Pretraga

Matura iz Kemije jednima naporna, drugima preteška: ‘Kao da je NCVVO odlučio maksimalno otežati situaciju’

A- A+

Kemija je jedan od popularnijih predmeta na maturi, a ovoga ponedjeljka tom je ispitu pristupilo preko 3.400 učenika. Nije im bilo lako, štoviše, neki od pristupnika kažu nam kako im je ovo bio najteži ispit kojeg su dosad pisali na maturi. Među težim zadacima izdvojili su onaj o eloksiranju te aparaturi za elektrolizu.

Foto: srednja.hr

Najčešća ocjena lani je na maturi iz Kemije bila trojka, a prosječna postotna riješenost tog ispita bila je poprilično dobra – između 50 i 61%.

‘Kemija mi je ove godine najteži ispit, definitivno’

Izdvojeni članak

Maturanti bijesni: Hrvatsko katoličko sveučilište otkazalo prijemni, a neće im vratiti sav uplaćeni novac

No, Tin iz Medicinske škole Bjelovar, očekuje lošiji od tog prosječnog rezultata iz 2019. godine. Kaže, ovaj ispit mu je bio najteži od šest koje je pisao, a uz obavezne predmete to su još Biologija i Fizika.

– Kemija mi je ove godine najteži ispit, definitivno. Oduvijek sam se bojao Matematike i Fizike, ali Kemija je duplo teža. Osjećam se u nepravednoj poziciji, kao da je NCVVO odlučio ove godine napraviti sve što je u njihovoj moći da nam maksimalno otežaju situaciju, iako je ionako nepovoljna. Bilo je jako puno zadataka preračunavanja, više nego u prijašnjim maturama, a svaki od njih je bio iznimno zahtjevan, kaže nam Tin.

Iz ovog ispita očekuje tek dovoljan, a kaže – možda i nedovoljan, unatoč činjenici da se za njega dobro pripremao.

– Išao sam u Centar izvrsnosti iz kemije, na pripreme iz kemije, rješavao ispite s prošlih godina, iz raznih udžbenika i zbirki zadataka namijenjenim farmaceutskim tehničarima i laboratorijskim tehničarima koji imaju više vrsta kemije, otkriva Tin sve načine pripreme.

Tri sata za rješavanje ispita bilo je dovoljno

Izdvojeni članak

Objavljena su rješenja ispita mature iz Biologije i Filozofije: Pogledajte što su točni odgovori

Marijana iz Prva riječke hrvatske gimnazije na ispit je izašla bez prevelikog pritiska jer joj rezultat iz Kemije nije presudan za upis željenog studija.

– Meni su zadaci gdje je potreban postupak bili najteži jer dosta njih nosi isključivo samo bod, a ima za raspisivati. Sama teorija je bila ok. Nisam se pretjerano pripremala, riješila sam možda dva ispita mature od prošlih godina i neka pitanja su mi bila poznata. Smatram da je matura možda bila mrvicu teža, pogotovo onaj drugi dio, smatra Marijana.

Za rješavanje ovog ispita učenici su imali na raspolaganju čak tri sata, a svi naši sugovornici vremena su imali i previše.

– Imala sam viška vremena. Brzo sam ja to riješila, čim sam vidjela da neke zadatke ne znam nisam se išla mučiti. Ne očekujem prolaz, ali me ne brine to toliko jer mi za upis na fakultet nije bitan ovaj predmet. Stavila sam ga prije i nisam stigla odjaviti pa sam jednostavno izašla na njega. Smatram da za prolaz je bilo dovoljno malo proći kroz gradivo ako se u srednjoj Kemija odrađivala sve četiri godine, rekla nam je Marijana koja još nije sigurna što će upisati, a na popisu joj se nalaze studiji nutricionizma, fizioterapije, radne terapije, studij informatike te Učiteljski fakultet.

Nekima je teža teorija od računanja

Izdvojeni članak

Maturanti nam otkrili kako je prošla Geografija: Neki su se zadaci ponavljali s prošlih matura

Luka iz Gimnazije ‘Fran Galović’ u Koprivnici sudjelovao je tijekom školovanja na natjecanjima iz ovog predmeta, pa mu današnji ispit nije bio osobito težak.

– Ispit je bio poprilično opširan, kao i svake godine, no nije bio izrazito težak. Može se rješavati laganim tempom, ali je malo naporan. Najteža mi je teorija, npr. zadatak na zaokruživanje koji metal štitimo eloksiranjem. Još jedan koji odstupa od ostalih bio je zadatak s aparaturom za elektrolizu, gdje nastaju dva plina pa se skupljaju ili troše na novu reakciju, veli nam Luka.

Usput napomenimo kako je prošle godine najveću buru izazvalo pitanje kojim se posuđem najtočnije mjeri volumen tekućine. Sličan zadatak, kaže Luka, pojavio se u obliku prepoznavanja staklenog posuđa za titraciju, no njemu je bio kratak i jednostavan.

– Budući da sam se natjecao u kemiji, matura mi nije predstavljala neki problem; riješio sam nekoliko ispita, a ovaj mi se ispit čini podjednako težak kao lanjski, možda je ipak trebalo malo više razmisliti nad njime. Ipak, najviše sam se kod te pripreme fokusirao na izbjegavanje onih ‘glupih’ grešaka, koje su neizbježne u ovakvom tipu ispita koji ne može kompenzirati njihov značaj kompleksnošću zadataka. Također, smeta mi što nisam vidio niti jedan ispit, tako ni ovaj, za koji bih mogao reći da su sva pitanja jasna i jednoznačna, kaže Luka i dodaje da očekuje peticu, a planira upisati upravo studij kemije na PMF-u u Zagrebu.

‘Pripremili na takva pitanja poučeni prošlom godinom’

Marija je pristupnica iz Bosne i Hercegovine, učenica Katoličkog školskog centra ‘Don Bosco’ u Žepču. Za razliku od ostalih naših sugovornika, smatra kako je ovogodišnji ispit bio lakši u odnosu na onaj iz 2019.

– Sveukupno sam zadovoljna s obzirom na to da je posljednji ispit koji polažem i da više ne moramo putovati u Slavonski Brod jer novonastala situacija je dodatno otežavala prelaske na granicama. Što se tiče zadataka težina je bila podjednaka, naravno da su računski zadaci drugog dijela ispita zahtijevali više vremena i truda, ali nijedan se zadatak nije isticao kao pretežak. Ove godine je trebalo označiti pribor koji je bio prikazan slikom, ali smo se pripremili na takva pitanja poučeni prošlom godinom. Ovogodišnji je ispit, po mome mišljenju, bio lakši od prošlogodišnjega, kaže Marija.

Pripremala se uz pomoć skripte, a znanje je provjeravala kroz već provedene ispite. Ne želi, dodaje Marija, prije same objave rezultata predviđati koju će ocjenu dobiti, a u budućnost se vidi kao studentica nekog kemijsko-biološkog studija.

Ove srijede na maturi se još polaže Sociologija, a ljetni rok u četvrtak se nastavlja ispitima iz Politike i gospodarstva te Etike.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Matura iz Kemije jednima naporna, drugima preteška: ‘Kao da je NCVVO odlučio maksimalno otežati situaciju’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap