Pretraga

Matura u Njemačkoj: Ispite mogu vidjeti tek nakon 10 godina

A- A+

Obrazovni sustav u Njemačkoj se dosta razlikuje od hrvatskoga, no također je različit i od pokrajine do pokrajine. Nakon 12. ili 13. godine školovanja polaže se razredni ispit zrelosti, što je u našem slučaju državna matura. Ivana Kuliš koja je prije godinu dana maturirala, objasnila nam je kako se ispit zrelosti provodi u Düsseldorfu, glavnom gradu njemačke pokrajine Nordrhein-Westfalen.

Nakon što smo provjerili na koji način se provodi državna matura u Ticinu u Švicarskoj, odlučili smo saznati s čim se suočavaju maturanti u njemačkom Düsseldorfu. Cjelokupni obrazovni sustav Njemačke dosta je različit od hrvatskoga, stoga postoje razlike i u polaganju razrednog ispita zrelosti. Prošlogodišnja maturantica Ivana Kuliš objasnila nam je kako se u Düsseldorfu provode ispiti o kojima ovisi budućnost mladih.

Izdvojeni članak

Državna matura u Švicarskoj: I kod njih je profesor dijelio krive ispite

Gimnazije i strukovne škole imaju različite ispite

Njemačka se sastoji od 16 saveznih pokrajina i u svakoj od njih provodi se matura na drugačiji način te ne rješavaju svi maturanti iste ispite. No i u svakoj pokrajini postoje različiti ispiti za gimnazijalce te one koji su pohađali strukovnu školu. Ivana je prošle godine u svibnju položila razredni ispit zrelosti u glavnom gradu pokrajine Nordrhein-Westfalen.

– Da biste upisali bilo koji fakultet, morate položiti maturu. Ona je dosta lakša za učenike koji su već od petog razreda po gimnazijskom programu, dok se oni koji su taj program izabrali tek na 10. godini muče s učenjem. Dosta toga se mora bubati i ima jako puno gradiva za učenje pa je onima iz lošijih škola sama matura katastrofalno teška, objasnila je Ivana.

Izdvojeni članak

Matura danas završava, poznati detalji oko dodatnih ispita

Pismena i usmena provjera

Da biste položili razredni ispit u Düsseldorfu morate zadovoljiti pragove iz četiri predmeta. Dva su glavna, treći izborni je manje važan te se oni provode pisanim putem. Glavni predmeti se pišu pet, a treći izborni tri školska sata. Međutim, četvrti predmet koji izaberete polaže se samo usmeno. Pri tom su ispitivači profesori koji su srednjoškolcima predavali, a ispitivanje prati komisija koja se sastoji od direktora škole i tri do pet članova koji prave bilješke.

Matura se povodi u svibnju, a ispiti su raspoređeni u dva tjedna. Konačnu ocjenu mature sačinjava 75 posto ispita i 25 posto ocjena iz srednje škole.

Izdvojeni članak

Objavljeni ispiti i rješenja iz njemačkog jezika na maturi

Uvid u ispite s mature moguć tek nakon 10 godina

– Ispite mature ispravljaju učitelji koje grad odredi i koji su nepoznati maturantima. Ispiti se čuvaju u gradskoj arhivi i tek ih na uvid možete dobiti nakon 10 godina, ističe prošlogodišnja maturantica.

Učionice u kojima se provodi matura popunjavaju se s oko 30 do 40 učenika, a čuva ih do pet profesora. Raspoređeni su tako da jedan profesor gleda s visine kako bi imao bolji pregled o eventualnim šalabahterima, a ostali sjede ili hodaju kroz dvoranu. Također postoji poseban profesor koji zapisuje kad koji učenik odlazi u toalet za što ima maksimalno tri minute vremena.

Copy link
Powered by Social Snap