Pretraga

Maturanti pisali A razinu Hrvatskog: ‘Idući put neka nam ostave komad papira da možemo brisati suze’

A- A+

Oko 19.400 maturanata nije na produženom vikendu. Ovog ponedjeljka pisali su prvi dio ispita iz Hrvatskog na A razini, test iz jezika i književnosti. Većina onih s kojima smo porazgovarali nakon ispita požalila se kako su im zadaci bili poprilično teški. Mnoge je iznenadilo i to što je jedan od polaznih tekstova bio vezan uz cijepljenje biljaka, dok drugi ističu da su im probleme stvarali zadaci u kojima su citat morali povezati s književnim djelom.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Započeo je četvrti tjedan ljetnog roka državne mature, a pred učenicima su dva važna predmeta – Hrvatski jezik i Matematika. Ovog ponedjeljka preko 19 tisuća pristupnika pisalo je prvi dio ispita iz Hrvatskog na višoj razini – test iz jezika i književnosti.

‘Jako je bilo stresno, napeto i iskreno – malo vremena’

Nakon ispita smo porazgovarali s nekoliko pristupnika, od koji većina ističe kako su im najveće probleme stvarali zadaci u kojima je bilo potrebno povezati citat i književno djelo.

– Jako je bilo stresno, napeto i iskreno – malo vremena, tekstovi na početku su bili ogromni i trebalo je sat vremena samo da njih pročitamo, a vremena jako malo. Dosta nerazumnog teksta i tekstovi su pisani na starohrvatski način. Grozno! I zbunjujuće. Najteži zadatak mi je bio da moramo otkriti o kojem je piscu riječ temeljem malog i kratkog ulomka od djela. Puno nas je imalo osjećaj da pišemo maturu iz Biologije jer su se spominjale biljke. Kao da sam čitala ulomak iz časopisa o uzgoju biljaka, a ne maturu iz Hrvatskog. Za maturu smo se pripremali cijele godine, pisce, djela, i mogu reći da dosta toga što smo se pripremali nije nas dočekalo na maturi. Mislim da se ne trebamo toliko pripremati i učiti na pamet, potrebno je više se psihički pripremiti i pažljivo čitati nerazumne tekstove, kaže nam maturantica Anđela iz Srednje škole Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici.

Dodaje i kako joj je pisanje dodatno otežala okolnost da se ispit rješavao u osunčanoj učionici i pod maskama, a danas je temperatura vrlo visoka.

– Očekujem minimalnu ocjenu, ako ništa, ima jesenski rok. Dosta učenika se već predomišlja o faksu jer kako se kaže, nije svako od nas rođen za doktora. S obzirom kakvu smo godinu imali, dobro smo i prošli. Planiram upisati poslovnu ekonomiju i nadam se da ću upasti. Ostaje mi još esej za pisati i matura iz matematike. Očekujem da će barem matematika biti lakša i ne toliko zbunjujuća. Idući put neka nam ostave neki komad papira da možemo brisati suze tijekom mature. Sve u svemu, želim svima da prođu i da nas toliko ne dave s nebitnim stvarima i pitanjima na maturi, jer realno dosta toga nam u životu ne treba na koji god faks otišli, zaključuje Anđela.

Izdvojeni članak
državna matura

Maturante danas iznenadili neočekivano lagani ispiti: ‘Iskreno, nema najtežeg zadatka’

‘Jednoj curi je pozlilo’

Njenoj vršnjakinji Niki iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin teža je bila književnost od gramatike.

– Najiskrenije meni je to užas, znam da nam treba matura i to, ali to nije ispit znanja, već navlačenje tko će koga preduhitriti. Tu se ne traži znanje definitivno… ispit je takav kao da idem na prijemni za studirati jezik ili nešto na području njega, a ne da polažem svoje znanje. Osjećam se kao prvo skuhano u doslovnom smislu jer su uvjeti u učionicama užasni, a dalje stres prevladava, kaže nam Nika.

Ističe i da je imala problema s koncentracijom, a najgori zadaci bili su joj, isto kao i Anđeli, oni u kojima je bilo potrebno povezati citat i autora. Iako je mnoge iznenadio polazni tekst s cijepljenjem biljaka, Niki on nije bio težak jer u njemu nije bilo previše nepoznatih riječi, kaže. U njenoj školi provedba ispita nije prošla dobro za jednu učenicu.

– Jednoj curi je pozlilo, a sad je l’ joj od vrućine i sparine u učionici ili od pitanja to ne znam, kaže nam Nika koja planira upisati Arhitekturu ili Građevinu.

Polazni tekstovi zahtijevali su dobru koncentraciju

Marija iz Druga ekonomske škole Zagreb dojma je da su pitanja bila teža nego prošlih godina.

– Smatram da smo vise ispaštali od prošle generacije i da su nas sve mature do sada razočarale, pošto smo očekivali da će nas se tretirati na isti način kao prošlu generaciju. Čitanje je bilo okej, gramatika isto, samo sam s književnosti imala manjih problema zbog citata iz lektira i sličnog, ali sve u svemu nakon Engleskog i PIG-a sam očekivala da će biti teže, kaže nam Marija.

I ona ističe kako joj je bilo teško temeljem citata prepoznati lik iz lektire, ali priznaje da nije puno učila za ovaj ispit.

– Prošla sam općenito po gradivu i riješila tri prijašnje mature, od kojih je 2019./2020. definitivno najlakša i na svakoj imala plus – minus 70%. Ne znam iskreno procijeniti koju ću ocjenu sada dobiti, vjerojatno ću bolje znati nakon eseja. Pišem još samo Matematiku B razinu, kaže nam Marija.

Da je na ovom testu bilo dosta zadataka s dvosmislenim odgovorima, mišljenja je Ivona iz I. gimnazije Osijek. Naglašava i da su maturanti morali učiti jer bez toga ne mogu očekivati dobre ocjene.

– Polazni tekstovi nisu bili jako teški, ali zahtijevaju visoki stupanj koncentracije. Zadatak s cijepljenjem biljaka predstavljao je očito najveći problem zbog stručnog izražavanja koji izaziva pomutnju. Pripremala sam se prolazeći zadatke po prošlim ispitima. Profesorica Margareta pripremala nas je dodatno u školi i prolazila s nama one teže zadatke. Ovaj ispit bio mi je malo teži od prošlih. Svi koji pišu B razinu trebali bi se stvarno dobro pripremiti i otići na ispit koncentrirano! Ne može se otići na ispit s nula znanja i očekivati dobru ocjenu, kaže Ivona koja se nada dobrom rezultatu, a planira upisati Filozofski u Osijeku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Državna matura (@drzavna.matura)

Maske i vrućina otežavali posao

Stjepan iz Ekonomske škole Rijeka priča nam kako mu je ispit bio umarajuć i vrlo opširan.

– Najteži zadaci su mi bili zadaci tekstovima pjesama te pokoji gramatički zadatak npr. ktetik i nulti morfem. Zadatak s cijepljenjem se izdvaja kao nepotreban nakon svih prethodnih tekstova i umarajućih pitanja o lirici i tome što je pjesnik htio reći. Pripremao se jesam, ali ne u nekoj većoj mjeri radi posla, ipak sam 50% pitanja koji su bili na maturi prošao, ali sve to skupa je po mojem mišljenju nemoguće znati pod stresom i glupim maskama, naglašava Stjepan koji se ipak nada prolasku ovog ispita.

Naša posljednja sugovornica bila je Anamaria iz Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu. Za nju je ovo već treći ispit mature, pa joj sam izlazak na njega nije bio previše stresan.

– U četvrtom razredu pohađala sam izbornu nastavu iz Hrvatskog na kojoj sam se djelomično pripremila rješavajući stare mature. Gradivo je preopsežno, stoga sam zadovoljna kako sam napisala. Najviše vremena oduzeli su mi zadaci s polaznim tekstovima na kojima je potrebna maksimalna koncentracija. Dobili smo ulomak u kojemu se opisuje cijepljenje biljaka – prednosti i mane, te smatram da je taj zadatak bio najteži jer je pažnja usmjerena na shvaćanju Biologije. Smatram i da je dio iz jezika lakši nego prethodne godine, jer su pitanja bila najosnovnija, poput gramatičkih grešaka ije/je, komparacija…, veli Anamaria.

Planira studirati njemački i engleski, a željeni studij traži polaganje B razine Hrvatskog. Budući da nema prevelike razlike u opsegu učenja, ona se ipak odlučila za A razinu.

– Mislim da će pitanja biti slična, a učenici B razine stignu se bolje pripremiti jer su dva dana ‘u prednosti’. U mojoj školi nije bilo nikakvih incidenata, ali smo svi bili umorni što je uzrokovalo manjak koncentracije, zaključuje Anamaria koja na ovom ispitu očekuje trojku.

Podsjetimo, viša i osnovna razina ispita polažu se odvojeno zbog epidemiološke situacije. U srijedu će nešto manje od deset tisuća maturanata polagati prvi dio ispita iz Hrvatskog na B razini. Zatim se 24. lipnja polaže esej na A razini, a dan kasnije pisat će se esej na osnovnoj razini Hrvatskog.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap