Pretraga

Maturu ‘rasturili’ sa 100%: Bivši najmaturanti otkrili kako se pripremati za ispite i trebate li strahovati

A- A+

Za otprilike deset tjedana za tisuće hrvatskih maturanata završava nastavna godina, a time i njihovo srednjoškolsko obrazovanje. ‘Točka na i’ za njih će biti polaganje ispita državne mature. Ono je obavezno za gimnazijalce, a te ispite moraju pisati i strukovnjaci koji žele upisati studij. Prvi ispiti mature pišu se tjedan nakon završetka nastave, pa su pred većinom maturanata tjedni najintenzivnije pripreme za dosad najvažnije testove u njihovom školovanju. Porazgovarali smo s maturantima koji su lani na nekom od ispita postigli stopostotni rezultat, otkrili su kako se što bolje pripremiti za maturu.

Iris Trgovec, Jelena Bilandžić, Luka Hobor i Ida Kolmanić na pojedinim su ispitima mature imali 100% | privatne fotografije

Ispiti državne mature za mnoge su najvažniji test koji su do tog trenutka polagali. Ipak im je on presudan za nastavak školovanja, a onda odabir fakulteta na neki način određuje daljnji životni put. Prvi ispiti pišu se s početkom lipnja pa je ovih tjedana pred tisućama maturanata razdoblje najintenzivnije pripreme. No, kako zaista kvalitetno naučiti sve što je potrebno za uspješan prolazak ispita? Odgovor na to pitanje potražili smo kod nekih od najboljih prošlogodišnjih maturanata.

Rješavanje prijašnjih matura

Ida Kolmanić iz Varaždina dobitnica je Nagrade Sakač, jer je uz vršnjakinju Iris Trgovec najbolje riješila ispit iz Informatike, sa samo jednom greškom postotak riješenosti bio je 98%. Stopostotni rezultat ostvarila je na Matematici, a od šest predmeta koje je pisala, Ida je samo iz Hrvatskog dobila četvorku.

– Pretpostavljam da na ovo pitanje (kako se što bolje pripremiti za maturu, op.a.) neću odgovoriti na način koji već niste čuli. Najlakše mi je bilo pripremati se za predmete iz kojih sam se natjecala i koje sam kontinuirano učila tijekom cijelog školovanja, a moje su se pripreme uglavnom svodile na rješavanje testova s prijašnjih matura. Mislim da je najbitnije smisliti kako najbolje rasporediti raspoloživo vrijeme kako bi stigli riješiti čim više starijih testova i ponoviti gradivo, kaže nam Ida.

Pitali smo je i je li na maturi napravila neku veću grešku zbog koje sada žali, te kako bi postupila da ju može ispraviti.

– Ne mogu reći da sam napravila velike greške, ali mi je u sjećanju ostala jedna koju sam napravila na testu iz Fizike, na posve trivijalnom zadatku. Takve greške su više posljedica neispavanosti i dekoncentracije nego neadekvatne pripreme pa je ponekad možda važnije sat-dva više odspavati prije ispita, nego riješiti još neki od prijašnjih testova, kaže Ida.

Maturantima poručuje i da se da se mature ne treba bojati.

– Pitanja su prilično logična i vjerujem da ih svatko tko uloži razumno vrijeme u pripremu može savladati. Nisam stekla dojam da je ijedan ispit bio posebno zahtjevan iako, naravno, svatko ima područje koje mu više ili manje ‘leži’, ističe Ida.

Ida je danas studentica na Cambridgeu. Dio akademske godine provela je ondje, a dio zbog pandemije na nastavi na daljinu koju je pohađala iz Hrvatske.

Izradite plan učenja

Već smo spomenuli kako je druga prošlogodišnja dobitnica Nagrade Sakač, Iris Trgovec, koja je na Informatici također imala samo jednu grešku dok je Matematiku riješila bez ijedne pogreške. Uz peticu iz Matematike i Informatike odličan dobila i na Hrvatskom te Engleskom, dok je Fiziku napisala za vrlo dobar.

– Kvalitetna priprema za maturu, po mojem mišljenju, započinje izradom plana učenja. Također, dobro bi bilo više vremena posvetiti predmetima koji su najvažniji za upis na željeni fakultet. Nakon proučavanja materijala iz prethodnih razreda i/ili skripti za maturu, korisno je riješiti nekoliko prijašnjih matura zbog upoznavanja s vrstom zadataka. Na ispitima sam izgubila nekoliko bodova zbog brzopletosti, stoga savjetujem da pažljivo čitaju pitanja i provjere jesu li sve dobro prepisali na list za odgovore. Ako ne znate odgovor, to nije razlog za paniku, najbolje je krenuti dalje i vratiti se kasnije na zadatak, savjetuje Iris.

Dodaje, iako matura djeluje zastrašujuće, maturanti se ne trebaju bojati ispita državne mature jer ona prvenstveno služi za objektivno ocjenjivanje naučenog tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Smatra i da je uz malo truda i ponavljanja moguće postići željene rezultate.

Iris je danas studentica matematike na PMF-u, pa ju pitamo i kako se ondje snašla te ima li neke savjete oko upisa.

– Ova godina je specifična i izazovna zbog nastave koja se održavala pretežito online, no zbog odlične organizacije fakulteta koji pohađam nisam imala prevelikih problema s prilagođavanjem na nove obaveze. Što se upisa na fakultet tiče, maturantima savjetujem da se, ako imaju pitanja i nejasnoća, informiraju kod studenata željenog fakulteta, kaže Iris.
Najveća greška je bila ta da sam se bojala.

‘To su samo malo veći ispiti nego inače’

Bivši miočanin Luka Hobor danas je student FER-a. Bio je prvi na listi za upis tog uglednog fakulteta, a ponajviše zahvaljujući tome što je bez greške riješio maturu iz Fizike i Matematike. I iz ostalih predmeta koje je pisao dobio je peticu.

– Nema neke tajne za dobru pripremu iz mature. Matura je kao i svaki drugi ispit samo dosta opširniji, stoga je jednostavno potrebno samo više vremena za pripremu. Nemam konkretan savjet, maturanti se ne trebaju se bojati. To su samo malo veći ispiti nego inače. Nisu ni prvi, ni zadnji koji će pisati maturu, a svi koji su je prošli mogu potvrditi da nije tako strašno. Pisali su već mnogo ispita kroz svoje obrazovanje, matura se ne razlikuje mnogo od toga, kratko kaže Luka.

Na FER-u se, dodaje, snašao dobro.

– Svi bi trebali upisati ono što ih zanima i ono što žele studirati. Na fakultetu nisu toliko važne ocjene. Treba učiti ono što želite znati, posvetiti se osobnom razvoju, a ne ocjenama, zaključuje Luka.

‘Najveća greška je bila ta da sam se bojala’

Naša posljednja sugovornica je Jelena Bilandžić iz Zagreba. Na maturi iz Psihologije lani su prevladavale jedinice, no Jelena je na tom ispitu imala rezultat 100%.

– Počnite raditi na vrijeme predmete koje morate vježbati, npr. Matematiku, a predmete koje morate sjesti i ‘naštrebati’ ostavite za kasnije, da ne zaboravite toliko informacija. Rješavajte stare mature, meni je to puno pomoglo. Također, ponavljajte s prijateljima. Sjednite na kavu i ispitujte se međusobno, to je uvijek najzabavnije učenje, savjetuje Jelena.

I nju smo pitali koja je najveća greška koju je napravila tijekom mature te što bi, poučena tim iskustvom, napravila da ju izbjegne.

– Najveća greška je bila ta da sam se bojala kako će to sve proći, hoću li upisati faks koji želim. Apsolutno bespotrebno. Dobro se pripremite, skoncentrirajte se i napišite to najbolje što možete. I da, nemojte gledati rješenja mature kad izađu! Što ste napisali ste napisali, nećete se više svega sjećati i samo ćete se brinuti jeste li nešto dobro riješili ili ne. Jako je bitno da ne budete u strahu i da se ne stresirate previše oko mature jer to samo može odmoći. Od prvog dana srednje škole se nas učenike plaši oko mature i upisa na fakultete, a po meni je to apsolutno bespotrebno. Naravno, to su bitni ispiti u životu, o kojima nam ovisi daljnje školovanje, ali uvijek previše ‘buke’ nastane oko toga svega. Kada matura prođe, shvatiš kako to nije toliko strašno koliko se priča i na kraju uvijek sve bude dobro, ističe Jelena.

Nakon uspješno riješene mature upisala je psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

– Za sad mi je na faksu super, snašla sam se koliko je to moguće u ovim čudnim okolnostima. Maturantima savjetujem da upisuju fakultete koji oni žele, ono što ih stvarno zanima, a ne ono što se od njih očekuje ili ono što drugi žele. Što se prvih ispita tiče, treba se potruditi i dati sve od sebe jer dobar početak je jako bitan. Probajte učiti koliko toliko redovito, nemojte sve ostavljati za kraj jer posla je puno, ali rad se na kraju isplati, poručuje Jelena.

Podsjetimo, prijave ispita mature završene su u redovnom roku, a do 2. svibnja otvoren je naknadni rok za prijavu i odjavu ispita, ali ga je moguće koristiti samo u izvanrednim okolnostima. U tijeku su prijave studijskih programa u sustavu Postani student, a prve ispite učenici pišu 1. lipnja. Čitav kalendar mature 2020./21. možete vidjeti na linku.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Maturu ‘rasturili’ sa 100%: Bivši najmaturanti otkrili kako se pripremati za ispite i trebate li strahovati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap