Pretraga

Maturanti sutra polažu Biologiju: Jeste li spremni, provjerite kroz pitanja s prošlih ispita

A- A+

Ispit mature iz Biologije ove je godine prijavilo 5.214 predmeta. To je po broju prijava drugi najpopularniji izborni predmet na državnoj maturi, a učenici će ga polagati ovog utorka. Za ponavljanje smo pripremili nekoliko pitanja s prijašnjih matura.

Foto: srednja.hr

Sutra je pred maturantima prvi ‘veći’ izborni predmet državne mature, Biologija. Najčešće ocjene na tom predmetu lani su bile dvojka i trojka, a prema ispitnom katalogu za Biologiju, većina ispita bit će sastavljena od zadataka kroz koje maturanti moraju pokazati razumijevanje gradiva.

Prema ispitnom katalogu, reproduktivno znanje temeljeno na pamćenju podataka ispituje 30% zadataka, 50% – 60% zadataka u ispitu provjerava upravo razumijevanje i primjenu znanja, dok se rješavanje problema koje uključuje angažiranje svih znanja i kompetencija učenika u ispitu provjerava s 10% zadataka. Za rješavanje ispita maturanti imaju 135 minuta, a ispit sadržava ukupno54 pitanja, od čega je 40 zadataka zatvorenoga tipa i 14 zadataka otvorenoga tipa. Ukupno se na ispitu može ostvariti 80 bodova, po 50% na obje spomenute vrste zadataka.

Za ponavljanje smo izdvojili nekoliko zadataka s prošlogodišnjih ispita, a za njihovo rješavanje potrebno je registirati se u sustav kvizovi.srednja.hr, gdje je moguće rješavati pitanja i iz drugih predmeta mature.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap