Pretraga

Maturanti pisali i jedan od ispita s najmanje prijava: ‘Nije bio lagan, učila sam s interneta, ali ne baš puno’

A- A+

Iako Glazbena umjetnost nerijetko ulazi u predmete koje učenici olako shvaćaju i mnogima služi samo za podizanje prosjeka, današnji ispit mature, čini se, nije baš toliko jednostavan. Taj predmet prijavilo je tek sedamdesetak maturanata, što ga svrstava u one s manjim brojem prijava. Učenica s kojom smo razgovarali, a koja je išla i u glazbenu školu, kaže nam da joj ispit baš i nije bio lagan.

matura

Foto: srednja.hr

Osim Psihologije, predmeta koji je danas na maturi pisalo oko 2.500 učenika, ovog se ponedjeljka u popodnevnom terminu pisala i matura iz Glazbene umjetnosti. Taj je ispit prijavilo sedamdesetak maturanata diljem Hrvatske, a među njima je i Luce, učenica SŠ fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj.

‘Mislim da je bilo puno pitanja koja se nisu mogla naučiti’

– Ispit i nije bio bas lagan, mislim da je bilo puno pitanja koja se nisu ni mogla naučiti. Nakon pisanja osjećam se još nervoznije nego prije, kaže nam Luce.

Dodaje da joj glazbeni primjerci nisu bili teški.

– Najteži mi je bio prvi dio mature jer ima dosta nepotrebnih pitanja, kaže nam Luce.

Na naše potpitanje koja su to pitanja koja se nisu mogla naučiti i koja smatra nepotrebnima, kaže nam kako se ne sjeća kako su ona glasila jer joj se ‘sve pomiješalo’ te je ‘još pod dojmom’.

Izdvojeni članak
psihologija državna matura 2022

Razgovarali smo s maturanticama nakon ispita iz Psihologije: ‘Ukupan dojam je – Bože pomozi’

‘Učila sam s interneta, ali ne baš puno’

Pitali smo Luce i kako se pripremala za ovaj ispit.

– Slušala sam primjere, iako su na ispitu bili ovi koje sam znala od prije. Učila sam s interneta, ali ne baš puno jer sam očekivala lakša pitanja, odgovara nam maturantica.

Ona je u srednjoj pohađala smjer hotelijersko-turistički tehničar pa nije imala glazbenu umjetnost u školi, ali kaže da ima znaje iz glazbene škole, koju je također pohađala.

– Ne znam ni okvirno koju bih ocjenu mogla dobiti. Planiram upisati Muzičku akademiju, smjer pjevanje, a Glazbeni sam pisala u slučaju da ne upadnem na Akademiju pa da imam položen jedan izborni predmet, naravno – ako ga položim, zaključuje Luce.

Napomenimo za kraj kako će se u utorak na maturi polagati najpopularniji izborni predmet među maturantima, Fizika, a u popodnevnom terminu na rasporedu je Filozofija.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

 

matura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap