Pretraga

Maturantima na testu iz hrvatskog jezika A razine gramatika puno lakša nego književnost

A- A+

Današnjem drugom dijelu ispita iz Hrvatskoga jezika, odnosno testu znanja na državnoj maturi, pristupilo je oko 36.500 pristupnika, od čega je njih 25.772 pisalo višu razinu. U potrazi za dojmovima s Hrvatskoga jezika obišli smo dvije zagrebačke gimnazije te jednu strukovnu školu. Evo što su nam istaknuli kao bitno, kandidati koji su pisali višu razinu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Prošle je godine daleko najčešća ocjena na višoj razini iz Hrvatskoga jezika bila trojka, koju je zavrijedilo više od pola odnosno 12.478 pristupnika od ukupno 24.354 njih koji su pisali taj nivo na državnoj maturi. Osrednja su očekivanja i većine naših današnjih sugovornika, od kojih smo tražili prve dojmove s ispita, ispred V., i X. gimnazije te I. tehničke škole Tesla.

Vremena i previše, moglo se to uraditi i za 40 minuta

Nekoliko maturanata nam je priznalo da ih je brinula okolnost što za 80 pitanja imaju isto toliko minuta, ali da se na kraju ispostavilo da je vremena bilo više nego dovoljno.

– Ja sam u 32 minute napisao sve odgovore. Tko je radio, stigao je sigurno napisati. Osobno sam malo problema imao od 35 do 55 pitanja, ali ništa pretjerano. U kombinaciji s esejem očekujem 3. Ali da je esej bio malo bolji, bila bi četvorka, govori nam Borna Horvat iz popularne Tesle, koji se namjerava upisati Pravo, a uz samostalne, išao je na pripreme i u jedan privatni centar za poduku.

Njegov kolega, također nije bio impresioniran testom te očekuje i malo bolje rezultate.

– Test nije bio pretjerano težak. Za onoga tko je učio, bilo je dovoljno i vremena. Imao sam nešto poteškoća u dijelu čitanje s razumijevanjem, gdje bilo par zahtjevnijih pitanja, koja su me potakla na razmišljanje, objasnio nam je Petar Bekavac Basić iz Tesle. On se pripremao postupno tijekom cijele godine, a prije testa je svega odvojio par sati za ponavljanje te očekuje ocjenu preko trojke.

Judita nije na standardnom jeziku pa sam se mučila s njom…

U istoj zgradi kao i maturanti iz Tesle, samo na različitim katovima, Hrvatski su pisali i učenici X. gimnazije Ivan Supek. Dvoje njih koji su nam rekli svoje prve dojmove s ispita, djelovali su uistinu opušteno.

– Ispit je bio sličan prethodnim godinama, nije baš bio težak, a s obzirom koliko sam učio, mislim da će biti OK. Zapravo,  nisam ništa učio, došao sam nespreman, jer sam dobro napisao esej pa sam na ovome odlučio nagađati, kao na bingu, kroz smijeh nam je rekao Karlo Stojević iz X. gimnazije.

Kako nam je dalje pojasnio, a u kontekstu toga što se nije spremao, konkretna pitanja iz književnosti bila su mu malo problematična pa ih je rješavao na ‘eci, peci, pec’.

– Gramatika i ova pitanja uz tekstove su bila manje-više jednostavna, dopunjava Karlo, koji namjerava upisati Ekonomiju.  

Na kraju svoje izjave, Karlo je ujedno odlučio pokušati smiriti cijelu histeriju oko državne mature.

– Želim samo na kraju dodati da je cijela ta državna matura malo prenapuhana i poručiti kolegama da ne doživljavaju sve to skupa kao veliki stres, rekao nam je vidno opušteni Karlo.

Izdvojeni članak

Ovih deset predmeta izabralo je najviše pristupnika državnoj maturi

Njegova kolegica Iva, nije dijelila toliki entuzijazam, a smatra i da su imali malo teži zadatak nego prethodne generacije.

– Pa prethodne su mi se mature činile puno lakše. Tu su jednostavno bili neki detalji na koje nisam obraćala pozornost čitajući skriptu tako da i nije prošlo preslavno, objasnila je Iva Šimunac iz X. gimnazije.

Kada je izašao novi prijedlog lektirnih djela, u sklopu kurikularne reforme, velika se prašina digla oko toga što je u prijedlogu stajalo da se Marulićev opus svede na nekoliko ulomaka. Iva čini se ne bi imala ništa protiv.

– Pitanja o Juditi su mi bila teška, jer sam ju teško razumjela. Dobili smo zadani tekst i bilo je jako teško ga shvatiti, zato što nije na našem tradicionalnom književnom jeziku i onda dok čitaš i dok si prevodiš što je pisac pod određenim stvarima mislio, onda se u svemu tome malo pogubiš, rekla nam je ova maturantica iz X.

I ona poput nekoliko prije ispitanih očekuje trojku.

– Nadam da će biti barem tri jer sam i esej zeznula, napravivši glupu grešku… Uglavnom umjesto Gospoda Glembajevi napisala sam Ponos Glembajevih, ali se nadam da će mi na to zažmiriti i da će sve ispasti ok na kraju, izrekla nam je svoja nadanja i očekivanja Iva, koja također želi na Ekonomski fakultet.

Ispit je težak čisto iz razloga što je to puno gradiva i informacija koje treba upamtiti

Napomenimo da su učenici očito vrlo ozbiljno shvatili dodatne sankcije NCVVO-a za prepisivanje, obzirom na to da nitko u ovih tjedan i pol mature, nije primijetio nikakve neregularnosti. Tako ni maturanti iz V. gimnazije, koji smatraju da je ispit iz hrvatskog složen iz nekoliko razloga.

– Pa ispit je bio težak, čisto zato jer je to dosta gradiva pa treba jako puno informacija imati u glavi. Gramatika još nekako, ali najgori mi je bio drugi dio, gdje je trebalo znati teoriju književnosti, govori nam Klara Draženović, koju je dakle manje mučilo pisanje zareza, velikog početnog slova, nego li egzaktna pitanja iz književnosti.

Zgusnut raspored ispita, malo ju je omeo u ostvarenju željenih rezultata.

– Mislim da će mi esej podići ocjenu jer sam se za njega malo dulje pripremala, dok za ovo drugo nisam ni stigla. Pisala sam mi tri velika ispita to jest kemiju, hrvatski esej i hrvatski test, dan za danom pa mi je manjkalo vremena, obrazlaže Klara iz V., koja ima nakanu upisati Medicinu pa ju čeka i prijemni ispit.

Njen kolega David Ćavar Lacić, želi na FER pa se hrvatskim nije pretjerano ni opterećivao, budući da mu taj predmet donosi tek nekoliko bodova za faks.

– Bilo je zbilja teže nego prethodnih godina… Meni zbilja ispit sam po sebi ne predstavlja neki stres, nego je jednostavno bilo više težih pitanja, a neka su bila i dvosmislena, rekao nam je David.

Za razliku od kolegice, njemu je čitanje s razumijevanjem stvaralo teškoće.

– Bilo je uz polazni tekst iz Hamleta, više ponuđenih odgovora, od kojih je više njih moglo biti točno, odnosno nije se moglo jasno raščlaniti što je točno. Isto tako s pravilima za pisanje zareza. Bilo su ponuđena i dva točna odgovora, a trebalo je pronaći one pogrešne, svoje teškoće nam otkriva David koji se pripremao sam za maturu, na osnovu literature koju su im preporučili profesori, a što se tiče hrvatskoga, očekuje 4/5 iz eseja i 2/3 iz testa.