Pretraga

Maturanti su na B razini Engleskog trebali organizirati – party: ‘Smatram da je ispit bio dosta težak’

A- A+

Maturanti su ovoga petka pisali maturu iz prvog obveznog predmeta – Engleskog jezika. Obje razine pisale su se od devet ujutro, a na ispitima se pisao dio čitanja, pisanja i slušanja. Ispit B razine trajao nešto kraće, pa smo odmah ‘uhvatili’ nekoliko maturanata da nam kažu svoje dojmove. Prema njihovom iskustvu, čini se da je slušanje i čitanje ove godine zadavalo probleme, dok je pisanje bilo lagano.

matura engleski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Prvi obvezni predmet kojeg su maturanti pisali na ovogodišnjem ljetnom roku, bio je Engleski jezik. Iako B razina Engleskog jezika na maturi često slovi kao jedan od najlakših ispita, maturanti nerijetko znaju imati problema navodeći da su neki zadaci jednostavno nejasni. Razgovarali smo s nekoliko od 8.863 pristupnika i upitali smo ih kakvi su dojmovi.

Najteže je bilo čitanje i slušanje

– Smatram da je ispit bio dosta težak, iako sam pisala B razinu. Tema za esej je bila da damo prijedlog za organizaciju partyja. Nije mi bilo teško pisati jer mi to nije problem i rekla bih da je to najlakši dio ispita, kaže nam maturantica Valentina iz Upravne škole, koja bi htjela upisati Pravni fakultet.

S druge strane, Valentini je najteži dio ispita bio čitanje tekstova u kojima je bilo dosta riječi koje smatra ipak preteškima za B razinu mature. Štoviše, budući da se pripremala prema maturama s prijašnjih godina, smatra kako je ova bila poprilično teža od ostalih te da se tražilo više znanja od maturanata. Otkrila je da na plaćene pripreme nije išla i da se, osim samostalno, pripremala u školi.

Organizacija partyja, odnosno pisanje, najbolje je išlo i maturantici Melani iz Srednje škole ‘August Šenoa’ u Garešnici, koja kaže da joj je taj dio upravo bio najlakši. Ipak, i ona se slaže da je ovogodišnji ispit bio teži od prethodnih.

– Rješavala sam baš dosta prošlih ispita i po meni, bili su puno lakši. Ispit čitanja bio je težak. U pisanju sam se snašla dosta dobro s obzirom da nisam najbolja u engleskom. Smatram da se moglo dosta toga napisati i lako skupiti 80 minimalnih riječi. Najteži dio ispita bilo mi je čitanje. Bilo mi je baš zbunjujuće i uopće nisam bila sigurna niti u jedan odgovor, napominje Melani.

Izdvojeni članak
najmaturanti brucoš 101

Bivši najmaturanti otkrili kako rasturiti na maturi i što učiniti ako ste pod stresom

Organizacija partyja nikad lakša

Adela, maturantica Koprivničke srednje škole, kaže, pak, da joj nije bilo preteško, ali ni prelagano. Kao i svim pristupnicima s kojima smo razgovarali, pisani dio joj je bio izrazito lagan, a cijeli ispit činio se teži nego mature na kojima je vježbala. Najteže joj je, doduše, bilo slušanje i čitanje.

– Dosta zbunjujuć bio mi je zadatak u kojem smo morali dodavati zadane rečenice. Bilo je kao da ih više može na jednu crticu. Na ispitu nitko nije radio incidente i nitko nije zakasnio, sve je počelo i završilo na vrijeme. Pripremala sam se za njega možda dva tjedna rješavajući prijašnje mature. Pripreme nisam plaćala, objašnjava Adela.

Maturant Prve gimnazije u Osijeku koji se sprema na Ekonomski fakultet, Ivan, kaže da mu je ispit bio jako težak, ali da svejedno očekuje prolaznu ocjenu. Pisani dio mu je bio najlakši, a najteže mu je bilo čitanje i prvi zadatak za slušanje.

– Nisam se skoro uopće pripremao. Jedino ono što smo rješavali u školi ispite od prijašnjih godina, koji su, prema mom mišljenju, bili puno lakši u usporedbi s današnjim. Zato se ni nisam dodatno pripremao, zaključuje Ivan.

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature iz Engleskog jezika?


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap