Pretraga

Maturanti kojima je ljetos poništen ispit tužili NCVVO: Jedan je na test napisao svoj mail

A- A+

Na ukupno 24 ispita mature na ljetnom roku prošle školske godine maturanti su na neki način otkrili identitet. Sankcija za to do sada je bila poništenje ispita, a dvoje maturanata zbog toga je tužilo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Jedna od njih je i maturantica Laura Mikić koja je tužbu povukla, dok je drugom maturantu sud odbio tužbu.

državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati

Upute kako se potpisati pored greške nalaze se na svim ispitnim materijalima| foto: srednja.hr/screenshot ispitne knjižice za esej iz HRV

Jutarnji list doznaje kako je dvoje maturanata, nakon što su im ljetos poništeni ispiti mature u kojima su otkrili svoj identitet, tužilo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Jedan od njih je maturant iz Pule kojemu je poništen ispit iz Njemačkog jezika jer je na test napisao mail adresu koja sadrži njegovo ime i prezime.

Napisao mail na esej

Naime, na osnovnoj razini Njemačkog jezika učenici ne pišu esej, nego se test pisanja sastoji od odgovaranja na mail poruku. Upravni sud u Rijeci, doznaje Jutarnji, odbio je maturantovu tužbu. Mladić je u njoj tvrdio da nije otkrio identitet budući da mail adresa ne sadrži nikakve druge identifikacijske podatke (adresu, OIB) te je naveo kako nije jedina osoba u Hrvatskoj s tim imenom i prezimenom.

Iz NCVVO-a su sudu odgovorili kako do narušavanja tajnosti identiteta može doći bilo kojim načinom koji omogućava identifikaciju, prenosi Jutarnji list. Kada je riječ o drugom argumentu maturanta, sud je ustvrdio da je ‘vrlo malo vjerojatno da osoba s istim imenom i prezimenom istoga dana polaže isti ispit državne mature, iz istoga predmeta, na istoj razini i u istom roku’.

Izdvojeni članak
državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati

Učenica koja je ljetos pala maturu zbog potpisa na eseju upisala Muzičku: ‘Bilo mi je stresno polagati sve ponovno’

Maturantica čiji je slučaj ljetos izazvao veliku buru povukla tužbu

Tužbu je podnijela i maturantica Laura Mikić, kojoj je poništen čitav ispit iz Hrvatskog jezika jer se potpisala na esej, doznaje Jutarnji list i piše da je Upravni sud u Zagrebu obustavio spor jer je maturantica koncem listopada povukla tužbu. Ovaj slučaj izazvao je ljetos veliku budu u javnosti, a kako smo pisali, maturantica je ipak u jesenskom roku ponovno polagala ispite i upisala željeni smjer klavir na Muzičkoj akademiji.

Podsjetimo, ovoga tjedna u javno savjetovanje upućene su izmjene pravilnika o državnoj maturi. Iz njega se briše sankcija poništenja ispita u slučaju otkrivanja identiteta. Ubuduće kada se maturanti potpišu na ispit ili, primjerice napišu svoj mail, ocjenjivač će ispit vratiti stručnoj službi koja kontrolira izlaz i povrat ispita te će službenik lijepiti naljepnicu preko potpisa. Ispit će se potom dati drugom ocjenjivaču na pregled. Još je nekoliko novosti u pravilniku, a o njima možete čitati ovdje.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap