Pretraga

Maturante danas iznenadili neočekivano lagani ispiti: ‘Iskreno, nema najtežeg zadatka’

A- A+

Uz Likovnu umjetnost, na red su danas državne mature danas stigli izbori ispiti Vjeronauk i Etika. Razgovarali smo s nekoliko maturanata, a oni nam svi kažu isto. Ispiti su ih iznenadili koliko su lagani, a neki od njih očekuju i peticu.

državna matura

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Jutros se na maturi pisala Likovna umjetnost, a poslijepodne u približno isto vrijeme izborni ispiti Vjeronauk i Etika. Tim je ispitima ukupno pristupilo tek stotinjak maturanata, a mi smo razgovarali s nekima od njih koji su podijelili svoje dojmove.

‘Uopće se nisam pripremao’

Karlo iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu jedini je maturant s Etike s kojim smo danas razgovarali. Ukupni dojam nakon ispita je da je bio iznimno lagan. Pitali smo ga je li mu neko pitanje zadavalo muke.

– Iskreno nema najtežeg zadatka. Uopće se nisam pripremao jer mi nije potreban ispit, ali eto odsjedio sam tih 30 minuta i mogu reći da sam se pripremao minimum 2-3 sata ovo ne bi moglo biti lakše. Vremena je bilo više nego dovoljno po mom mišljenju jer ti ako znaš ajmo reći prvi dio testa to proletiš, a ostane ti esej samo.

Samo su dvojica učenika u njegovoj školi prijavila Etiku na maturi, a nije bilo nikakvih incidenata ni prepisivanja. Drugi učenik se, kaže nam Karlo, nije ni pojavio na ispitu.

– Ne očekujem prolaznu ocjenu jer kao što sam rekao ne treba mi ovo za nijedan faks koji planiram upisat, zaključio je.

Izdvojeni članak

Današnji ispit mature baš i nije prošao bajno: ‘Nisam prepoznala djelo jer se nisam pripremala’

‘Sve je bilo sasvim u redu i na mjestu’

Dubravka, maturantica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna jedina je u svojoj školi pisala Vjeronauk na maturi. To su većinom, prepričava nam, bila pitanja vezana za opću kulturu pa svatko tko je znao osnovne stvari ne bi trebao imati problema s ispitom.

– Pogotovo ako živi u skladu s odgovarajućim načelima. Bilo je i povijesnih pitanja, ali sigurna sam da bi i to lako znao netko tko se bar malo pripremio. Vjeronauk kao predmet na maturi je dosta škakljiva tema jer se većinom u srednjim školama shvaća kao predmet za podizanje ocjena i odmor i većina ne obraća pažnju na gradivo i sadržaj. No i dalje mislim da svatko tko je bar malo pratio i malo se pripremio ga je mogao napisati bez većih problema, rekla nam je Dubravka.

Ne bi, kaže, izdvojila nijedno pitanje kao teško ili komplicirano jer je sve bilo “sasvim u redu i na mjestu”.

– Vjeronauk je na maturi prošao puno bolje nego što sam očekivao, puno sam se pripremao i isplatilo se, rekao nam je Tomo, maturant II. gimnazije u Zagrebu.

Nijedan zadatak mu nije bio težak. Za ispit se pripremao rješavajući prošle državne mature, a kaže kako su dosta i vježbali u školi.

– Imao sam dovoljno vremena, čak i previše. U školi nije bilo nikakvih incidenata. Očekujem visoku četvorku ili peticu. Htio bih pohvaliti profesoricu Mariju. Planiram upisati pravo ili teologiju, zaključuje naš mladi sugovornik.

 

Maturante danas iznenadili neočekivano lagani ispiti: ‘Iskreno, nema najtežeg zadatka’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap