Pretraga

Maturanti otkrivaju koje bi djelo s popisa lektira voljeli obrađivati na eseju, a koje ne bi

A- A+

Objava popisa lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi, očekivano je izazvala mnoštvo pozornosti i različitih emocija kod maturanata. Ono čime svakako mogu biti zadovoljni je okolnost da su prošli bolje od godinu starijih kolega. Naime, popisi djela za maturu 2016./2017. su kraći za po jedan naslov na obje razine.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Je li jedan naslov manje dovoljan da maturanti budu zadovoljni popisom, koje bi djelo najradije obrađivali na eseju, a koje nikako ne bi htjeli izvući iz famozne ispitne vrećice, provjerili smo sa šest učenika četvrtih razreda srednjih škola iz Zagreba, Buja, Požege, Orahovice i Koprivnice. Svoj željeni i neželjeni izbor za esej na A razini iskažite u anketi ispod teksta.

Izdvojeni članak

Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Hrvatsko pjesništvo najmanje poželjna opcija

Jedan od noviteta na ovogodišnjem popisu djela koja pristupnici trebaju pripremiti za maturu je hrvatsko pjesništvo, koje se na obje razine sastoji od odabrane lirike Antun Gustav Matoša, Dobriše Cesarića, Josipa Pupačića, Slavka Mihalića.

No, taj novitet nije nimalo razveselio neke od naših sugovornika. Štoviše, to im je posljednji izbor, koji bi htjeli obrađivati u eseju.

– Popis lektira ove je godine dobar jer su to djela koja su uglavnom dosta razumljiva i interesantna učenicima. Jedina zamjerka je količina djela na A razini s obzirom na količinu gradiva ostalih predmeta, a i samog Hrvatskog jezika koji moramo pripremati za maturu. Najviše bih htjela za temu eseja dobiti Dostojevskog jer ga obožavam kao autora, a najmanje hrvatsko pjesništvo jer nisam veliki fan pjesničkih oblika i interpretativnih eseja, objasnila nam je Doria, manturantica Gimnazije ‘Fran Galović’ iz Koprivnice.

Njen stav o posljednjem izboru koji priželjkuje dijeli i maturantica Eva, maturantica Srednje škole ‘Vladimir Gortan’ iz Buja.

Ona će također pisati višu razinu Hrvatskog jezika jer misli studirati na Fakultetu političkih znanosti pa joj svakako treba ta razina.

– Prošla sam pogledom lektire i većinu ih nismo još ni obradili (iako ih imamo na popisu za čitanje), ali moji favoriti su: F. M. Dostojevski: Zločin i kazna, Vjenceslav Novak: Posljednji Stipančići i William Shakespeare: Hamlet.

Što se tiče eseja, najmanje bih voljela dobiti hrvatsko pjesništvo, jasna je Eva.

Izdvojeni članak

Objavljen kalendar državne mature za školsku godinu 2016/2017

Kada je riječ o razini Hrvatskog, koju će pisati na maturi, Ana gotovo da nije dvojila. Još je manje dileme imala u tome što bi najviše, a što najmanje željela obrađivati na eseju na maturi.

– Na maturi planiram pisati A razinu Hrvatskog jezika iako moj prvi izbor-radiologija-dopušta i pisanje B razine. No, pošto to nije moja jedina želja što se tiče budućeg zanimanja, već su tu i komunikologija i novinarstvo koji očekuju pisanje više razine, olakšali su mi izbor hoću li pisati višu ili nižu. Popis lektire nije se znatno promijenio od prethodne generacije pa sam samim time zadovoljna jer smo djela temeljito obrađivali na satima Hrvatskog jezika te neka još uvijek obrađujemo i na dodatnoj nastavi. Po mom mišljenju o većini knjiga s popisa može se dosta pisati i nisu nezanimljive, no ipak favorit mi je Lovac u žitu. Najmanje mi se sviđaju pjesme jer smatram da ih je dosta teže interpretirati te da poezija nije svima bliska kao što su prozna djela, podrobno popis analizira ova maturantica opće gimnazije unutar Srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica.

Dečki nešto neodlučniji, a jednom su pjesme prvi izbor za esej!

Zloslutnici bi rekli, neobično da su dečki neodlučniji u pogledu određenog izbora, ali ovog puta se doista tako pokazalo. Dvojica maturanata koje smo kontaktirali još nisu sasvim sigurni ni koju će razinu Hrvatskog jezika pisati, dok je Tin siguran da će mu upravo esej biti teži dio ovog dvodjelnog obveznog ispita.

– Vrlo ću vjerojatno na A razinu, a od ovog kaj smo do sada pročitali s popisa lektira nema mi ništa teško. Mislim da mi ne bi trebala bit matura iz hrvatskog nešto posebno teška, osim tog eseja to mi se čini zeznutijim dijelom, objašnjava maturant Klasične gimnazije iz Zagreba.

Izdvojeni članak

Popis lektire ponovno izmijenjen: Evo tko je vraćen na njega, a tko nije ‘preživio’ čistku

Ni njegov sugrađanin Nikola, nije načelno impresioniran maturom, čemu su možda razlog i višegodišnje pripreme koje prolazi u školi.

– Popis lektira me nije nimalo iznenadio jer nas profesori hrvatskog jezika od prvog razreda pripremaju za sličan popis lektira i zajedno s njima pripremamo iste. Za sad planiram ići na A razinu jer smatram da nije teško spremiti se za nju, a i donosi više bodova. Volio bih pisati esej na temelju Hamleta jer smo njega na satu najviše obrađivali, govori nam ovaj maturant Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba.

I na kraju smo ostavili Janov komentar, obzirom na iznenađujući odgovor da su upravo pjesme ono čime bi se volio baviti u eseju na državnoj maturi.

– Primijetio sam da se za razliku od prethodnih godina ove godine na popisu nalazi Dobriša Cesarić i još neka nova imena što je po meni definitivno plus jer su mi ta djela bliža. Planiram upisati višu razinu, ali ću još kroz pripreme za maturu vidjeti koliko sam zapravo spreman pa ću u hodu odlučiti hoće li u konačnici biti viša ili niža razina. Hoće li biti teško? Svakako da hoće ako se ne pripremim odnosno ako se ne krenem na vrijeme pripremati, zaključuje Jan, maturant Tehničke škole Požega.

Ovo pitanje koje si je Jan postavio te zaključak u odgovoru, neka i vama budu misao vodilja da ne biste i dan uoči ispita još uvijek bili potpuno nespremni za esej.


Copy link
Powered by Social Snap