Pretraga

Maturantima prijeti kazna ako ne odjave studije koje ne misle upisati

A- A+

Zbog velikog broja vaših upita oko odjave studija koje ste stavili na svoju listu obratili smo se Središnjem prijavnom sustavu za pojašnjenje. Jedan od glavnih zaključaka je da dodjelom upisnog broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program, u suprotnom mu visoko učilište ima pravo zaračunati oportunitetne troškove. Evo i ostatka pojašnjenja.

Veliki broj vas obratio se s upitima vezanim za brisanje studija s liste prioriteta koju ste sastavili prema svojim preferencijama.

Dodjelom upisnog broja možete snositi oportunitetne troškove

Budući da sustav kandidate upisuje u prvi fakultet za koji ostvaruju pravo, bitno je da na prvom mjestu bude onaj koji najviše želite upisati. Ako se na prvom mjestu vaše liste prioriteta nalazi studijski program na koji nemate pravo upisa, sustav će vas automatski predodrediti za drugi sljedeći program na kojem imate pravo upisa.

Ne obrišete li studijske programe, a na njih ostvarite pravo upisa, fakultet vam može zaračunati oportunitetni trošak.

Konkretnije.

– Dodjelom upisnog broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program, u suprotnom mu visoko učilište ima pravo zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, rekli su nam iz Središnjeg prijavnog sustava te dodali da sve informacije vezane uz oportunitetne troškove kandidati mogu potražiti na visokim učilištima.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Ovogodišnji pragovi prolaznosti viši su nego prethodne godine

Kada vas sustav automatski briše?

Ako ste od četiri svoja prva izbora upali na sve četiri stvari stoje ovako.

– Kandidat može ostvariti pravo upisa na samo jednom studijskom programu i to na prvom na kojem se nalazi unutar upisne kvote, a da zadovoljava sve potrebne uvjete. S ostalih studija je automatski brisan. Oportuniteni troškovi se odnose samo na studijski program za koji dobije pravo upisa to jest upisni broj, objasnili su iz Središnjeg prijavnog sustava.

Mijenjanjem liste prioriteta kod mnogih studijskih programa oslobađaju se mjesta za one koji u prvim trenucima nisu u kvoti. Na taj način za mnoge koji su na granici još uvijek ima nade, sve do 17. srpnja kada stvari više nisu podložne promjenama.

Ponovimo još jednom da ukoliko je netko polagao državnu maturu i prošle godine, a ove je ostvario lošiji rezultat, svejedno mu se priznaje samo ovogodišnja matura.

Eventualna još detaljnija pojašnjenja vezana za odjavu studija možete pronaći na mrežnoj stranici studij.hr, pod izbornikom Sve o prijavama/Rang liste.

Maturantima prijeti kazna ako ne odjave studije koje ne misle upisati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap