Pretraga

Maturanti o današnjem ispitu mature iz Matematike: ‘Bilo je više izvrnuto tako da nas zbuni’

A- A+

Danas je na jesenskom roku mature na red došla A i B razina Matematike. Maturanti uglavnom kažu da su zadaci bili malo izvrnuti i zbunjujući.

matematika matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Danas su na redu jesenskog roka mature bili ispiti obje razine Matematike.

Zbunjujući zadaci

Ispitu B, osnovne razine Matematike danas je pristupilo 1.963 kandidata. Razgovarali smo s nekolicinom njih, a oni su nam otkrili dojmove. Roko iz turističke srednje škole planira upisati menadžment pa mu je bila dovoljna osnovna razina ovog ispita. Kaže da je bilo teže nego na ljetnom jer je bilo par zbunjujućih zadataka. Pripremao se tako što je odlazio na instrukcije, a nakon svega očekuje da će dobiti pozitivnu ocjenu. Sličnog dojma sa zbunjujućim zadacima bio je i Nikola iz Prirodoslovne škole u Karlovcu.

– Bilo je dosta jednostavnih pitanja, također mislim da je bilo kao i prijašnjih matura samo što je bilo više izvrnuto tako da nas zbuni. Meni je najveći problem predstavio posljednji zadatak, znam što je što, ali nikako nisam znao kako dobiti što se traži, ispričao nam je.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Objavljena rješenja A i B razine ispita iz Engleskog na jesenskom roku mature

Pripremao se s prijateljima koji znaju matematiku pa su mu tu, kaže nam, dosta pomogli. Na jesenskom je roku pisao samo ispit iz Matematike, a očekuje prolaznu ocjenu. Matematika mu, priznaje, nikada nije išla pa je i dvojka dobra ocjena. Planira upisati studij prehrambene tehnologije u Osijeku. Da je ispit bio teži smatra Rober iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru.

– Bio je jedan zadatak da izračunamo plaću ako čovjek u dvi smjene zaradi 6.040 kuna, koliko će zaraditi ako radi jednu smjenu. To nas je dosta zbunilo. Uz ovaj ispit imam još B razinu Hrvatskog pa ću onda na studij fizioterapiju na Sveučilištu Libertas, ispričao nam je Robert.

‘Nadam se da ću proć’

Noa iz I. tehničke škole Tesla u Zagrebu pisao je A razinu Matematike i njegov je pak dojam da je ispit bio lakši nego oni koji su se pisali na prethodnim rokovima.

– Mrzim geometriju, pa je po meni možda ispit bio lakši jer su bili zadaci koje znam bolje riješit. Nisam se baš pripremao nešto, rješavao sam stare mature i po njima vježbao. Pišem B razinu Hrvatskog, jer pao višu. Nadam se da ću proć, rekao nam je kroz smijeh Noa.

Nakon što položi maturu planira upisati izvanredni studij mehatronike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Maturanti o današnjem ispitu mature iz Matematike: ‘Bilo je više izvrnuto tako da nas zbuni’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap