Pretraga

Maturanti nisu pretjerano oduševljeni riješenom Fizikom, doznajte koju ocjenu očekuje većina

A- A+

Već je pomalo postala tradicija da je najpopularniji izborni predmet na državnoj maturi Fizika. Tu je titulu zaradila prestigavši po izbornosti čak i Politiku i gospodarstvo, što je dobar pokazatelj kako među našim srednjoškolcima vlada sve veći interes za STEM područje. Ipak, nakon što su jučer objavljena točna rješenja tog ispita, veliki broj maturanata ostao je razočaran. Tako je anketa koju smo proveli na 977 naših čitatelja pokazala kako najviše njih očekuje ocjenu dovoljan.

Screenshot;YouTube

Izdvojeni članak

Fizika na maturi nije bila teža nego inače, ali će ipak mnoge pristupnike eliminirati

Kako su nam kazali ovogodišnji maturanti, Fizika na državnoj maturi bila je jednako teška kao i prethodnih godina. Oni koji su se pripremali za nju nisu imali previše problema, što se ne bi moglo reći za one koji stolicu baš i nisu zagrijali.

– Test nije bio ni težak, ali ni lagan, rekao bih očekivane težine. Nijedno me pitanje nije zbunjivalo, ali su neka od teorijskih zadala glavobolju i tražila stručno poznavanje činjenica i grafova. Vremena je bilo sasvim dovoljno, možda čak i previše. Ipak, nezadovoljan sam sa svojim postotkom riješenosti jer su se naravno potkrale glupe greške, ali to je sve normalno, kazao nam je nakon rješavanja ispita Viktor iz zagrebačke II. gimnazije, koji bi htio bih upisati FER, ako mu to dopusti matura. 

Iako se većina pristupnika prije objave točnih rješenja kroz našu anketu izjasnila kako očekuje ocjenu odličan, stanje s glasovima nakon objave tih rješenja naglo se promijenilo. 

Sada, od ukupno 976 glasača, njih čak 39,82 posto očekuje ocjenu dovoljan. Ipak, dosta njih, 21,49 posto, još uvijek se nada petici. Po broju glasova slijedi trojka (13, 72 posto), a zatim četvorka (12,69 posto) te jedinica (12,28 posto).