Pretraga

Maturante optužili da su ih policajci pijane spašavali od utapanja: Policija i prisutni sve demantirali

A- A+

Ove godine nema organiziranih norijada – događaji koji su planirani u pojedinim gradovima otkazani su još na samom početku epidemije. Zato je dio maturanata odlučio na svoju ruku organizirati okupljanja kojima će proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja. Okupili su se tako u petak i vinkovački maturanti na jezeru Banja. Tamošnji ribolovci optužili su učenike za izazivanje kaosa i tvrde kako ih se okupilo oko 2.000, a da je desetak njih pijanih policija izvlačila iz jezera i spašavala od utapanja. No, policija to odlučno demantira, a i sami maturanti kažu nam da optužbe ribolovnog društva – nisu istinite.

Jutro nakon norijade u Vinkovcima; foto: Facebook, ŠRD jezera Banja

– Ne ponovilo se! Prošle noći nismo mirno spavali. Ne zbog smeća, mogućeg oštećenja sadržaja na Banji, buke ili bilo čega drugoga, nego zbog činjenice da se na Banji okupilo gotovo 2.000 mladih, koji su na neosvijetljenom i za mnoge nepoznatom prostoru, uz dva jezera i kanal Nevkoš imali neorganiziranu, nenajavljenu, ‘spontanu norijadu’! Kada smo vidjeli da se okuplja veliki broj mladih na Banji alarmirali smo gradonačelnika i policiju koji su odmah poduzeli odgovarajuće mjere! Zahvaljujemo djelatnicima PU Vukovarsko- srijemske (temeljna, krim i interventna policija) koji su prošle noći, svojim angažmanom spasili mnoge mlade živote! Policajci su iz jezera na Banji tijekom noći izvukli i spasili od sigurnog utapljanja najmanje desetak alkoholiziranih djevojka i mladića. Broj bi bio i veći da policajci nisu neprestano bili uz mlade i pijane i pazili na njih i upozoravali ih na opasnosti! Zahvaljujući djelovanju policije ovo veliko, neorganizirano okupljanje je prošlo bez velike tragedije te se jutros pričalo samo o odbačenom smeću, a ne o mladim utopljenicima, te je optužbe na račun maturanata u subotu ‘sasulo’ Športsko ribolovno društvo jezera Banja.

Policija: ‘Nema govora o nekakvom utapljanju i izvlačenju iz jezera’

Izdvojeni članak

Potvrđeno je: Zbog epidemije koronavirusa norijada u Zagrebu otkazana do daljnjeg

Izrazili su i nadu da više nikome neće pasti na pamet da okupi ovoliki broj mladih na Banji, po mraku, bez osiguranja djelatnika PU, bez kola hitne medicinske pomoći, bez sanitarnih čvorova, bez redarske službe, a uz velike količine alkohola’.

– Smeće su djelatnici tvrtke ‘Nevkoš’ do podneva pokupili. Još jednom hvala svima koji su sinoć reagirali na naš poziv, spriječili tragediju i danas otklonili posljedice ove ‘spontane norijade!’, stoji u Facebook objavi ŠRD Jezera Banja.

No, iz PU vukovarsko-srijemske tvrde da su ovi navodi – potpuno netočni! Na jezeru se, kaže policija, okupilo oko 600 maturanata, a nitko od njih nije bio u opasnosti od utapanja. Okupljanje je nazočnošću popratila policija, odakle su priopćili i da nisu zabilježili narušavanje javnog reda i mira niti druge događaje koji bi ugrožavali sigurnost ili ukazivali na nedopušteno ponašanje.

– Broj mladih bio je višestruko manji od onog o kojemu se piše. Mi smo bili tamo prisutni, ali nema govora o nekakvom utapljanju i izvlačenju iz jezera. Nema govora o remećenju javnog reda i mira”, kazao je za Dnevnik.hr glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, Dragoslav Živković i potvrdio da je policija tamo bila, ali nije bilo potrebe za njihovim postupanjem.

‘Mi smo samo slavili svoj završetak škole bez incidenata’

I sami maturanti potvrđuju nam kako nije istina da su se okupili u tolikom broju, a i prema podacima iz e-Rudnika Ministarstva obrazovanja, ukupna brojka maturanata u Vinkovcima je oko tisuću. Maturantica Tara iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića također nam kaže da nitko od maturanata nije bio u opasnosti od utapanja.

Izdvojeni članak

Jedan grad organizira norijadu putem televizije, policija pozvala maturante da se ne okupljaju na javnim mjestima

– Prije svega, naša norijada nikako nije bila tajna. Osim što je osnovana Facebook grupa, grad je dovoljno malen da se pročuje već u dva dana da se nešto događa ili sprema. Skupili su se razredi svojih škola u petak predvečer na igralištu Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca gdje smo se zabavljali i čak zaplesali kolo. Dva ili tri policijska službenika nas je nadgledalo da ne bi bilo materijalne štete ili narušavanja mira. Također je na igralištu bio i jedan lokalni novinar koji nije objavio naše kolo i veselje, ali je zato njegova slika smeća na jezeru bila iskorištena da nas se popljuje na društvenim mrežama, priča nam Tara.

Nakon druženja na igralištu, maturanti su se, kaže nam, uputili na jezero proslaviti norijadu u miru.

– O brojkama maturanata osobno ne znam, ali sigurno nije 2.000 kako je napuhano na objavi ŠRD. Komedija. Najpametniju izjavu dao je gospodin Dragoslav Živković o situaciji na jezeru. Nitko se nije utapao, svi bismo na licu mjesta čuli i vidjeli što je bilo. Nekoliko policajaca nas je čuvalo i kasnije oko četiri sata ujutro rastjeralo kućama. Mi smo samo slavili svoj završetak škole bez incidenata. Čak i da je netko radio probleme, to su bili oni koji nisu maturanti jer je i takvih bilo u velikom broju. Želim se zahvaliti našoj policiji što su imali, prije svega, razumijevanja i što su bili korektni, zaključuje Tara.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Maturante optužili da su ih policajci pijane spašavali od utapanja: Policija i prisutni sve demantirali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap