Pretraga

Maturante koji imaju Ekonomski fakultet na listi prioriteta iznenadila obavijest o plaćanju školarine

A- A+

Maturante koji su na listu prioriteta stavili studijske smjerove Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, iznenadila je dodatna obavijest u sustavu Postani student, a koja govori o subvencioniranju školarina od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Stoga su nam se obratili da razjasnimo o čemu se tu radi.

foto: Screenshot iz sustava Postani student koji nam je poslala čitateljica

Koliko studenata sigurno ima besplatnu prvu godinu na Ekonomskom fakultetu?

Izdvojeni članak

Ministrica opet o povećanju kvota na Ekonomskom fakultetu: Odlučila je koliko će im subvencija odobriti

– S obzirom da je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu za akdemsku godinu 2019./2020. povećao upisne kvote u odnosu na prethodnu akademsku godinu, obavještavaju se studenti koji će u akademskoj godini 2019./2020. upisati redovite studijske programe Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja Ekonomskom fakultetu odobriti sredstva za punu subvenciju praticipacije u troškovima studija na temelju upisne kvote za prvu godinu preddiplomske razine studija iz prethodne akademske godine 2018./2019., sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o  programskom financiranju javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2018./2019., 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022., stoji u obavijesti studentima u sustavu Postani student, a uz to su navedene kvote, koje će punom subvencijom financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Za one koji nisu pratili spor na relaciji Ekonomski fakultet u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ponovimo da su ove godine na Ekonomskom fakultetu odlučili povećati kvote za nešto više od 900 upisnih mjesta, za upise u prvu godinu preddiplomskog studija.

No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja procijenilo je da nema potrebe za time te je odbilo financirati to povećanje kvota.

– Uvećanja (kvota) su moguća samo na studijskim programima za koje postoji potreba na tržištu rada u Republici Hrvatskoj, odnosno gdje nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima najviše 30% od broja diplomiranih u prethodnoj godini. Subvencije redovitim studentima, upisanim na studijskim programima kojima se stječu kvalifikacije s kojima se pristupa reguliranom tržištu rada, isplatit će se ukoliko su studijski programi usklađeni s propisima kojima se regulira tržište rada, stoji između ostaloga u XIV. članku Odluke o programskom financiranju javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2018./2019., 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022., na temelju koje je očito ministrica procijenila da u slučaju Ekonomskog fakulteta, ne postoje preduvjeti za povećanje kvote.

Iz svega toga slijedi da će dakle Ministarstvo punu subvenciju za školarinu dati u tablici priloženom broju brucoša:

No, Ekonomski fakultet također ima mogućnost (su)financiranja školarina

Izdvojeni članak

Ekonomija povećala upisnu kvotu za 935 mjesta, a ministrica zaprijetila da to država neće plaćati

Što se tiče kandidata koji su izvan te kvote, trebaju se o iznosu participacije obratiti Ekononskom fakultetu, budući da u nekom, doduše vrlo iznenađujućem scenariju, na ovoj sastavnici mogu odlučiti da će dio ili puni iznos subvencije za školarinu, plaćati određenom broju studenata.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja će dati punu subvenciju za kvote koje se obvezalo financirati. Pravila za financiranje studija izvan te kvote određuje Ekonomski fakultet koji između ostalog može odlučiti da će financiranje izvan kvote biti na teret vlastitih sredstava Ekonomskog fakulteta, odgovaraju nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, također se dotičući mogućeg, ali malo vjerojatnog scenarija o financiranju studenata izvan kvote na teret fakulteta.

Pitali smo dakako i Ekonomski fakultet što sve ovo znači za studente, odnosno čemu se mogu nadati ovi koji će ostati ‘ispod crte’.

– Ekonomski fakultet nije zaprimio nikakvu službenu odluku od Ministarstva znanosti i obrazovanja te i dalje postupamo po  važećim aktima i odlukama – Odluci Vlade Republike Hrvatske o programskom financiranju javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2018./2019., 2019./2020., 2020./2021., i 2021./2022.  te Odluci Senata o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2019./2020., odgovorili su nam s Ekonomskog fakulteta.

Copy link
Powered by Social Snap