Pretraga

Matura: Ispit iz hrvatskog jezika lakši od prošlogodišnjeg

A- A+

Maturanti diljem zemlje su završili s ispitom iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. Zbog greške pri dijeljenju eseja, predviđena pitanja iz književnosti i gramatike su se zamijenila, a brojni maturanti tvrde kako je ispit bio dosta lakši od prošlogodišnjih. Čak su se na nižoj razini pojedini tekstovi ponavljali, ali je bilo malo više gramatike nego prije.

Unatoč negodovanjima oko odgode pisanja ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, isti je prošao bez ikakvih problema. Brojni maturanti su zadovoljni kako su riješili književnost i gramatiku, a većina tvrdi kako su pitanja bila dosta lakša od prošlogodišnjih. Međutim, nije riječ o pitanjima koja su od početka bila predviđena za polaganje mature, jer su potonje u ponedjeljak kad se pisao esej vidjeli učenici iz srednjih škola u Splitu, Đakovu i Senju.

Izdvojeni članak

Državna matura: Nacionalne manjine ogorčene činjenicom da pišu dva obvezna ispita isti dan

Tekstovi na nižoj razini isti prošlogodišnjima

– Ispit na nižoj razini nije bio težak, ali je ipak gramatika bila zahtjevnija. Sad da je bilo nešto posebno problematično baš i ne. Čak su neki tekstovi bili identični onima od prošle godine, izjavo je Marko Širac iz VII. gimnazije Zagreb.

Isto mišljenje dijeli i maturant iz II. gimnazije Robert Anderluh koji je također pisao nižu razinu. – Lagana su bila pitanja, a moje subjektivno mišljenje je da su čak bila lakša od prošle godine. Rekao bih da je iz gramatike možda bilo malo više pitanja nego prije, ali sve je bilo za nijansu lakše,istaknuo je.

Izdvojeni članak

Maturanti spremaju pobunu: ‘Odgodite i druge ispite mature’

Nije bilo iznenađujućih pitanja

Ines Zjakić iz VII. gimnazije Zagreb pisala je višu razinu hrvatskog jezika te je prošla cijelo gradivo tako da ju nijedno pitanje nije iznenadilo. Zadovoljna je kako je riješila i književnost i gramatiku, a prema njenim riječima oba su dijela bila podjednake težine pa nije mogla izdvojiti što je bilo zahtjevnije.

– Gledala sam ispite od prošlih godina i ne čini mi se da je ove godine ispit bio teži. Iskreno nisam baš tjedan dana neprestano učila i nije mi bilo teško. Odgoda mi je jedino malo zasmetala jer sam se htjela što prije riješiti hrvatskog jezika, no matematiku sam spremam cijelu godinu tako da mi neće nedostajati vremena za pripremu, rekla nam je Ines.

Izdvojeni članak

Matura: Odgađa se ispit iz hrvatskog jezika

Neka od pitanja na višoj razini

U književnoj analizi maturanti su na višoj razini morali znati tekstove poput ‘Povratak Filipa Latinovicza’ autora Miroslava Krleže, te Vergilijevu ‘Eneidu’, ‘Dubravku’ Ivana Gundulića i ‘Nemoj nemoj ma ljubice’ autora Ivana Bunića Vučića.

Osim toga, u jednom zadatku bilo je potrebno prepoznati o kojem se djelu radi, a bilo je riječ o ‘Crnom mačku’ Edgara Allan Poea. Kandidate se pitalo koji je antički lik postao sinonim potrage za znanjem te koji je antički književnik suprotstavio dva jaka glavna lika, od kojih jedan simbolizira zlo, a drugi dobro. Ponuđeni odgovori na potonje bili su autori Eshi, Sofoklo, Euripid i Homer, a kandidat je morao zaokružiti točan odgovor.

Uz prepoznavanje autora čiji je dio pjesme bio naveden u ispitu, učenici su u određena razdoblja morali svrstati Džoru Držića, Ivana Mažuranića i ostale autore. Pitalo se čija je darovnica Bašćanska ploča te koji je hrvatski prosvjetitelj pisao drame.

Što se tiče gramatike, kandidati su između ostalog prepoznavali sročni atribut, slogotvorno ‘r’ te epentetsko ‘l’. U dijelu ispita koji se bavi gramatikom također su se pojavila već poznata pitanja o tome koja je od ponuđenih riječi točno napisana.

Matura: Ispit iz hrvatskog jezika lakši od prošlogodišnjeg
Share via
Copy link
Powered by Social Snap