Pretraga

Na maturi očekujem barem 3, iako Filozofiju nismo imali mjesec dana jer profi na porodiljnom nisu našli zamjenu

A- A+

Nešto više od 160 pristupnika jučer je polagalo Filozofiju na državnoj maturi. Uz ispit teorijskog znanja učenici su morali napisati esej, a za sve skupa su imali 150 minuta. Kako je prošao ispit, detaljno nam je izvijestila Nikol, maturantica Upravne škole Zagreb.

foto: pixabay

Ovaj ispit s malim brojem prijava, polagalo je troje učenika u njenoj školi. Kako nam Nikol veli, najviše je pitanja bilo iz zadnjih cjelina, što njoj i kolegama iz škole nije nikako odgovaralo, iz vrlo objektivnih razloga.

– To je bio mali problem jer u mojoj školi nisu mogli profi na porodiljnom naći zamjenu pa nisam mjesec dana imala Filozofiju i nismo obradili sve gradivo do kraja, objašnjava nam maturantica Upravne škole.

Ipak očekujem minimalno trojku

Izdvojeni članak

Pipeta, epruveta i benzeni izazvali pomutnju na maturi iz Kemije: ‘Neću proći, nema šanse’

 S obzirom da se oko mature stvara i potrebna i bespotrebna fama, Nikol nam govori da su dobili detaljne i jasne upute o tehničkim elementima i gradivu pa joj sve skupa i nije bio neki stres, premda joj je ovo prvo suočavanje s državnom maturom.

– Profesorice su nam dale jasne upute kako trebamo otvoriti paket sa materijalima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje. Jos prije same mature smo dobili sve važne informacije od naše ispitne koordinatorice tako da nismo imali nikakvih problema što se toga tiče. Gradivo iz Filozofije je vrlo opsežno pa baš i ne mogu ocijeniti koliko sam toga dobro riješila, ali ne očekujem manje od 3, govori nam Nikol, koja namjerava upisati smjer teološko religijske znanosti na Katoličko bogoslovnom fakultetu.

Kada je riječ o pojedinim segmentima ispita, maturantica Upravne škole nam otkriva i koji joj je dio bio najteži te kako se pripremala za ispit.

– Osobno, najteži zadatci su mi bili zadatci slobodnog odgovora jer mi se puno pojmova pomiješalo pa sam tu malo izgubila sigurnost, iako nije bilo nista neočekivano. Inače, za maturu sam se pripremala iz Kalinovog udžbenika filozofije za 4. razred, skriptama dobivenim od profesorice i rješavajući provedene ispite državne mature iz filozofije. Prošla sam kroz provedene ispite i čini mi se da je možda dio sa pitanjima prije bio lakši, ali je zadatak esejskog tipa nedvojebno bio jednostavniji nego proteklih godina, analizira nam detaljno ispit Nikol.

Esej mi je bio pun pogodak

Izdvojeni članak

Ispovijest maturantice koja je pisala Srpski: U zadatku iz jezika napravili su gramatičku grešku

Već se dotaknula jednostavnosti esejskog dijela ispita pa nam je malo i pojasnila koja ju je tema tako dobro pogodila.

– Tema eseja je ove godine bila moje najugodnije iznenađenje. Radilo se o ulomku iz djela Alberta Einsteina i ulomku iz eseja Marthe C. Nussbaum pod nazivom ‘Ne profitu- zašto demokracija treba humanistiku’, a tema eseja je bila ‘Filozofija danas’. Ta tema mi se jako svidjela jer govori o tome kako danas ljudi gube humanost i postaju strojevi namijenjeni donošenju nacionalnog profita. Smatram da je to danas veliki problem tako da je tema bila apsolutni pun pogodak, zadovoljna je Nikol.

S obzirom da namjerava upisati KBF, polagat će još obvezne predmete i Vjeronauk, a s obzirom na nove, preventivne mjere protiv varanja, pitali smo ju kako se snašla u tim okolnostima.

– Nije bilo nikakvog varanja, dobili smo jasne upute kojih smo se pridržavali. Mobiteli su bili isključeni i odloženi na stranu sa ostalim stvarima. Ove godine smo čak dobili i kemijske i smatram da se to trebalo uvesti i ranije zbog varanja na ispitima, pošteno će Nikol za kraj.

____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap