Pretraga

Maturanti pisali jesenski iz Biologije i Fizike, evo prvih dojmova: ‘Bilo je zastrašujuće’

A- A+

Krajem ovoga tjedna, pisala su se još dva ispiti mature na jesenskom roku. Riječ je, naime, o Biologiji, izbornom predmetu kojeg je na jesen prijavilo 176 maturanata te Fizici koju je prijavilo 261 maturant. Porazgovarali smo s Nikolinom koja je pisala Biologiju i Viktorijom koja je pisala Fiziku te smo saznali njihove dojmove.

biologija državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Nakon mature iz Matematike koju je ove jeseni pisalo najviše studenata, stigao je kraj tjedna, pa je tako na red došla i Biologija te Fizika. Biologiju je, podsjetimo, prijavilo 176 maturanata, dok je Fiziku prijavilo njih 261. Porazgovarali smo s dvije maturantice, Nikolinom i Viktorijom, koje su nam otkrile svoje dojmove i koje ocjene očekuju.

Druga ispitna knjižica je ‘koma’

Nikolina, učenica Zdravstvene škole u Splitu, izašla je na jesenski rok iz Biologije, jer, kako kaže, na ljetnom se htjela usredotočiti samo na tri glavna predmeta. Prva ispitna knjižica joj je bila lagana, moglo se nešto logički zaključiti, a i ponovilo se nekoliko pitanja s ljetnog roka, no to se ne može reći za drugu ispitnu knjižicu.

– Oko 60 posto zadataka iz druge knjižice je katastrofično. U jednom od njih se tražila razlika anatomska struktura dišnog sustava sove, kornjače i šišmiša. Sad si mislim, sova ima povezana krila za prsnu kost, ali to mi tada nije ušlo u glavu, objašnjava Nikolina.

Istaknula je kako su svi govorili da je jesenski rok teži od ljetnog, no to ju nije potaknulo da se više priprema. Nikolina se, kaže, pripremala noć prije.

– Nadam se dvojci. Savjet budućim maturantima je svakako da ne uče noć prije te da dobro pogledaju ono što je bilo na ljetnom roku. Nađe se par pitanja, poručuje Nikolina.

Izdvojeni članak

Maturante na Matematici zabavio zadatak u kojemu su oni glavna tema: ‘Bitno mi je samo proći’

‘Očekujem dvojku’

Viktorija, učenica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku, izašla je na jesenski rok iz Fizike jer joj je taj predmet jedan od glavnih uvjeta za upis na željeni fakultet.

– Sada kada je završilo mogu reći da je bilo zastrašujuće. Svi zadaci za računanje bili su jednako teški, a s prijašnje mature je bio sličan zadatak s tri otpornika koji su složeni tako da izgledaju kao trokut, objašnjava nam Viktorija.

Viktorija se dobro pripremala. Rješavala je stare mature, ali tvrdi da se ipak pretjeruje s igrom riječima u zadatku te da je zato teško shvatiti što se zapravo traži.

– Matura je mirno prošla, jer sam ju jedina pisala u školi. Očekujem dvojku, zaključuje Viktorija.

Budućim maturantima poručuje da se što više pripremaju za Fiziku te da nauče kako manipulirati i okretati formule. To bi im trebalo značajno pomoći.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.