Pretraga

Maturante na Matematici zabavio zadatak u kojemu su oni glavna tema: ‘Bitno mi je samo proći’

A- A+

Malo manje od pet tisuća učenika prijavilo je ispite u jesenskom roku mature, od čega najveći broj izlazi na B razinu Matematike. Taj je ispit prijavilo 2.735 učenika, dok je Matematiku na višoj razini ispita prijavilo njih 426. Porazgovarali smo s nekima od njih, a dojmovi su, kao i obično, šaroliki – jednima je ispit bio lakši od onih provedenih na prijašnjim rokovima, dok drugi tvrde da je bilo teže. Maturante na A razini posebno je zabavio zadatak u kojem su tema upravo – maturanti!

Foto: srednja.hr

U drugom smo tjednu državne mature, a ovih su dana na rasporedu neki od ispita s većim brojem prijava. U srijedu se tako pisao ispit iz Matematike – A razinu prijavilo je 426 učenika, a daleko više njih izašlo je na osnovnu, 2.735.

‘Najzanimljiviji je definitivno bio onaj s nasumičnim biranjem maturanta’

Ivana, učenica Graditeljske tehničke škole Zagreb na jesenski je rok izašla jer je na ispit na ljetnom roku zakasnila radi kašnjenja vlaka.

– Zadaci su začuđujuće bili među lakšima, nisam očekivala neke zadatke koji su se mogli i logičkim razmišljanjem riješiti. Sve u svemu nadam se dobrom prolazu, kaže nam Ivana.

Najteži joj je kaže bio prvi među zadacima u kojima se morao prikazati postupak rješavanja.

– Najzanimljiviji je definitivno bio onaj s nasumičnim biranjem maturanta jer je bio jedan od lakših, iako sam prvu minutu začudno gledala u njega. Mislim da se ponovio zadatak s preračunavanjem neke stare mjere u novu (oka), slično je bilo na maturi prošle godine i na probnoj, prisjeća se Ivana.

Kada je riječ o zadatku s maturantima, kako su nam šturo pojasnili drugi pristupnici, morali su izabrati najvjerojatniji dan na koji je maturant rođen ako ga odaberu slučajnim odabirom. Ivana je čitavo ljeto radila pa se pripremala samo nekoliko dana, uglavnom rješavajući provedene ispite i smatra da je ovaj na jesenskom bio lakši od ispita mature na ljetnom roku.

– Ja kao osoba koja je Matematiku prolazila cijelu srednju s dva ili tri isto tako očekujem i na maturi, bitno mi je samo proći, kaže Ivana i maturantima savjetuje da ne ulažu novac u organizirane pripreme, nego, ako su im baš potrebne neka idu na privatne poduke ‘jedan na jedan’.

Izdvojeni članak
matura engleski

Izašli su rezultati mature iz Engleskog, pogledajte kako ste trebali riješiti svaki zadatak

Ponovili su se pojedini zadaci s prijašnjih rokova

Viktorija iz Tehničke škola i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek ljetos je pisala A, a sada na jesenskom B razinu.

– Pa mislim da je jesenski rok mrvicu teži od ljetnog roka. Uz to ove godine na B razini imamo dva zadatka više nego u prijašnjim maturama Za razliku od A razine, na B razini je bilo više zadataka koji se mogu riješiti pomoću kalkulatora. Čvrsto sam odlučila upisati fakultet, prošla sam četiri predmeta na ljetnom roku, a kako bih ispunila svoj cilj moram proći Matematiku, kaže nam Viktorija.

Njoj je jedan od zanimljivijih zadataka bio onaj vezan uz mjernu jedinicu oka.

– Ako se dobro sjećam ponovio se zadatak u kojemu smo imali zadan interval i morali smo napisati dva broja koja se nalaze unutar intervala, prisjeća se Viktorija.

Kaže kako se nada prolasku ispita , ali voljela bi dobiti trojku. Planira upisati studij sanitarnog inženjerstva, a u petak je pred njom još ispiti iz Fizike.

– Budućim generacijama savjetujem da se opuste u vezi mature. Ja sam imala osjećaj kao da će mi netko glavu odrubiti, griješila sam na ispitima zbog panike i nervoze te bezveze gubila bodove. Maturu shvatite kao lift. Ako ju ne prođeš ne propadaš kroz lift, ali ako ju prođeš otići ćeš kat iznad. Ako i padneš maturu stvarno ima puno rokova, a možeš si i uzeti godinu dana posvetiti predmetu/predmetima koje te muče, te ponovno pristupiti maturi, kaže nam Viktorija.

Izdvojeni članak
matura

Maturanti napisali prvi obvezni ispit u jesenskom roku: ‘Skoro sam zakasnila zbog parkinga’

‘Bila sam izgubljena pola vremena tijekom ispita zbog nejasnih zadataka’

Samanta iz Škole za turizam i ugostiteljstvo u Puli pisala je isto B razinu Matematike, a razlog je pad na ljetnom roku mature. Tada joj je za prolazak nedostajalo par bodova.

– Ispit je po meni bio teži nego na maturama prošlih godina. Lakši zadatci su bili na zaokruživanje, a zadatci višestrukog izbora su bili dosta teži preuzeti samo s A razine, koliko sam čula. Znam da je bio sličan zadatak s omjerima i oko cijene soka. Za ispit sam se pripremala tako što sam prošla par starih matura i gledala video na YouTube-u gdje rješavaju cijelu maturu. Što se tiče ocjene, nisam sigurna, nadam se prolazu, više od pozitivnog ne očekujem, kaže Samanta koje planira upisati rani i predškolski odgoj, a maturantima savjetuje da svakako nabave Casio kalkulator.

Njena vršnjakinja Gabrijela iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek smatra da je u ispitu bilo previše teških zadataka za B razinu.

– Kalkulator se mogao koristiti minimalno, čak manje nego na ljetnoj maturi ove godine. Bilo je zadataka koji su bili vrlo slični zadatcima s ljetne mature, poput zadataka o omjerima i čak skoro identičan zadatak s određivanjem pravca. Ne bih znala naglasiti neki iznimno težak zadatak ili najzanimljiviji zato što sam uistinu bila izgubljena pola vremena tijekom ispita zbog nejasnih zadataka. Imam osjećaj kao da neki zadatci nisu dovoljno dobro definirani tj. objašnjenju, ali naravno to može biti i samo do moga načina razmišljala i količine znanja, kaže nam Gabrijela.

Dodaje, stres osjeća i nakon ispita na koji je izašla kako bi popravila ocjenu s ljetnog roka, a najviše su joj u pripremi pomogli videi na YouTubeu u kojima je pojašnjen postupak rješavanja zadataka kakvi se pojavljuju na ispitima.

– Voljela bih dobiti ocjenu dobar ili vrlo dobar kao prosječni maturant i nadam se da ću uspjeti u tome. Pisala sam i A razinu Engleskog jezika, također sam ponavljala jer sam slučajno tijekom prijave ljetnog roka stavila B razinu, a imam znanje za A. Kada sam znala da ću ponovno pisati Matematiku tako sam i usput odlučila i Engleski. Poslije mature voljela bih upisati Ekonomski fakultet u Osijeku jer me uistinu zanima menadžment, kaže Gabrijela.

Izdvojeni članak
Frane Doljanin

Frane je na pet ispita dobio peticu i na vrhu je liste uglednih fakseva: ‘A razinu mature treba otežati’

Nekima je ispit bio lakši nego na prethodnim rokovima

Naša posljednja sugovornica Melani iz Ekonomske škole u Puli izvrsnih je dojmova nakon ispita.

– Ispit mi je bio dosta lakši nego na ljetnom roku te nisam pod stresom nakon njega kao što sam bila na ljetnom roku. Bod mi je falio da prođem maturu, a razlog tome je što se nisam dovoljno pripremala za ispit. Ne znam koji bih zadatak izdvojila kao najteži, ali onaj zanimljiviji bih izdvojila zadatak u kojem moramo izabrati najvjerojatniji dan na koji je maturant rođen, kaže Melani.

Nije se, dodaje, posebno pripremala za jesenski rok, rješavala je samo stare i probne mature, a vremena je imala napretek pa je ispit riješila – u 45 minuta!

– Očekujem solidnu trojku, ništa pretjerano, pišem samo obavezne predmete te planiram upisati Učiteljski fakultet. Htjela bih poručiti svim budućim maturantima da se dovoljno dobro pripreme za ljetni rok jer nije problem proći iz prve ako se krene učiti na vrijeme. Smatram da kontinuirani dolazak na nastavu i praćenje iste rezultira uspješnim rezultatima na maturi, zaključuje Melani.

Napomenimo za kraj kako i za jesenski rok ispita vrijede pragovi prolaznosti doneseni po završetku ljetnog roka. Za dvojku i na A i na B razini potrebno je prikupiti 25% od ukupnog broja bodova, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti na ovoj poveznici.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap