Pretraga

Matura iz PiG-a neugodno iznenadila učenike: ‘Nije bila ni približna kao probna ili prošle mature’

A- A+

Politika i gospodarstvo je i dalje jedan od najpopularnijih izbornih predmeta na maturi. Ove ju je godine prijavio 4.031 učenik, što ju čini trećim najpopularnijim izbornim predmetom, nakon Fizike i Biologije. Iako obično slovi za jednog od najlakših izbornih predmeta, ove je godine prilično iznenadila učenike težinom pitanja. Neka pitanja su se ponovila s prošlih matura, ali je matura izgledala znatno drugačije od probne mature. Pristupnici su rješavali ukupno 50 zadataka. Njih 25 bilo je na zaokruživanje, 22 pitanja kratkog odgovora i tri pitanja na koja je trebalo duže odgovoriti. Od učenika se očekivalo da poznaju opću kulturu te da znaju razmišljati o postavljenim pitanjima i logički zaključivati.

politika i gospodarstvo, državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Nakon ispita iz Biologije, na maturi se pisao jedan od najpopularnijih izbornih predmeta – Politika i gospodarstvo. Obično je na glasu kao jedan od najlakših predmeta, ali ove je godine težinom poprilično iznenadio pristupnike, osobito jer su im probna i ogledna matura djelovale lakše. Ivona, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu kaže da su joj je dojam nakon pisanja PiG-a prilično zbunjujuć.

– Definitivno se osjećam dosta zbunjeno sad kad sam završila, bio mi je puno teži ovaj ispit nego probna i ogledna matura. Dosta pitanja mi je bilo neočekivano, bilo je puno institucija i njihovih funkcija, bilo je i marketinga. Bilo je malo onih tipičnih pitanja koje sam očekivala da će biti, poput dvotrećinske većine i političke kulture. Još jedna novost  u ispitu je bila dosta povezivanja s današnjim svijetom, bilo je pitanje o zaštiti okoliša, grafikon o korupciji i Europski sporazumi. Što više pratite vijesti i čitate novine, bolje ćete proći na maturi, smatra Ivona.

S Ivonom se slaže i Helena, učenica XII. gimnazije u Zagrebu. Ona želi studirati poslovnu ekonomiju i Politika i gospodarstvo joj je jedini izborni predmet kojeg je odlučila pisati.

– Većina ispita je bila opća kultura, nešto što čujemo svakodnevno na vijestima, a neka pitanja su bas bila s nastave. Nije bilo teško i nije bilo identičnih pitanja kao s prošlogodišnje mature. Najteži zadatak mi je definitivno bio zadnji sa situacijom s nevažećim izborima u nekoj županiji, kaže Helena.

Izdvojeni članak
jegulja

Jegulje i stezljivi mjehurići mnogima pravili probleme na maturi iz Biologije: ‘Bilo je puno odgovora D i C’

Nužno poznavanje opće kulture

Neki su se učenici odlučili osloniti na prethodno stečeno znanje, ali ove godine to nije bilo dovoljno. Evelyn, učenica Ekonomske i upravne škole u Osijeku se razočarala s ispitom koji je bio teži od prošlih matura, te ne očekuje osobito dobru ocjenu.

– S obzirom na to da sam završila Ekonomsku i upravnu školu u Osijeku kao upravni referent i želim nastaviti u tome smjeru upisujući Pravni fakultet, mislila sam da imam dovoljno predznanja da mogu samo ponoviti gradivo, međutim matura me jako razočarala jer nije bila ni približna kao probna ili prošle mature. Smatram da je ova matura bila puno teža. Učila sam preko skripti koje su sastavili profesori srednjih škola te sam rješavala prethodne mature. Većinu toga što sam naučila iz dvije različite skripte nije bilo na maturi i za puno toga nikada nisam ni čula. Također, niti jedno pitanje se nije ponovilo s prethodnih matura koliko se ja sjećam. Sva pitanja su mi bila podjednako teška, neka pitanja sam znala dok sam neka nagađala, kaže Evelyn.

Neki su se učenici pripremali pomoću skripti i starih udžbenika. Ante, koji je završio smjer ekonomista u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru smatra da je ispit bio blago teži od prethodnih godina, ali da su se zadaci na zaokruživanje lako mogli riješiti uz primjenu logike i poznavanje opće kulture.

– Pripremao sam se s udžbenikom iz 2014. godine jer nisam htio trošiti novac na stare skripte koje su slične ili iste kao i udžbenik, a učio sam solidno po sat vremena u 2 dana tako što sam rješavao ispite zadnje dvije godine s jesenskog i ljetnog roka, rekao je Ante.

Izdvojeni članak
maturantica

Objavljena rješenja četiriju ispita koje su maturanti polagali u petak, provjerite kako ste ih riješili

Vremena i više nego dovoljno

Pisanje Politike i gospodarstva prošlo je mirno bez incidenata poput prepisivanja, a iako je ispit bio težak, pristupnici se slažu da je vremena bilo i više nego dovoljno. Imali su ukupno 90 minuta za rješavanje zadataka.

– Vremena je bilo više nego dovoljno. Gotovo pola ispita je na zaokruživanje a ostatak je nadopuna u većini slučajeva do tri riječi. Ako se dobro barata pojmovima onda stvarno ne bi trebalo biti problema, smatra Ante.

Zbog težine ispita dio se pristupnika nada samo prolazu. Lara je završila Ekonomsko-birotehničku školu u Slavonskom Brodu, a planira upisati Pravni fakultet.

– Iz ovog predmeta se nadam samo prolazu, nije mi bitna ocjena jer mi nije uvjet za upis na fakultet, ali sam ga odabrala zbog dodatnih bodova, kaže Lara.

Gabriela iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga također će se zadovoljiti samo prolazom. Razočarana je težinom mature jer namjerava upisati politologiju na Fakultetu političkih znanosti, za koji je Politika i gospodarstvo važan predmet.

– Matura ove godine iz bila je puno teža nego prošlih nekoliko godina i od probne mature. Osjećam se razočarano jer sam stvarno uložila vremena u pripremu jer mi je predmet vrlo bitan za upis poželjnog fakulteta, smatra Gabriela.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

 

politika i gospodarstvo, državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap