Pretraga

Maturantica će platiti 7.200 kn, nije upisala studij na koji je upala: Upozorenje je na naslovnici faksa mjesecima

A- A+

Ako se maturant ne upiše na studij, a na njemu je ostvario pravo upisa, fakultet mu može naplatiti oportunitetne troškove koji mogu sezati do iznosa jedne školarine. Taj trošak u iznosu od 7.200 kuna Filozofskom fakultetu mora platiti maturantica koji je ‘upala’ na studij sociologije, ali se nije došla upisati. I nije jedina takva. Njena mama požalila se da maturantica o tome nije bila informirana. Neobično, budući da upozorenje o tome na naslovnici weba Filozofskog stoji još od svibnja, a jasno je ta mogućnost napomenuta i na stranicama Središnjeg prijavnog ureda koje provodi upise na fakultete, Studij.hr.

Na stranici Središnjeg prijavnog ureda i Filozofskog fakulteta mjesecima stoji upozorenje maturantima| Foto: srednja.hr/screenshot: Studij.hr, Filozofski fakultet Zagreb

Da moraju odjaviti studije koje nikako ne žele upisati, inače im fakultet, ako ostvare pravo upisa a ne upišu se, može naplatiti oportunitetne troškove, maturantima je naglašeno više puta kroz proces prijava studija. Jasno je to navedeno na stranicama Središnjeg prijavnog ureda, Studij.hr, a neki fakulteti o tome su dodatno obavijestili studente uz informacije o načinu provedbe upisa.

Informacije o tome učenici mogu dobiti i od koordinatora u školi, a jedna je o to i od tema koje se redovito tijekom upisa problematiziraju u maturantskim grupama na društvenim mrežama. Propis temeljem kojeg fakulteti mogu naplaćivati taj trošak onima koji nisu slijedili pravila naziva se Pravila o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe. Na snazi je puno desetljeće.

Mama maturantice: ‘Naprosto nije bila informirana o sankciji’

No, mama jedne maturantice koja se požalila Jutarnjem listu tvrdi da njena kći o ovome nije bila informirana. Naime, maturantica je, prenosi tiskano izdanje Jutarnjeg lista, upala na studij sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali se nije došla upisati pa sada mora platiti oportunitetni trošak od 7.200 kuna. Kako je mama ispričala za Jutarnji, nije se upisala na Filozofski jer je upala na studij psihologije na sveučilištu u Tilburgu u Nizozemskoj, a sociologiju je stavila na popis na nagovor nastavnice i nije taj studij odjavila u roku koji je bio zadan.

– S Filozofskog su zvali dan prije kraja upisa, nakon čega je moja kći ostala u šoku. Naprosto nije bila informirana o sankciji koja slijedi ako se ne odjavi. Potpuno mi je jasno da smo zakinuli nekoga za pravo upisa na njezino mjesto, jasno mi je da smo pogriješili, samo mi nije uredu da djeca nemaju potpune informacije o posljedicama, kaže majka za Jutarnji i naknadno dodaje da pravila ‘nisu jasno precizirana’, ali i da njenu kći u školi s ovime nisu upoznali.

Izdvojeni članak

Još jedan veliki faks u Zagrebu upise će provoditi online, imaju važno upozorenje za maturante

Obavijest o naplati je na naslovnici Filozofskog od svibnja

Da njena kći nije znala za ovo dosta je neobično, jer je uz sve poviše navedene izvore kroz koje se mogla informirati, to mogla vidjeti i na web stranici Filozofskog. Naime, Filozofski fakultet u Zagrebu još je svibnju, dakle više od dva mjeseca od završetka prijava studija, u obavijesti koju smo prenijeli i na portalu srednja.hr, izvijestio maturante da će se upisi provoditi online putem. Na kraju te obavijesti jasno je navedena sljedeća napomena:

– Studenti koji ne pristupe upisu u naznačeno vrijeme gube pravo upisa, a Filozofski fakultet  Zagreb zadržava pravo naplate oportunitetnih troškova do visine punog iznosa školarine, piše u obavijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu iz svibnja.

Izdvojeni članak

Trebate li s popisa studija brisati one na koje ne upadnete? Provjerili smo kakva su pravila

S faksa su zvali maturante koji se nisu došli upisati prije isteka roka

Maturantica i njena majka poslale su i žalbu Filozofskom, ali joj je prema pisanju Jutarnjeg – odbijena. Opurtunitetne troškove naplaćuju i neki drugi fakulteti, primjerice FER,  a kandidatima šalju mail u kojem im daju mogućnost žalbe, piše Jutarnji list. Ukupno 20 kandidata na Filozofskom se nije upisalo na studij na koji su ‘upali’, a kako je za ovaj list rekao dekan Domagoj Tončinić, na Filozofskom su upoznati s time da nastavnici u školama na to upozoravaju učenike te da nisu skloni slanju SMS-ova upozorenja maturantima. Kaže da su i zvali sve koji se do trećeg dana upisnog roka nisu upisali, ali jedan se dio nije odazvao pa sada mora platiti oportunitetni trošak.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za Jutarnji su prokomentirali da je naplata oportunitetnih troškova onima koji se na upišu, a ostvarili su pravo upisa, u skladu s Pravilnikom. Ivica Šušak, državni tajnik, smatra da pravila koja su na snazi već desetak godina ne treba mijenjati, jer faks može odlučiti i da ih ne naplati. No, kako kaže Šušak za Jutarnji, vjeruje da će uslijed pada broja studenata u Hrvatskoj ‘prevladati svrsishodne odluke uprava pojedinih visokih učilišta i da se neće kažnjavati pogreške kandidata koji ne upišu studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa, a kako bi pokrili troškove nepopunjenog upisnog mjesta’.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap