Pretraga

Maturanti, provjerite do kada možete brisati i dodavati fakseve na popis te kada izlaze prve rang-liste

A- A+

Proteklog četvrtka pisali su se posljednji ispiti državne mature, ali ljetni rok službeno će završiti objavom prvo prijevremenih, a potom i konačnih rezultata državne mature. U međuvremenu se odvija i rok za žalbe na ocjene, dakle još je nekoliko važnih datuma do upisa na fakultete na koje maturanti ne smiju zaboraviti.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Za otprilike 30 tisuća maturanata i drugih pristupnika dani su odmora, iako mnogi još uvijek nisu opušteni. Ispite su napisali, ali sada se očekuju prvi rezultati.

Listu fakulteta maturanti mogu mijenjati do 21. srpnja u 13:59

Prema kalendaru NCVVO-a, prijevremeni rezultati državne mature bit će objavljeni 14. srpnja, a tog će datuma u 14 sati izaći i prijevremene rang-liste za upise na studijske programe.

Istoga dana počinje teći rok za ulaganje prigovora na ocjene državne mature, a za žalbu maturanti imaju svega 48 sati, dakle taj rok istječe 16. srpnja.

Konačne rezultate mature učenici će doznati 21. srpnja. Valja napomenuti i kako sve do tog datuma u 13:59 sati mogu mijenjati svoj popis studijskih programa u sustavu Postani student, što uključuje promjenu redoslijeda prioriteta, brisanje ili dodavanje studija na listu. Izuzetak su studijski programi koji su odredili ranije rokove prijave, što su većinom oni za koje se provodi neka vrsta dodatnog prijemnog ispita.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Izašla su rješenja zadnjih ispita ljetnog roka državne mature: Provjerite koliko ste bodova skupili

Maturanti moraju upisati faks za koji im je dodjeljen upisni broj, inače plaćaju troškove školarine

Prema kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, konačne rang-liste upisa na studijske programe bit će objavljene 21. srpnja iza 15 sati.

– Trenutkom objave konačnih rang-lista kandidati stječu pravo upisa na studijski program na kojem se nalaze unutar upisne kvote i za koji im je dodijeljen upisni broj. Jednom objavljene konačne rang-liste su nepromjenjive pa je zbog toga iznimno važno kontinuirano pratiti bodovno stanje i obavijesti na mrežnoj stranici Postani student. Dodjelom upisnog broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program, u suprotnom mu visoko učilište ima pravo zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, pojašnjeno je na stranici Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda.

Već 22. srpnja na nekim će fakultetima započeti upisi, pa maturanti moraju pozorno pratiti obavijesti na web stranicama fakulteta na koje su ‘upali’. A za one koji nisu ostvarili pravo upisa ni na koji od željenih studija, ili žele izaći na jesenski rok mature, procedura prijava za maturu i studijskih programa kreće od 23. srpnja. Od toga dana počinje registracija kandidata u sustavu Postani student, prijave ispita, a od podneva maturanti mogu slagati svoju listu prioriteta za jesenski rok.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.