Pretraga

Maturanti pozor! Ne učinite li ovo možete platiti ogromnu novčanu kaznu

A- A+

Studijske programe maturanti i ostali pristupnici državnoj maturi mogu birati, odnosno mijenjati sve do 18. srpnja, osim za slučajeve kada odabrani fakulteti to jest smjerovi imaju prijemne ispite u ranijim terminima. Na liste prioriteta, moguće je uvrstiti ukupno deset studija te bi bilo poželjno da svi ti izbori budu ono što želite studirati. 

Ako ste se pak u međuvremenu predomislili te pojedini od svojih izbora, ne želite ni u kojem slučaju studirati, taj izbor odmah brišite s liste. Razlog je i više nego dobar te je financijske prirode.

Naime, ako se dogodi situacija da ne upadnete na svoja prva tri izbora, a zadovoljite kriterije za četvrti, automatski će vam se za pokraj tog izbora ispisati Da te upisni broj

Time postajete obvezni upisati studijski program za kojeg ste dakle dobili pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista.

Ako se pak u takvoj situaciji odlučite oglušiti i ne upisati najviši izbor s liste prioriteta, za koji ste zadovoljili kriterije, dotični vam fakultet može zaračunati oportunitetne troškove u iznosu do pune godišnje participacije koja je primjerice u biomedicinskom području 9.600 kuna.

Takve potencijalne kazne se propisuju ne samo iz razloga što je pojedinac time izigrao sustav, nego zato što je i zauzeo mjesto nekome, tko bi rado studirao xy studijski smjer.

Kako skrojiti listu prioriteta

Upozorili smo vas na to što ne trebate stavljati na listu prioriteta, a sada pročitajte naputak sa stranice Postani student, koji objašnjava kako trebate sastaviti listu. – Na broj 1 liste prioriteta treba staviti onaj studijski program kojeg kandidat najviše želi. Studijski program na kojem kandidat trenutno ima pravo upisa ne mora biti nužno na prvom mjestu prioriteta. Ako kandidat objavom konačnih rang lista nema pravo upisa na svoj prvi prioritet to neće utjecati na njegov upis na studijske programe nižeg prioriteta, ako će za jedan od njih imati dovoljno bodova za dobivanje prava upisa. Svoju osobnu listu prioriteta nije potrebno potvrđivati TAN brojem niti na bilo koji drugi način. Ona će se objavom konačnih rang lista smatrati konačnim odabirom kandidata.

Prema tome, ono što ne želite studirati, izbrišite s liste prioriteta najkasnije do 18. srpnja u 17 sati i 59 minuta, jer ćete time zaštiti i sebe, a biti i kolegijalni.

Maturanti pozor! Ne učinite li ovo možete platiti ogromnu novčanu kaznu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap