Pretraga

Maturanti zadovoljni temom eseja na A razini: ‘Laknulo mi je, svi smo se bojali da će biti zloglasni Kiklop’

A- A+

Nakon što su u četvrtak napisali prvi dio ispita mature iz Hrvatskog jezika, ovoga petka učenici su polagali i drugi dio tog ispita – esej. Ove godine na višoj razini zadano je bilo samo jedno polazno djelo – Patnje mladog Werthera Johanna Wolfganga von Goethea. Oni s kojima smo porazgovarali nakon eseja kažu nam da su temom zadovoljni, uglavnom zato što su uspjeli izbjeći Kiklopa ili pjesništvo.

državna matura hrvatski esej a 2022

Foto: srednja.hr

Malo više od 17 tisuća maturanata danas je pisalo drugi dio ispita iz Hrvatskog jezika, esej na višoj razini. Još ove godine nema zasebnog praga na tom dijelu ispita te najmanje dvojka iz eseja nije uvjet za prolazak čitavog ispita. Ipak, donosi jednu trećinu bodova na ispitu pa je mnogima bilo važno da ga što bolje napišu.

– Mislila sam da će biti usporedni esej, ali je bilo samo jedno djelo – Patnje mladog Werthera. I to dva pisma. Prvo u kojemu Werther piše Wilhelmu o tome kako Alfred ne zaslužuje Lotte i kako bi ona i Werther bili savršeni skupa, a drugo je pismo bilo o kanarincu i kako je Werther gledao Lotte kako ga hrani na usta. Trebali smo opisati Wertherovu ljubav prema Lotti i Albertu. Morali smo opisati kako je ljubav dovela Werthera na određene postupke. Morali smo stilski opisati poetiku zadanih primjera i sve obrazložiti, prepričava nam esejski zadatak na A razini Mila iz Građevinske tehničke škole u Rijeci, dok zadatak i dojmove s B razine možete vidjeti ovdje.

Maturantima laknulo što nije Kiklop

Među maturantima nema previše bune oko teme eseja, mnogi su uglavnom zadovoljni što su izbjegli Kiklopa ili pjesništvo.

– Iskreno, jako mi je laknulo jer smo se svi bojali da će biti zloglasni Kiklop od Ranka Marinkovića, kojeg nitko u našoj školi nije pročitao. Doslovno, kad su nam donijeli onaj papir sa smjernicama i stavili pred nas, cijela je učionica jednoglasno odahnula jer nije Kiklop. Bilo je doista lagano za napisati, pogotovo ako se zna o čemu se radi. Polazni ulomci isto dosta pomažu. Međutim, u trećem razredu smo imali odabir između Werthera i Škrtca za lektiru tako da ja Werthera zapravo nisam pročitala u cijelosti, već Škrtca. Od Werthera što sam čitala bilo je tek par citata koje sam vidjela na Instagramu tijekom godine. Ali sam išla na privatne pripreme gdje smo obradili sva djela i bilo je dosta jednostavno za zapamtiti o čemu se radi i shvatiti problematiku djela. Ja sam se, naravno, nadala Preobrazbi jer mi je draga knjiga i najbolje sam ju znala od ostalih knjiga s popisa, otkriva nam Mila.

Dodaje i da joj je na eseju bilo jednostavno u usporedbi s probnom maturom, a vremena joj je bilo i malo previše pa je završila u 10:25. Otkrila nam je i kako se pripremala.

– Kao što sam već rekla, išla sam na privatne pripreme i tamo smo detaljno sve obradili. Također sam se dosta koristila YouTube-om jer je HNK u Osijeku snimio videe o lektirama pa sam to gledala. I dobra je fora po meni ta da, ako nekome dobro ide engleski, da kompliciranije knjige s germanizmima pročita u verziji na engleskom. Tako sam ja za Dostojevskog i bilo mi je puno lakše nego konstantno okretati na kraj knjige pa natrag, da znam što piše. Ljudima je dosta težak esej jer se ne stigne sve obraditi i uvijek je u podsvijesti ‘što ako bude baš to djelo koje nisam pročitao/la’. I općenito se poveća stres kad se priča puno o tome. Pogotovo u školskim grupama na WhatsAppu ili Viberu. Jedan se krene stresirati i bojati i onda tako svi. No, ako se proba bar nešto napisati, uvijek dobro završi. Mnogi odu bez da napišu išta, savjetuje Mila.

Čini joj se da je prvi dio napisala dobro, iako joj je većinu vremena ‘oduzelo smijanje na onaj zadatak s tjesteninom i pokušaj shvaćanja teksta o zračenju monitora’. Dodaje, bit će zadovoljna trojkom, ali misli da bi iz Hrvatskog mogla dobiti i četvorku ili peticu. Mila planira upisati dizajn na Algebri, ako dobije stipendiju ili financijsku potporu, a na popisu ima još i Učiteljski s engleskim i dosta dvopredmetnih smjerova iz FFZG-a.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Vječno pitanje maturanata: Trebate li dobiti prolaznu ocjenu iz eseja da biste prošli Hrvatski?

‘Nakon pisanja sam se osjećao vrlo zadovoljno i sretno’

Naš drugi sugovornik bio je Danijel iz Srednje škole Valpovo, koji je različitog stava od mnogih pa bi radije da se na maturi pojavio Kiklop ili Zločin i kazna.

– Nisam se baš nadao niti veselio ovome djelu jer je po meni to jedno od najtežih djela (osim pjesništva) koja su bila na popisu za ovogodišnju maturu, no po mojoj procjeni jako sam dobro napisao esej, imao sam inspiraciju i napisao sam i više nego potrebnih 400 riječi. Od ostalih djela najviše sam se nadao da bi ove godine mogli doći Kiklop ili Zločin i kazna jer su to djela u kojima sam najviše uživao čitajući ih te koja sam najbolje shvatio od svih ostalih lektira s popisa. Po meni stvarno nije bilo teško, a mislim da je ovo općenito teži dio svima jer zahtjeva veliku koncentraciju što se tiče gramatike, ali i stvari koje ćemo napisati jer sve mora biti točno i pritom imati smisla, kaže Danijel.

Dodaje, vremena je imao i previše – cijeli je esej napisao za 90 minuta i pritom napisao između 550 i 600 riječi. Podsjetimo, maturanti na višoj razini moraju napisati 400 riječi, ali im se za veći broj riječi ne oduzimaju bodovi,

– Nakon pisanja sam se osjećao vrlo zadovoljno i sretno s onim što sam napisao te očekujem vrlo visoku ocjenu kada se zbroje oba dijela ispita iz Hrvatskog jezika iako se za ovaj dio ispita nisam previše pripremao, već samo pročitao glavne stvari koje se tiču svakog djela s popisa i upamtio ih, kaže Danijel koji planira upisati Medicinu u Osijeku.

Izdvojeni članak

Maturante na Hrvatskom (A) posebno zabavio jedan zadatak: ‘Kakva j****a tjestenina, šta sam ja Špiček?!’

‘Očekivala sam neko teže djelo’

Zoja, učenica Prve gimnazije Varaždin također je među maturantima koji su zadovoljni odabranim djelom.

– Nisam imala problema s nijednom smjernicom s obzirom na to da sam djelo u cijelosti pročitala i razumjela. Dosta je jednostavno sve bilo postavljeno i nisam se oko ničeg dvoumila. Očekivala sam neko teže djelo, npr. Kiklopa pošto se puno najavljivao, ali mislim da nismo mogli bolje proći što se tiče zahtjevnosti zadatka, smatra Zoja.

I ona je s pisanjem bila gotova više od sat vremena prije službenog kraja pa je stava da je bilo dosta vremena za razmišljanje o smjernicama, izradu bilješki, pisanje teksta, prepisivanje na čistopis te na kraju provjeru.

– Najteže je bilo to što smo morali pripremiti jako puno djela. No pošto to sljedeće godine više neće biti praksa, mislim da ne bi trebalo biti
problema, kaže nam Zoja koja je dobro informirana da je za iduću godinu popis djela značajno smanjen, a možete ga vidjeti ovdje.

I ona je pozitivna oko prvog djela ispita te se nada da će iz Hrvatskog dobiti četvorku ili peticu, a plan joj je upisati studij glume.

– Očekivala sam da će mature generalno biti teže tako da sam jako zadovoljna s ovom težinom. Sve je dosta slično probnim maturama pa mislim da nam je i to približilo kako će prave mature izgledati i olakšalo nam učenje, zaključuje Zoja.

Kako je maturantima prošao prvi dio ispita na A razini možete pročitati ovdje, dok dojmove s B razine iz testa književnosti i jezika možete vidjeti na linku.

Sudjelujte u anketi:

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Hrvatskog?

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Copy link
Powered by Social Snap