Pretraga

Maturant koji najbolje riješi Matematiku A razine dobit će 33.500 kuna!

A- A+

Maturant/ica koji/a ove godine postigne najbolji rezultat iz Matematike, A razine, te iz Fizike, osvojit će Nagradu Soljačić u iznosu od pet tisuća američkih dolara, odnosno oko 33.500,00 kuna, koja će mu/joj biti dodijeljena 31. srpnja 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Završili MIOC pa razvalili višu razinu matematike

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena financijskom donacijom hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, a dodijelit će je osobno prof. dr. sc. Soljačić, zajedno s prof. dr. sc. Vedranom Mornarom, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. Nagrada će se dodjeljivati i narednih godina.

Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology, odlučio je financirati ovu nagradu kako bi odao posebno priznanje mladim ljudima u Republici Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, kako bi pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni, te mladim ljudima dao dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak.

Soljačić navodi kako su mu mnoge od nagrada koje je dobio tijekom svog života, a koje su uspostavili imućni donatori: Pappalardo, MacArthur, Blavatnik, u karijeri bile posebno motivirajuće.

– Zbog toga sam, sada kada sam i ja u financijskoj mogućnosti da to učinim, odlučio pokrenuti jednu takvu nagradu koja bi motivirala talentirane studente u Hrvatskoj i to u poljima koja su meni iznimno draga: fizika i matematika, navodi Soljačić te ističe kako je zahvalan ministru Mornaru i Ministarstvu znanosti znanosti, obrazovanja i sporta te New York Academy of Science na podršci i tehničkoj pomoći u provedbi Nagrade Soljačić.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Evo što je potrebno da biste riješili dva predmeta bez greške

Ministar Mornar izjavio je kako ga Veseli što je Soljačić nesebično podijelio svoju zasluženu nagradu s mladim ljudima u Hrvatskoj, s ciljem popularizacije znanosti, svjestan činjenice da Hrvatskoj treba više stručnjaka iz prirodnih i tehničkih znanosti.

Soljačić je maturirao 1992. u zagrebačkom MIOC-u (XV. gimnazija), a nakon mature dobio je stipendiju za studij na sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) u SAD. Soljačić je 1996. na MIT-u diplomirao dva studija: fiziku i elektrotehniku, dok je 2000. obranio doktorat iz fizike na Sveučilištu Princeton. Iste godine Soljačić se vraća na MIT gdje započinje Pappalardo post-doktorski studij, 2003. postaje vodeći istraživač, 2005. docent fizike, a 2011. godine redovni profesor na MIT-u. U 2005. dobiva “AdolphLombMedal” od OpticalSocietyof America, koje dotično strukovno udruženje dodjeljuje svake godine jednom znanstveniku mlađem od 35 godina, za najznačajnija otkrića u optici širom svijeta. 2006. je dobitnik nagrade TR35 koja se dodjeljuje najboljim inovatorima mlađim od 35 godina, koju dodjeljuje “Technology Review”, najstariji časopis za tehnologiju na svijetu. 2008. dobio je i “nagradu za genije”, zaklade MacArthur. 2011. izabran je u Young Global Leadersof World Economic Forum. U 2014. dobiva BlavatnikAward for Young Scientists, za najboljeg znanstvenika fizičkih znanosti i inženjeringa u SAD-u, mlađeg od 42 godine.

Dobitnik Nagrade Soljačić bit će maturant/ica koji/a na državnoj maturi 2015. postigne:

(i) najbolji rezultat/ najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) + postotak iz Fizike

(ii) Ukoliko bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testova prema kriteriju (i), u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskog jezika (s time da se Hrvatski A boduje 20% više nego Hrvatski B)

(iii) Ukoliko i nakon toga kriterija ponovno bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati.

Maturant koji najbolje riješi Matematiku A razine dobit će 33.500 kuna!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap