Pretraga

Maturanti pisali esej na jesenskom roku mature: ‘Nisam očekivala ovu temu, bila je na probnoj’

A- A+

Marija Magdalena i David dvoje su od preko 2.000 maturanata koji su danas pisali esej na jednoj od razina ispita Hrvatskog jezika na jesenskom roku državne mature. Oboje su relativno zadovoljni, očekuju da će proći i upisati fakultet koji su odabrali. Mlada sugovornica nam ipak kaže kako je očekivala nešto lakši ispit, a tema koju je dobila na eseju – Gospoda Glembajevi – ju je iznenadila jer se ove godine već pojavila na probnom eseju koji su maturanti pisali proljetos.

esej u vrećici, državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Hrvatski jezik, esejski dio ispita na jesenskom roku državne mature danas je polagalo preko 2.000 maturanata i drugih kandidata; B razini je pristupilo njih 1.283, dok je esej na razini pisalo 868 pristupnika. David i Marija Magdalena, dvoje maturanata koji su pristupili različitim razinama ispita, s nama su podijelili svoje dojmove.

‘Hvala Bogu da je ta tema došla’

David je završio Tehničku školu u Rijeci. Na ljetnom je roku pao A razinu Hrvatskog jezika pa se na jesenskom nije htio igrati sa sudbinom. Uzeo je lakšu, B razinu. Na eseju ga je dočekao Dostojevski i njegovo epohalno djelo Zločin i kazna. Zadovoljan je temom jer se, kaže, jedino te lektire donekle sjeća iz srednje škole.

– Hvala Bogu da je ta tema došla inače ne bih znao šta napisati. Nije me šokiralo, iskreno nadao sam ili toj temi ili Gospodi Glembajevi, kazao nam je David.

Smjernice su mu bile jasne, a ukupni dojam mu je, kako iskreno kaže, ok. Da je malo više učio bez problema bi dobio četvorku. Ovako će biti zadovoljan s trojkom ili dvojkom. Nije se previše pripremao, prisjetio se nekih riječi profesora hrvatskog jezika iz srednje, a nešto dodao sam.

– Bilo je i previše vremena. Završio sam u 90 minuta većinu toga napisati, a ovo ostalo sam malo provjeravao i neke sitnice dopunjavao pa završio sa svim nakon 120 minuta. Nije bilo nikakvih incidenata, sve je prošlo kako bi i trebalo, kazao nam je David još jednom istaknuvši kako se nada da će proći i da mu nije pretjerano bitna ocjena.

Na jesenskom roku pristupio je i ispitu iz Talijanskog jezika. To mu može, kaže, donijeti neke bodove za faks. Na ljetnom je pisao još Matematiku, Politiku i gospodarstvo, Etiku i Engleski. Sve je to prošao, čeka se samo rezultat ispita iz Hrvatskog, a onda će, ako bude sve u redu, svoj obrazovni put nastaviti na studiju kulture i turizma na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Izdvojeni članak
hrvatski jezik esej državna matura 2022

Preko 2.000 učenika pisalo maturu iz Hrvatskog: Neki opet nisu prepisali odgovore na list za odgovore

‘Iskreno, očekivala sam lakši ispit’

Marija Magdalena završila je Glazbenu školu u Varaždinu, a dok se polagao Hrvatski jezik na ljetnom roku ovogodišnje mature, ona je bila u Salzburgu. Tamo je polagala i položila prijemni ispit za Sveučilište Mozarteum te je već i primljena na studij. Zbog toga je morala izaći na jesenski iz jednog obveznog predmeta, a sad joj preostaje samo pričekati rezultate i otići na studij u inozemstvo.

– Iskreno sam očekivala lakši ispit. Pretpostavljala sam, i za ljetni i jesenski rok, da će nadležni, obzirom na školovanje online i uživo, imati malo više razumijevanja za nas i malo nam olakšati, uputila je kritiku Marija Magdalena.

Ipak, nakon što je danas napisala esej i time riješila i drugi dio ispita A razine iz Hrvatskog jezika, relativno je zadovoljna. Tema ju je malo iznenadila. Dočekala su ju Krležini Gospoda Glembajevi, kao jedino polazno djelo o kojemu su pristupnici trebali napisati interpretacijski esej.

– Nisam očekivala ovu temu uopće jer je bila na probnoj maturi, usporedna raščlamba s Kafkinom Preobrazbom, zbog toga je nisam baš nešto detaljno obrađivala, ali, s obzirom na sve, mislim da sam napisala dobar esej. Smjernice su bile vezane uz polazni tekst, jedna je bila uz kontekst djela, prepričala nam je Marija Magdalena.

Za esej se pripremala po bilješkama, a najbitnije od svega, po njenom mišljenju, jest pravilno se izražavati i sve valjano argumentirati. Budućim maturantima poručuje da matura nije takav bauk kakvim se predstavlja. Uz trud i rad, kaže, sve se da naučiti i navježbati, ne samo za prolaz, već i za višu ocjenu.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

esej u vrećici, državna matura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap