Pretraga

Maturanti nam daju prve reakcije na rezultate i savjetuju buduće generacije kako se pripremiti za maturu

Privremeni rezultati državne mature, objavljeni su jutros (12. srpnja) u 9 sati pa smo odmah od nekolicine maturanata potražili reakcije na njih. Kontaktirali smo pristupnike maturi iz strukovnih škola i gimnazija te iz različitih krajeva Hrvatske. Uz njihove prve dojmove na rezultate, naše sugovornike smo tražili da udjele neki savjet za buduće generacije, koje državna matura tek očekuje.

foto:srednja.hr

Maturanti koje smo kontaktirali dolaze iz Osijeka, Slavonskog Broda, Cresa, Šibenika i Zagreba. Evo što su nam rekli i koje su vrijedne savjete budućim generacijama maturanata udjelili.

Rješavajte što više problemskih zadataka i nemojte se sikirati

Dobro raspoloženje maturantice Karle, koja je u petak saznala da je među 10 % najboljih na prijemnom na Medicini, nastavilo se i nakon objave privremenih rezultata državne mature.

–  Očekivala sam većinu ocjena koje sam dobila i zadovoljna sam rezultatom. Upala sam na svoj prvi izbor, a to je Medicina u Zagrebu, govori sjajna maturantica zagrebačke XVI. gimnazije.

Za buduće naraštaje ima jedan vrlo konkretan savjet oko pripremanja.

–  Jedini savjet za mlađe generacije je da se ne pripremaju isključivo po udžbenicima i skriptama već da probaju pronaći i riješiti što više problemskih zadataka jer ih je ove godine bilo jako puno, a vjerujem da će dragi naši iz NCVVO-a nastaviti s tom tradicijom, govori nam Karla.

Roko također nije krio zadovoljstvo kad smo ga kontaktirali nakon objave rezultata.

–  Otprilike sam zadovoljan rezultatima mature, ali kad sam vidio da sam upao na sva 4 prijavljena faksa, nije me više bilo briga jesam li hrvatski napisao 80 ili 85%. Upisat ću socijalnu pedagogiju i nevjerojatno sam sretan zbog toga, to mi je jedina prava želja. A za sve buduće maturante koje čeka stres matura – ne sekirajte se, ako ste išta radili kroz 4 godine srednje skole proći cete. Malo ponavljanja i sve je okej, govori Roko, koji je ove godine maturirao na smjeru opće gimnazije u Srednjoj skoli Ambroza Haračića na Cresu.

Mirela je maturirala u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku te je kako nam veli sve prošlo baš kao što je planirala. Što se tiče savjeta maturantima, sličan je onom Rokovom.

– Rezultati su ispunili sva moja očekivanja. Bilo je onako kako sam i pretpostavljala da će biti, tako da sam više nego zadovoljna i ne mogu uopće opisati kako se trenutno osjećam. Upala sam na svoj prvi izbor koji je bio Medijska kultura na Odjelu za kulturologiju u Osijeku, govori Mirela koja dodaje kako sada ide na zasluženi odmor.

Kada je riječ o savjetu, maturntima poručuje da ne ponove njene greške.

– Savjetujem im da se stvarnooo, ali stvarno ne moraju sekirati oko mature (nije klišej) jer uopće nije strašna i može se vrlo lako proći ako se imalo potrudi i nauči. Ja sam se možda čak malo previše sekirala za bezveze, na kraju sam vrlo lako prošla uz samostalne pripreme od možda dva mjeseca, zaključuje Mirela.

Budite uporni, ne precjenjujte svoje znanje i ne plaćajte pripreme

Doris je završila Ekonomsko-birotehničku školu u Slavonskom Brodu te se po dolasku rezultata pozitivno iznenadila, budući da je mislila da će pasti matematiku.

– Očekivala sam da neću proći matematiku, ali sam se doslovno iznenadila kad sam vidjela da sam prošla. Za hrvatski i engleski nisam ni sumnjala. Upala sam na svoj prvi izbor, to je pravo u Osijeku pa sam više nego zadovoljna, rekla nam je Doris.

Temeljem vlastitog iskustva, poručuje maturantima da o svemu misle na vrijeme.

– Moj savjet za buduće generacije je da budu uporni u učenju jer će im to znanje svakako trebati i da se ranije počnu pripremati za državnu maturu pošto se ja nisam pripremala, iskrena je Doris.

Među našim sugovornicima, našao se još jedan budući student Medicine. Priznaje da su mu rezultati bolji nego što je očekivao.

– Pa da budem iskren, očekivao sam manje, ispalo je iznenađujuće dobro. Upao sam na prvi izbor, na Medicinu u Zagrebu, gdje sam bio 31. od 300 ljudi, koliko primaju. Sada kada pogledam unatrag, jedino za čim žalim je što se nisam spremao od početka školske godine jer bih si definitivno prištedio hrpu živaca i stresa, govori nam Điđi, koji je maturirao u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku.

Dao je na kraju i temeljit savjet budućim generacijama.

– A što se savjeta za buduće generacije tiče, poručio bih im da uče i spremaju se od samog početka.Mnogi se znaju uljuljati i precijeniti svoje znanje pa bude “Lako ćemo, naučio sam to u srednjoj”. Činjenica je da ako to misliš, vjerojatno nisi (osim ako ne spadaš u učenike 2-3 predobre škole koje postoje kod nas). Tako da, rad i samo rad dok ne dođeš do cilja. I kad posumnjaš u svoj cilj i sebe (a hoćeš, jako često), najbitnije je gurat dalje i tjerat se da ideš do kraja. I definitivno pomaže učiti s nekim tko hoće na isti faks, jer dobivaš dodatan izvor motivacije i nije ti toliko dosadno, poručuje Điđi.

Na kraju imamo i jed(i)nu sugovornicu, koja nije prema privremenim rang listama, uspjela upasti na svoj prvi izbor. Tako da je i njeno zadovoljstvo na nižem nivou, nego li kod prethodnih pet sugovornika.

– Očekivala sam više od hrvatskog i psihologije. Kod ta dva predmeta sam se iskreno razočarala. Mogla bih reći da je cjelokupna matura igra na sreću. Nisam upala na svoj prvi izbor, ali sam upala na jedan drugi smjer na istom fakultetu. Nakon svega ne žalim za ničime jer kao što sam rekla, trebaš imati sreće. Znam puno osoba koje su se intenzivno pripremale i loše su napisale ispite, dok su neki koji se nisu priprmali dobro prošli. A savjet za buduće maturante je da ne plaćaju pripreme jer smatram da je to uzalud bačen novac, poručuje Martina, koja je ove godine maturirala u zagrebačkoj Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi.
A koju ste vi prosječnu ocjenu zavrijedili na maturi, pribilježite u našoj anketi.

Koja vam je prosječna ocjena koju ste dobili na maturi?