Pretraga

Maturanti nakon današnjeg ispita iz Hrvatskog jezika: ‘Bilo je lakše nego na ljetnom roku’

A- A+

Danas se na jesenskom roku mature pisao ispit iz Hrvatskog jezika, A i B razine. Razgovarali smo s troje maturanata koji su s nama podijelili dojmove. Kažu nam, u kratkim crtama, da ispit nije bio težak.

državna matura hrvatski

Foto: Srednja.hr

Danas je na ispite A i B razine Hrvatskog jezika na jesenskom roku mature izašlo ukupno 2.713 pristupnika. Razgovarali smo s troje njih koji su polagali ispit na višoj razini, a oni su s nama podijelili dojmove.

‘Ispit ko ispit’

– Pa mislim, ispit ko ispit, bilo je stvari koje sam znao, al zato je bilo i nekih koje nisam. Ne pada sad na pamet baš neko specifično pitanje, al mislim da je sve u svemu bilo ok. Za ispit sam se pripremao uz pomoć skripti, Trinom uglavnom, ali i par drugih. Na jesenskom roku sam pisao još Matematiku, Engleski i PiG. Iskreno, iz hrvatskog se samo nadam prolazu, bilo 2 ili 4, samo da je pozitivna ocjena. Planiram upisati poslovnu ekonomiju na EFZG-u, mjesta i dalje ima, a ja se nadam da ću popunit jedno od tih, rekao nam je Matko, maturant Graditeljske tehničke škole u Zagrebu.

Da je ispit bio lakši na jesenskom nego na ljetnom roku misli i Chiara iz Srednje škole Tina Ujevića. Kaže da se na ljetnom roku najviše mučila s tekstovima na početku, dok je sad taj prvi dio ispita bio poprilično lagan.

Izdvojeni članak

Izašla rješenja dvaju popularnih izbornih predmeta mature koji su se pisali u petak

‘Nisam se previše pripremala’

– Iskreno, ne sjećam se nekog baš teškog zadatka ali su meni najveći problem stvarali zadaci u dijelu ispita iz jezika u kojima se trebalo odrediti koja je rečenica gramatički i značenjski točna. Za jesenski rok se nisam previše pripremala jer sam zapravo odlučila izaći samo da pokušam popraviti ocjene iz ljetnog roka s obzirom da izlazim na jesenski rok prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu, tako da si stvorim veće šanse za upad. Iz hrvatskog očekujem iz ovog djela ispita ocjenu odličan ili vrlo dobar, ali vidjet ćemo kako će sutra proći esejski dio testa, rekla nam je Chiara.

Gimnazijalki Ivani se ispit nije činio ni težim ni lakšim u odnosu na one s prijašnjih rokova. Ne sjeća se, kaže, ničeg posebnog osim da se selo Bošnjaci spominjalo, što joj je bilo zanimljivo. Pripremala se preko skripta, još sutra piše esej iz A razine Hrvatskog te se nada da će dobiti četvorku. Plan je, kaže nam, upisati psihologiju.

Maturanti nakon današnjeg ispita iz Hrvatskog jezika: ‘Bilo je lakše nego na ljetnom roku’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap