Pretraga

Matura se u Slavoniji provodi prema planu i programu, a evo kako je preživljavaju županjski maturanti

A- A+

Prije samog početka ljetnog roka državne mature u Slavoniji je došlo do nezapamćene poplave zbog koje su mnogi ostali bez svojih domova i stvari. Ispite koje su prema kalendaru trebali pisati prošli tjedan maturanti iz tih područja polagat će nakon 9. lipnja. Odlučili smo provjeriti kako kod njih prolazi državna matura i koliko ih je zapravo katastrofa što se nje tiče poremetila.

Protekli i ujedno prvi tjedan ljetnog roka državne mature obilježen je odgađanjem ispita za dio maturanata čiji su domovi stradali pod naletom vodene bujice u Slavoniji. Njima su prvi ispiti odgođeni do 9. lipnja, nakon čega će ih imati priliku normalno pisati državnu maturu. Ovaj je tjedan nešto drugačiji, većina maturanata počela je rješavati ispite, pa smo odlučili provjeriti kako to izgleda za maturante sa slavonskog područja, a kako za one koji ipak trebaju pričekati 9. lipnja kako bi započeli s rješavanjem ljetnog roka.

U Slavoniji sve prema planu i programu, osim za županjske maturante

Vijeće učenika osječko-baranjske županije proteklih je tjedana često bilo na liniji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje, koji je maturantima sa stradalih područja, ponajprije Županje, izašao u susret i odgodio im prve ispite do 9. lipnja, dok je ovaj tjedan većina Slavonaca ipak pisala ispite.

– Mi smo koliko smo mogli zahtjevali od NCVVO-a odgodu, i to je do 9. lipnja, a ovo ostalo ide prema planu i programu. Većinom smo se s maturantima iz Županje i najugroženijih područja čuli putem inboxa na Facebook stranici ‘Peticija za odgodu državne mature na poplavljenim područjima’, kojima smo onda davali upute kome i kako se javiti, rekao nam je David Kos iz Vijeća učenika osječko-baranjske županije.

‘Pretrpjeli su veliki stres’

-Što se tiče pripremanja za maturu, oni su se uredno pripremali za ispite sve dok se nije dogodila poplava. Njima nije tih nekoliko dana dogodila ova poplava. Što se tiče pripreme ispita ona nije toliko igrala ulogu, jer nekoliko dana učenja ne čini preveliku razliku. Kod njih je najviše prisutan veliki stres koji su doživjeli tijekom elementarne nepogode kada su izgubili svoje domove, rekao nam je David Kos iz Vijeća učenika osječko-baranjske županije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap