Pretraga

Maturanti nemojte zaspati: Za točno sedam dana vam ističe vrlo važan rok

A- A+

Prijave ispita državne mature za polaganje u ljetnom roku ove godine traju još nešto manje od sedam dana odnosno precizno do 15. veljače u 12 sati. Ne učinite li to do tada, naknadno ispit možete prijaviti samo uz valjano opravdanje.

Foto: srednja.hr

A opravdani razlozi za naknadnu prijavu su:

– teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita

– smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća

– drugi opravdani razlozi

Uz opravdane razloge ispite možete prijaviti sve do 3. svibnja

Izdvojeni članak

Sutra se otvara važan rok za sve koji ove godine namjeravaju upisati fakultet

Ako ste potvrdili gore navedene opravdane razloge (a kako to činite provjerite u priručnicima za prijavu ispita državne mature, kojih je 3 vrste jer se odnose na različite vrste pristupnika; možete ih naći na stranicama NCVVO-a ili Postani student) ispite naknadno možete prijaviti sve do 3. svibnja 2019. godine odnosno najkasnije 30 dana prije početka ispitnog roka. Do istog roka možete izvršiti i naknadnu promjenu ispita, također ako imate opravdan razlog.

Neki od prijavljenih ispita možete i odjaviti, a rok za to je od 15. 2 do 14. 5. 

Ako prijavljeni ispit nije odjavljen u tom roku, a ispitu se ne pristupi, o razlozima se mora izvijestiti Školsko ispitno povjerenstvo najkasnije u roku od 24 sata od početka ispita.

Dokazi o opravdanosti izostanka moraju se dostaviti Školskome ispitnom povjerenstvu u roku od 3 dana nakon održanoga ispita. Ako se ispit ne odjavi u određenome roku i ne prilože dokazi o opravdanosti izostanka u propisanim rokovima, smatra se da je iskorišten ispitni rok, a učenik je obvezatan platiti naknadu za troškove toga ispita.

Prijave studijskih smjerova startale prošli tjedan

Izdvojeni članak

Nova pravila nakon 7 godina: Postrožuje se kazna za varanje na državnoj maturi!

Napomenimo da su od 1. veljače u 9 sati, počele su prijave studijskih programa maturantima i ostalim kandidatima, koji namjeravaju upisati neku od visokoobrazovnih institucija u narednoj akademskoj godini.

Rok do kojeg traju prijave nije naglašen (a i ne može biti naglašen zato što su na nekim sastavnicama prijemni ispiti prije objave rezultata mature nap. a.), ali valja istaknuti da je načelni rok prethodnih godina trajao sve do objave privremenih rezultata ispita državne mature, koji je ove godine na rasporedu 10. srpnja.

Važne informacije i rokove vezane za prijavu studijskih smjerova pronađite na ovoj poveznici.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

 

Maturanti nemojte zaspati: Za točno sedam dana vam ističe vrlo važan rok
Share via
Copy link
Powered by Social Snap