Pretraga

Matura kreće za nekoliko sati: Petero maturanata otkriva nam kako se pripremaju za najvažnije ispite u životu

A- A+

Ovoga četvrtka ispitima iz predmeta Glazbena umjetnost, Etika, Srpski jezik (materinski). Od predmeta s većim brojem prijava prve su na redu Biologija i Psihologija, koje se pišu 12. lipnja, što bi značilo da su za 35.891 ovogodišnjeg pristupnika maturi upravo ovo posljednji trenuci priprema. Mi smo odlučili doznati kako te pripreme izgledaju te za koji se predmet maturanti najviše pripremaju.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Petero maturanata – Matej, Branimir, Lucija, Andreja i Marjan, dolaze iz raznih krajeva Hrvatske. No, svi oni su maturanti koje do najvažnijih ispita u životu dijele dani. Ovo im je do sada najstresnije razdoblje u životu, ali izdvojili su malo vremena i otkrili nam na koje se načine pripremaju za maturu.

Matej, Elektrotehnička i prometna škola Osijek

Izdvojeni članak
NCVVO

Više upita nego maturanata: Zbog nejasnoća oko mature pristupnici pozivali NCVVO nevjerojatan broj puta

Na državnoj maturi pisat će Hrvatski i Engleski višu razinu i Matematiku nižu razinu. Od izbornih predmeta prijavio je Politiku i gospodarstvo, a sve to zbog upisa na Ekonomski fakultet u Osijeku, koji mu je prvi izbor. Ostali izbori su mu drugi ekonomski fakulteti u Hrvatskoj – splitski, riječki i zagrebački.

Najviše se pripremam za Hrvatski zato što ima najviše gradiva i lektira za koje mi treba mnogo vremena da naučim. Idem na grupne pripreme dva do tri puta mjesečno, ali se i samostalno pripremam pomoću raznim skripti i udžbenika. Najbolji način učenja mi je ponavljanje na glas svega što sam najprije više puta s razumijevanjem pročitao. Preostale predmete ne pripremam zato što smatram da imam dovoljno znanja iz srednje škole kako bi ih uspješno napisao.

Branimir, XVI. gimnazija Zagreb

Uz obavezne predmete – Hrvatski, Engleski i Matematiku, piše Biologiju, koja mu je potrebna za posljednji izbor, Šumarstvo. Prioriteti na listi studijskih programa su mu Fizioterapija i Sestrinstvo.

Ne idem na organizirane pripreme, nego se pripremam samostalno i mislim da je to najbolja metoda za predmete poput Hrvatskog, Engleskog i Biologije. To nije ništa drugo osim ‘sjedni i nauči’. Svakako preporučujem za takve predmete samostalno pripremanje jer mislim da će vam neke privatne pripreme samo oduzeti novac i vrijeme. Pripremam se tako da uz pomoć udžbenika i raznih priručnika izvlačim bitne stvari te si ih zapisujem. Najviše se pripremam za Hrvatski jer je samo gradivo vrlo opsežno i treba dosta vremena.

S obzirom na to da polažem Matematiku i Engleski B razinu, tu očekujem jako dobre rezultate – što se tiče Hrvatskog, bio bih zadovoljan trojkom, a priželjkujem četvorku. Ali Bože moj, jedno su želje, a drugo mogućnosti.

Lucija, Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik

Izdvojeni članak

Velika promjena uvedena u ovogodišnju maturu iz Hrvatskog od 2019. uvodi se i u ispite stranih jezika

Prijavila je višu razinu Matematike, Hrvatskog i Engleskog jezika. Kao preduvjet za upis prijavljenih studija određeno joj je polaganje Biologije, Kemije i Fizike. Još nisam donijela konačnu odluku što će upisati, ali prvi izbor vjerojatno će joj biti Medicina ili PMF. Mišljenja je da iz godine u godinu opada interes za društvena područja što potkrjepljuje činjenicom da je broj društvenjaka u njenoj školi poprilično u manjini.

Smatram da je razdoblje nakon norijade idealno za popuniti eventualne rupe u znanju, stoga naglasak stavljam na područja pojedinog predmeta koja mi slabije idu. Također, pripremam se rješavajući ispite državnih matura iz prethodnih godina čime u biti ponavljam naučeno. Ključno je znanje stečeno tijekom srednje škole. Ako je netko kontinuirano radio tijekom svog dosadašnjeg školovanja, smatram da ne bi trebao imati nekakvih većih problema prilikom polaganja ispita. U slučaju da su ipak potrebne dodatne instrukcije, daleko su bolje one jedan na jedan, budući da profesor može više pažnje usmjeriti na stvari koje tebi stvaraju poteškoće. Kod organiziranih priprema je problem što teoretski ovisiš o tome kako ‘dišu ostali iz tvoje grupe.’

Osobno učim isključivo izborne predmete budući da mi oni donose najveći broj bodova. Što bude, bude, probat ću dati sve od sebe u trenutku polaganja. Nikad ne možeš znati hoće li te ‘potrefiti’ područja koja savršeno znaš ili baš ona koja te ne idu.

Andreja, Srednja škola Zlatar

Izdvojeni članak
NCVVO

Ove godine maturu piše skoro 36 tisuća kandidata: Doznajte koji izborni predmet ima daleko najviše prijava

Na maturi će pisati više razine Hrvatskog i Engleskog, osnovnu razinu Matematike i Psihologiju. Prioritetni su joj fakulteti Filozofski (smjerovi Kroatistika i Pedagogija) te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Nada se da će ‘upasti’ na neki od ta dva fakulteta.

Za maturu se pripremam tako da rješavam prošlogodišnje ispite, učim po skriptama, iz bilježnica, a iz Psihologije imam priručnik za maturu, pa eto, po njemu učim. Išla sam i na pripreme koje su nam se održavale u školi, no meni to nije imalo baš nekog učinka, bolje mi je pripremati se sama. Kad se pripremam samostalno imam svoj mir i neku koncentraciju i idem po svojim pravilima pa ću tako možda i više naučiti, nadajmo se.

Najviše se pripremam za Hrvatski jer kod tog predmeta želim postići čim bolje rezultate. Ali opet, najviše se bojim Matematike pa ću se i za to dosta pripremati. Očekujem dobre rezultate i stvarno se nadam da ću na kraju upisati ono što hoću i da će sve ispasti OK.

Marjan, XVI. gimnazija Zagreb

Od osnovnih predmeta odabrao je pisati više razine Engleskoga i Hrvatskoga jezika te osnovnu Matematike. Kao izborni predmet polaže Politiku i gospodarstvo, koja mu je potrebna za upis prioritetnog Fakulteta političkih znanosti (smjer Politologija) te Hrvatskih studija (smjer Komunikologija).

Za maturu se pripremam sam uz pomoć skripti. Učenje uz skripte je po meni super način za pripremanje zato što nakon svake lekcije imam pitanja za ponavljanje. Pripremam se sam jer smatram da su organizirane pripreme preskupe i neisplative. Smatram da je tako, jer u konačnici sve leži na tebi. Ne mislim da je organiziran način loš, jer definitivno ne mogu svi učiti sami sa sobom.

Najviše se za maturu u ovom trenutku pripremam za Politiku i gospodarstvo jer mi je to najzanimljivije. Zapravo me najviše brine Hrvatski jer ga ima jako puno i treba dobro zagrijati stolicu. Iskreno nadam se upadu na fakultet jer, na žalost, upisao sam gimnaziju pa samo sa završenom gimnazijom ne mogu previše toga. Tako da ću se potruditi za mature i uz dovoljno truda rezultat će doći.

Copy link
Powered by Social Snap