Pretraga

Maturanti moljakaju vršnjake da s liste uklone faks koji im nije 1. izbor: To je potpuno besmisleno

A- A+

Ovih su dana objavljene privremene rang-liste upisa na studijske programe, nakon kojih je u maturantskim grupama krenulo klasično ‘žicanje’ vršnjaka da s liste uklone faks koji im nije prvi izbor, odnosno sve one ispod najvišeg prioriteta na koji su ‘upali’ I to sve kako bi se kao oslobodila mjesta onima koji su izvan upisne kvote. To je, naravno, potpuno besmisleno, budući da liste ne funkcioniraju tako. Kandidati koji su ostvarili pravo upisa na svoj najviši prioritet ne zauzimaju mjesto na nižim prioritetima, čak i ako se nalaze unutar upisne kvote.

državna matura rezultati

Foto: srednja.hr

‘Molim vas da s liste obrišete xy faks, ako vam nije prvi izbor da se oslobode mjesta za nas kojima je to prvi prioritet’ – tako otprilike ovih dana glase mnoge objave maturanata grupama na društvenim mrežama, posebice nakon objave privremenih lista za upis. I dok su mnogi već naučili lekciju da to nije potrebno, dobar dio maturanata i dalje, prema svemu sudeći, ne shvaća kako funkcioniraju liste studijskih programa.

Kandidat ne zauzima mjesto na studijima ispod najvišeg prioriteta na koji je ‘upao’

Pa da pojasnimo još jednom, maturant je vidljiv na listi studijskog programa koji mu je najviši na listi prioriteta i na koji trenutno ostvaruje pravo upisa, ne i na studijima ispod onoga na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa, čak i ako je na njima unutar upisne kvote. To je sve detaljno pojašnjeno i na web stranici Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda koji provodi upise na fakultete.

Dakle, važno je da kandidati na prvo mjesto stave studij koji najviše žele upisati, bez obzira na trenutačno stanje bodova, kako je prikazano u tablici ispod.

Izvor: studij.hr

– U tablici vidljivo je da je kandidat, prije promjene prioriteta, ostvarivao pravo upisa na studijski program Studij B (redni broj 2), a na studiju Studij D (redni broj 4) nalazio se unutar upisne kvote. Nakon promjene prioriteta kandidatu se sada studijski program Studij D (redni broj 4) nalazi pod rednim brojem 2 i prikazuje njegov privremeni najbolji odabir (DA). Studijski program Studij B sada se nalazi pod rednim brojem 3 gdje je vidljivo da se kandidat nalazi unutar upisne kvote, ali ne zauzima drugim kandidatima mjesto na rang-listi jer se taj studijski program nalazi ispod njegova najboljeg odabira (DA), pojašnjenje je Središnjeg prijavnog ureda.

Kako kandidati utječu jedni na druge?

Tablično su prikazali i kako kandidati mogu utjecati jedni na druge mijenjanjem svoje liste prioriteta.

Izvor: Studij.hr

Za primjer su u Središnjem prijavnom uredu uzeli slučaj kandidatkinje Ive koja je prijavila pet studijskih programa i trenutačno ostvaruje pravo upisa na rednom broju 2. Potom je odlučila promijeniti svoju listu prioriteta, tako da je Studij B, na kojem je ostvarila pravo, pomaknula niže, a iznad stavila studij C, na kojemu nakon promjene liste ostvaruje pravo upisa.

Izvor: Studij.hr

Za drugi su primjer uzeli studenta Marka, koji je prijavio pet studijskih programa i najbolji mu je odabir (DA) trenutačno studij E, a na Studiju B nalazi se prvi ispod crte.

– Kada je Iva promijenila svoju listu prioriteta oslobodila je jedno upisno mjesto za kandidata koji se nalazi prvi ispod crte tog studijskog programa, a u ovome je primjeru to Marko. Nakon promjene Markov najbolji odabir (DA) je Studij B, a na studiju E oslobađa se upisno mjesto za prvog kandidata ispod crte, slikovno su to pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda.

Kada se studiji brišu s liste? Kako smo već pisali, maturanti s liste trebaju obrisati samo one prijavljene studijske programe koje ni u kojem slučaju nemaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvarili pravo upisa. Jer u slučaju da dobiju upisni broj, a ne odu se upisati na studij, mogu platiti oportunitetne troškove, o čemu više možete čitati ovdje.

Podsjetimo za kraj, maturantima su privremene rang-liste upisa na studije vidljive od 12. srpnja, ali sve do 19. srpnja u 13:59 h mogu mijenjati listu studija, na nju dodavati studije, brisati studije ili mijenjati njihov redoslijed. Iznimka su studiji koji su odredili ranije rokove za prijavu, što su obično oni koji provode prijemne ispite. Konačne ljestvice upisa na studije izaći će 19. srpnja u 15 sati.

Copy link
Powered by Social Snap