatra, ta dodatna dva dana nisu puno pomogla i drži da zbog toga nisu u prednosti. Dodaje kako u njegovoj školi nije bilo prepisivanja ni sličnih incidenata.

– Vremena za ispit je bilo taman, predao sam 3 minute prije isteka vremena. Očekujem da ću dobit barem 2 ili možda 3 iz ovog ispita jer je bio ukupno gledajući teži nego prošlih godina, ali naravno pred nama je još i pisanje eseja u petak pa će se nakon toga više znati, istaknuo je.

Na maturi još mora položiti višu razinu matematike nakon čega planira upisati preddiplomski studij programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra, a nakon toga i diplomski studij istoga smjera.

‘Ako se imalo mozga koristi, može se proći’

Lovre iz Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, više manje, ima isti dojam nakon ispita. Kaže da je po njegovu mišljenju ispit bio dosta jednostavan i da se njega bilo dovoljno malo pripremati.

– Ak’ se imalo mozga koristi za čitanje s razumijevanjem može se riješiti i proći, a književnost sam znao da neću znat i to je bilo bubanje odgovora. Ne znam koji mi je zadatak bio baš težak, vjerojatno jedan od onih di ne znam osnovne pojmove poput oksimoron i takve gluposti, priča nam Lovre.

Kako nije slušao hrvatski zadnje četiri godine, kaže da nije imao pojma “ni od čega se sastoji ispit”. Iako je bio nepripremljen kaže da je dovoljno vremena za riješiti ispit. Činjenica da su imali dva dana više za pripremu od maturanata na A razini Hrvatskog mu, kaže, ne igra nikakvu ulogu. Lovre planira upisati Sveučilište VIA u Horsensu u Danskoj i njihov studij softverskog inženjerstva.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Pitali smo maturante kako je prošla niža razina Hrvatskog na maturi: ‘Gore nego Škotska jučer’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap