Pretraga

Maturanti za rješavanje Geografije imali manje od minutu i pol po zadatku: ‘Očekujem jedinicu’

A- A+

Geografija na državnoj maturi nije popularan predmet – ove godine odabralo ju je pisati nešto malo više od 350 maturanata. U 120 minuta morali su riješiti 92 zadatka pa su neki od pristupnika istaknuli kako je vremena bilo ‘na knap’. Oko težine ispita iz Geografije su, kao i obično podvojena mišljenja, ali jedan su zadatak dva od četiri naša sugovornika ocijenila posebno jednostavnim i zanimljivim – onaj u kojemu su na karti morali označiti zemlju u kojoj se nalaze Brandenburška vrata.

Filip, Helena, Ana i Klara dolaze iz različitih krajeva Hrvatske i spadaju u otprilike 350 maturanata koji su ovog ponedjeljka polagali ispit mature iz Geografije. I dok su jedni zadatke rješavali s lakoćom, drugi su ipak imali manjih poteškoća.

‘Očekujem jedinicu’

Izdvojeni članak

Objavljena točna rješenja mature iz Fizike: Provjerite što vam je točno, a što ne

– Ispit je težak, ali nisan ga pisa jer mi treba za faks nego jer volin geografiju, a i da ne dođen ka’ ebete (idiot, op.a.) na ispite iz obaveznih predmeta. Očekujem jedinicu. Bilo je par zadataka za računanje gustoće naseljenosti, slanost mora… Najteži su bili zadaci sa kratkim odgovorom di su tražili imena nekih manjih industrijskih gradova i zona u Kini te da ih označimo na karti i sl. Nisan učia skoro pa ništa, samo san prolista prošlogodisnje mature. Ima san i viška vremena za riješit, ispričao nam je nakon ispita Filip, učenik Srednje strukovne škole ‘Blaž Jurjev Trogiranin’, koji planira upisati turizam na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Svega par učenika u Filipovoj školi pisalo je ovaj predmet pa nikakvog oblika varanja među njima nije bilo.

‘Nisam baš imala vremena’

Baš kao i našem prvom sugovorniku Filipu, ispit iz Geografije nije bio obavezan ni za Helenu iz Srednje škole Ivan Švear u Ivanić-Gradu. Upravo iz tog razloga nije osjećala nervozu tijekom njega, iako joj je ovo bio prvi ispit mature kojeg je polagala.

Izdvojeni članak

Došla rješenja i iz Njemačkog te Povijesti: Provjerite koliko ste točnih skupili

– Iskreno, ne znam što očekujem jer mi je 92 zadatka bilo previše i nisam sve stigla. Definitivno sam zastala na zadatku koji je bilo slikovni. Bila je prikazana karta Europe, a države su bile pobojane u nijansama maslinaste boje. Pokraj je bila legenda za gustoću naseljenosti a pitanje je bilo ‘Koja regija Europe ima samo jednu državu s gustoćom većom od 50 stan./km2?’ Problem je bio što su mi dvije nijanse bile iste pa mi je bilo teško razlikovati ih. I bio je kružni dijagram bez legende s različito obojenim dijelovima u kojima su bili navedeni postotci, a pitanje je glasilo ‘Koja je to struktura stanovništva?’ što me zbunilo jer nije bilo legende. Tek kada sam došla doma shvatila sam da se vjerojatno tražio odgovor homogena/heterogena struktura, otkriva nam Helena.

Ostali zadaci, poput označavanja zemlje u kojoj se nalaze Brandenburška vrata na karti, bili su joj jednostavni, iako se za maturu iz Geografije počela pripremati tek tjedan dana ranije.

– Riješila sam tri zadnje mature, mogu reći da je ljetni rok 2017. bio najlakši. Ovaj test mi je bio ni težak ni lagan, samo se trebalo smiriti i dobro razmisliti. Budući da sam neke zadatke malo duže rješavala za zadnje nisam baš imala vremena. Iznenadili su me zadnji zadatci koji su bili zanimljivi. Trebalo je napisati kako čovjek utječe na klimatske promjene i uz kružni dijagram s postotcima otpada napisati kako bi ih trebalo smanjiti, zaključuje Helena koja planira upisati geologiju.

Matura puno lakša od ispita s natjecanja

Za razliku od Helene koja za rješavanje ovog ispita nije imala dovoljno vremena, Ani iz Srednje škole ‘Braća Radić’ vremena je bilo i previše pa je ispit uspjela riješiti čak pola sata prije isteka zadanog vremena od 120 minuta. Jedina je u svojoj školi pisala ovaj predmet i iz njega očekuje trojku ili četvorku.

Izdvojeni članak

Je li točan ‘lonac za taljenje’ ili ‘kulturni pluralizam’? Stigla rješenja mature iz PiG-a

– Ispit mi je protekao stresno, ali nakon ispita sam se osjećala odlično, kao da mi je ogromni kamen pao s leđa. Ne sjećam se baš zadataka zato što je stres odradio svoje, ali su mi pitanja produženog odgovora bili problem. Riješila sam par matura, a što se tiče težine testa mislim da je to subjektivno. Težina testa se razlikuje od godine do godine, ali mislim da je test bio malo teži u odnosu na prošle godine, otkriva naša sugovornica.

I dok je Ani bilo posebno stresno na ovome ispitu, situacija je bila suprotna kod maturantice Klare iz Srednje škole Isidora Kršnjavog u Našicama. Ona se, naime, za ispit niti nije morala previše pripremati jer ga je redovito učila tijekom školovanja i svake je godine sudjelovala na natjecanjima iz Geografije.

– Ispite prethodnih godina nisam rješavala pa mi je teško ocijeniti je li ispit bio lakši ili teži, no u usporedbi s natjecanjima, puno je lakši. Može se reći da je vremena bilo dovoljno, no da je bilo još nekih desetak minuta bilo bi bolje. Kad bi kalkulator bio dozvoljen, vremena bi bilo taman dovoljno. Matura se nije bazirala samo na činjenicama, nego se tražilo i logičko zaključivanje i računanje, što mi se posebno svidjelo, a bilo je poveznice i drugim predmetima, primjerice koji je od navedenih naziva oronim, ali i pitanja iz opće kulture, primjerice, pojavila se fotografija koja je prikazivala Brandenburška vrata, a pitanje je bilo u kojoj državi se nalaze. Najteža su mi pitanja bila iz područja prirodne geografije, konkretno, pojavila se slika i trebalo je odrediti kojeg je postanka reljefni oblik koji je prikazan ili koju prilagodbu su razvila živa bića u mrtvicama i riječnim rukavcima, otkriva Klara koja namjerava upisati germanistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

________________________________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap